Dit zit er in een natuurlijk kraampakket (en waarom je dit jezelf wilt gunnen)
Ben je in verwachting en ben je al druk bezig met een duurzame babyuitzet? Vergeet dan ook niet een natuurlijk kraampakket aan te schaffen. Vanuit je zorgverzekering wordt er vaak een standaard kraampakket aangeboden, maar er zijn veel duurzame opties. Beter voor het milieu, jezelf en de baby.
Een kraampakket bevat de medische hulpmiddelen die je tijdens je bevalling en in je kraamperiode nodig hebt. Denk hierbij aan matrasbeschermers, kraamverband, kompressen, een digitale thermometer en alcohol.
Een standaard kraampakket kun je kopen bij de apotheek, online of op bol.com en wordt vaak vergoed als je aanvullend verzekerd bent. Daarom kiezen veel vrouwen voor een standaard kraampakket. Zonde, want een natuurlijk kraampakket is niet alleen beter voor het milieu, maar er zitten ook veel superfijne, natuurlijke producten in voor jou en je baby.
Wat zit er in een natuurlijk kraampakket?
Een natuurlijk kraampakket bevat dezelfde verplichte producten als een standaardkraampakket, maar dan is alles op natuurlijke wijze of met respect voor de natuur gemaakt.
Alles kan zoveel mogelijk biologisch weer worden afgebroken. Dus geen producten met onnodig plastic verpakkingen en zonder chemische stoffen, chloor, bestrijdingsmiddelen en kunstmest gemaakt.
Ook zitten er meer handige benodigdheden die je als moeder goed kunt gebruiken na de bevalling. Denk aan biologische moederkruiden om mee in bad te gaan of een yoni-steam te maken of magnesiumkruiden tegen vermoeidheid.
Bij Dalalou heb je bijvoorbeeld verschillende natuurlijke kraampakketten: een standaard, luxe en vegan versie. Het basis natuurlijke kraampakket kost 50,00 euro. Ook kun je ze kopen bij Ekoplaza of duurzame webshops zoals Pure Start.
Een natuurlijk kraampakket kies je dus niet alleen, omdat het beter is voor het milieu, maar ook omdat je er meer self-care producten in zitten voor jou als aanstaande moeder
Wat zit er in een natuurlijk kraampakket?
Vaak zitten in duurzame kraampakketten ook nog een hoop extra natuurlijke producten. Zoals heilwol dit is geklaarde wol met wolvet. De wol geeft lanoline af en de lanoline helpt de huid verstellen, heel handig en helend voor rode babybilletjes, pijnlijke tepels en kleine wondjes.
https://www.bedrock.nl/natuurlijke-babyverzorging/
Ook zit er vaak kamillekruiden in, hiervan kun je thee zetten of een spoeling van maken voor na het plassen. Plassen na de bevalling is namelijk wel een dingetje, en kamille werkt verzachtend en verlichtend.
Wat zit er verder nog in een natuurlijk kraampakket? Dit verschilt per pakket, maar standaard zit er in:
- kraamverband van biologisch katoen
- maandverband van biologisch katoen
- wasbare netbroekjes om je maandverband in te leggen
- matrasbeschermer van bio-plastic
- absorberende, natuurlijke onderleggers voor in bed
- katoenen gaasjes
- wondkompressen
- 100 procent natuurlijke handzeep
- biologische alcohol
- cord ring voor het afbinden van de navelstreng
Wat kun je doen met producten uit je kraampakket die over zijn?
Uit mijn kraampakket had ik best veel ongebruikte artikelen over, maar ik wist niet zo goed waar ik daar mee naar toe moest. Niemand in mijn omgeving was zwanger. Uiteindelijk lagen ze te verstoffen in de kast en heb ik ze weggegooid. Niet zo duurzaam natuurlijk!
Het blijkt dat het heel normaal is om die in te leveren bij je verloskundige of mee te geven aan je kraamhulp aan het einde van je kraamweek.
Ook kun je ze afgeven bij een inzamelpunt bij stichting Baby Hope. Deze stichting ondersteunt 15 kraamprojecten in Afrika, India, Zuid Amerika en Oost Europa. De stichting heeft als doel om meer hygiëne te creëren tijdens bevallingen en op die manier kindersterfte te voorkomen.