Gek op hiken in de natuur? Zo pas je op voor teken (en de ziekte van Lyme)
Ben jij ook het liefst 24/7 in de natuur te vinden? Dan drukken we je op het hart: kijk uit voor teken en bijbehorende tekenbeten. Teken zijn kleine insecten die ziektes met zich mee kunnen dragen, zoals de Lyme-bacterie. Er bestaat zelfs een kans dat je de ziekte van Lyme daarna chronisch met je meedraagt… een naar beestje dus, die teek.
We spreken van een chronische ziekte van Lyme als je langer dan een jaar besmet bent met de ziekte. Symptomen die bij deze ziekte horen zijn onder andere stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, geheugenproblemen, concentratievermindering, zware hoofdpijn, en slaapstoornissen.
De chronische variant van deze ziekte is lastig te bestrijden. Daarom is het zo belangrijk om een tekenbeet te voorkomen als je de natuur in gaat.
Maar hoe doe je dat?
Zo vermijd je tekenbeten
Ga jij de natuur in, en wil je de kans dat je gebeten wordt door een teek zo klein mogelijk maken? De onderstaande tips kunnen helpen.
- Vermijd gebieden met hoog gras. Blijf op de paden, daarmee verklein je het risico op gebeten worden door een teek.
- Draag een lange broek en/of of hoge sokken. Je voorkomt hiermee niet dat je gebeten wordt (een teek kan ook lopen en onder je kleding kruipen), maar je maakt de kans wel kleiner. Stop voor de zekerheid jouw broek in je sokken. Om je armen te beschermen, draag je het beste een shirt met lange mouwen.
- Draag gesloten schoenen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je een grotere kans hebt op een tekenbeet bij een open schoen, dan bij een gesloten schoen.
- Controleer jezelf en anderen nadat jullie in de natuur geweest zijn. Teken bevinden zich vaak op benen, maar vergeet ook zeker je armen, haarlijn, oksels, achter je oren, navel, liesstreek en knieholtes niet te checken.
Krijg je van elke teek de ziekte van lyme?
Raak niet meteen in paniek als je een teek op jouw lichaam ziet: niet elke teek draagt de Lyme-bacterie met zich mee. Volgens thuisarts.nl is in Nederland 1 op de 5 teken drager van de Lyme-bacterie. De kans dat je de ziekte van Lyme krijgt na een tekenbeet, is (gelukkig) klein. Van de 100 mensen met een tekenbeet, krijgen er 2 of 3 de ziekte van Lyme.
Dat is een geruststellende gedachte, maar geen reden om minder voorzichtig te zijn. Je wilt niet bij die 2 tot 3 procent horen…
Help, ik ben gebeten door een teek
Ben je toch gebeten door een teek, en zie je het beestje nog zitten? Verwijder deze dan direct met een pincet. Check goed of er geen pootjes in de huid achterblijven, want hierdoor kan je alsnog geïnfecteerd raken.
Blijf de plek waar je gebeten bent ook zeker nog elke dag checken, ongeveer een maand lang. Krijgt de plek ineens een andere kleur, zoals geel of rood? Of zie je een rode kring verschijnen? Neem dan voor de zekerheid contact op met de huisarts.
Ook bij de volgende situaties is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts, lezen we op de website van het Rode Kruis:
- Als je jeuk krijgt over het hele lichaam;
- Als de teek (waarschijnlijk) meer dan 24 uur op jouw huid gezeten hebt;
- Als je binnen drie maanden na de tekenbeet een grieperig gevoel met koorts, hoofdpijn, spierpijn en/of vermoeidheid krijgt;
- Als je dubbel ziet of een scheef gezicht krijgt;
- Als je pijn, tintelingen of mindere kracht in je arm(en) of been(en) krijgt;
- Als je huidklachten, hartklachten of gewrichtsklachten krijgt.
Onthoud dus de volgende keer (en alle keren daarna) als je de natuur in gaat: check jezelf en je vrienden goed op teken. Het is een kleine moeite, en je verkleint het risico op de ziekte van Lyme.