Hoe de natuur ons gezonder, gelukkiger en creatiever maakt
Veel mensen voelen zich aangetrokken tot de natuur, omdat het ze goed doet. We voelen ons gelukkig in het groen, omringt door planten, dieren, mooie landschappen en ander natuurschoon. Maar hoe komt dat eigenlijk? Wat maakt dat de natuur zowel ons lichamelijke als mentale welzijn bevordert?
Boswachter Marieke Schatteleijn, bekend van het tv-programma BinnensteBuiten, legt in haar boek Natuurzin uit waarom de natuur je blijer, gezonder en creatiever maakt.
Positieve en helende werking
Marieke is sinds 2010 boswachter bij Staatsbosbeheer, een organisatie die het groene erfgoed van Nederland beheert en beschermt. Daarnaast is ze medepresentator van het tv-programma BinnensteBuiten, waarin ze de kijkers wekelijks meeneemt op een reis door de Nederlandse natuur.
Via haar werk wil ze haar verwondering over de natuur delen, mensen motiveren om zelf de verbinding met de natuur te ervaren en om bewust met hun omgeving om te gaan. Ze is ervan overtuigd dat de natuur een positieve en helende werking heeft op de mens, en heeft voor haar boek uitgezocht waardoor dat precies komt.
Reis door de Nederlandse natuur
Uit recent onderzoek van Vogelbescherming Nederland is gebleken dat veel mensen tijdens de lockdown de natuur (her)ontdekten. Maar liefst 62 procent gaf zelfs aan dat ze de lockdown beter waren doorgekomen dankzij deze toevlucht tot de natuur en een groot deel (84 procent) vindt groen in de directe omgeving zeer belangrijk.
Waarom je je wilt blijven verwonderen om de wereld en natuur om je heen
Maar wat doet hardlopen in de frisse buitenlucht precies met je immuunsysteem? En waarom komt het stadsbrein tot rust in de natuur? Om antwoord te geven op dit soort vragen ging Marieke naar haar favoriete natuurgebieden en langs de meest uiteenlopende vakgebieden. Om haar bevindingen te verifiëren ging ze te rade bij verschillende experts, zoals psychologen, neurowetenschappers en chronobiologen.
Buiten is de poort naar binnen
Marieke: “De dag beginnen in de natuur is de beste start die je jezelf kunt geven. Zodra je het bos in gaat, heb je niet alleen natuur om je heen, maar neem je het op tot in het binnenste van je lichaam. We nemen de natuur waar door te zien, horen, ruiken en proeven, we staan ermee in contact via de huid, we ádemen haar. Dit, toch wel innige, contact beïnvloedt onze gezondheid en welzijn.”
Eén van de oorzaken hiervan is dat buiten de poort naar binnen is. Oftewel, door tijd door te brengen in de natuur, kun je beter ontspannen en makkelijker naar binnen keren. De buitenplaats is een soort sprookje dat je wegvoert van de buitenwereld. Het laat je geest dwalen en fluistert je nieuwe verhalen toe.
De bomen, planten en landschappen helpen je om tot jezelf te komen, na te denken en geïnspireerd te raken. De natuur dient dus als hersteloord voor lichaam en geest.
Verbinding met de natuur
Daarnaast is onze liefde voor de natuur ook gewoon aangeboren. Het is in onze biologie vastgelegd dat we ons sterker aantrekken tot de natuur dan tot levenloze objecten. Het zou de genetische basis kunnen zijn van het gevoel van thuiskomen dat de natuur bij ons oproept. Maar om de verbinding met de natuur te ervan, moet je je er wel voor openstellen.
The Staircase to the Moon: op deze plek kan je het natuurverschijnsel zien
Hiervoor moet je de natuur niet zien als een object, maar als een leven wezen met haar eigen waarde. Door je te omringen door de schoonheid van de natuur, de levendigheid, de geluiden en geuren kun je volstromen met een gevoel dat vergelijkbaar is met muziek die je lichaam inknalt of een verhaal waarin je verdwijnt.
Je kan jezelf erin verliezen en zelfs (als je geluk hebt) een gevoel van eenheid ervaren. Dan lijkt er even geen onderscheid te zijn tussen jouzelf en de omgeving. Marieke: “Dat is het meest serene gevoel dat ik ken.”