Natuurgeneeskunde, wat is dat nou eigenlijk? Waarschijnlijk meer dan je denkt
Dat natuurgeneeskunde draait om het op een natuurlijke manier klachten aanpakken, spreekt voor zich. Maar hoe het dan precies werkt? Veel mensen komen niet verder dan ‘iets met kruiden’, maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Binnen natuurlijke geneeswijzen heb je namelijk verschillende richtingen. Zo kun je bijvoorbeeld Homeopathie studeren. Na deze opleiding kun je je eigen praktijk starten als zelfstandig werkend klassiek homeopaat. Hiermee kun je mensen helpen én genezen van hun acute en chronische gezondheidsklachten.
Naast homeopathie, bestaat er ook natuurgeneeskunde. In de natuurgeneeskunde draait het om mensen helpen om hen op hun allerbest te laten voelen, veel aandacht en tijd voor je cliënt hebben en gebruikmaken van natuurlijke geneeswijzen. Een baan als natuurgeneeskundige is onwijs interessant en je voegt echt iets toe. Bij opleidingsinstituut HVNA kun je in deeltijd een opleiding Natuurgeneeskunde of Homeopathie volgen. Op zaterdag heb je les, dus je kunt dit gemakkelijk naast een baan of studie doen.
Maar wat houdt zo’n studie nou in, en wat is natuurgeneeskunde überhaupt? Om al deze onduidelijkheid uit de wereld te helpen, delen we samen met HVNA wat natuurgeneeskunde nou eigenlijk inhoudt.
Voeding
Hippocrates zei ooit: ‘Let food be thy medicine and medicine be thy food.’ Deze Griekse arts is natuurlijk allang overleden, maar het wordt nu wel steeds duidelijker wat de invloed van voeding is. Een natuurgeneeskundige weet dan ook hoe orgaansystemen werken en hoe je deze kunt ontlasten met behulp van voeding.
Bij een opleiding van HVNA leer je hoe je een natuurgeneeskundige diagnose op een methodologische manier kunt uitwerken tot een voedingbehandelingsplan, met als doel dat je cliënten zich weer honderd procent zichzelf voelen. Er wordt er holistisch gekeken naar de patiënt, waardoor niet alleen de klacht wordt behandeld. In alle lessen doe je veel praktijkervaring op.
Fytotherapie
We schrijven vaker over hoe kruiden ons welzijn kunnen beïnvloeden, en ook dat is een onderdeel van de natuurgeneeskunde. Bij fytotherapie, oftewel kruidengeneeskunde, wordt eeuwenoude kennis gecombineerd met de laatste wetenschappelijke inzichten. Binnen een opleiding leer je om je eigen fytorecepten te maken, om zo de klachten van een patiënt te behandelen.
Irisdiagnose
We kijken mensen de hele dag aan, maar wat vertellen ogen ons eigenlijk? De natuurgeneeskunde gaat ervan uit dat het oog het hele wezen van een mens reflecteert – het is dan ook heel vanzelfsprekend dat hier veel aandacht aan wordt besteed. Bij bijvoorbeeld leverklachten kan het oogwit een gelige kleur krijgen, en ook andere ziekten kunnen zich uiten in het oog.
Door kennis op te doen over het oog en de iris, kun je meer informatie verkrijgen over de zwaktes en krachten van een mens. Zo spoor je de oorzaak van een ziekte of klacht sneller op.
Lichaamsgerichte therapie
De focus ligt bij natuurgeneeskunde niet alleen op de ogen, maar op het gehele lichaam. Bij lichaamsgerichte therapie ga je ervan uit dat lichaam en geest onlosmakelijk verbonden zijn. Ook dat is onderdeel van de holistische benadering, het idee dat we de mens moeten zien als een geheel en niet als losse onderdelen. Op die manier kunnen bijvoorbeeld massages ook verlichting bieden voor andere klachten.
Deze vorm van therapie kan heel geschikt zijn voor mensen die moeite hebben om hun emoties onder woorden te brengen. De natuurgeneeskunde bestaat dus uit meerdere aspecten die voor verschillende mensen geschikt zijn. Na je opleiding kun je zowel zelf lichaamsgerichte therapie geven, als die leren aan een cliënt of mantelzorger.
Bachbloesems
Ook Bachremedies zijn een onderdeel van een natuurgeneeskundige behandeling. Dat zijn planten en bloemen die passen bij bepaalde negatieve stemmingen of gemoedtoestanden. Van symptoombestrijding is hierbij geen sprake; de echte oorzaak van een klacht wordt aangepakt. Door de kennis die je opdoet, kun je na je opleiding voor elke individuele cliënt een Bachrecept maken.
Wil jij natuurgeneeskundige worden?
Als je geïnteresseerd bent in homeopathie en natuurgeneeskunde, biedt HVNA dus opleidingen aan waardoor jij een expert wordt op dit gebied. Medische basiskennis is een heel belangrijk onderdeel, zodat je precies weet hoe het lichaam in elkaar steekt. De docenten hebben zelf ook allemaal een eigen praktijk; je leert dus van de besten.
De focus ligt heel erg op therapeutische vorming, waardoor je echt leert hoe je te werk gaat als therapeut. Na de geaccrediteerde opleiding kun je je dan ook met een eigen praktijk aansluiten bij een beroepsvereniging. Je consulten worden daardoor gewoon (deels) vergoed door de zorgverzekeraar.
Klinkt goed? Dan ben je zaterdag 16 juni van harte welkom op de Open Dag van HVNA. Hier vind je meer info – en wie weet heb jij over een aantal jaar wel je eigen praktijk.