Julia van Buuren
Julia van Buuren Welzijn 14 aug 2024
Leestijd: 3 minuten

Ontspannen in de natuur? Dompel jezelf onder in een bosbad

Hoe fijn is het om jezelf volledig onder te dompelen in de natuur. Het nemen van een bosbad wordt steeds populairder in Nederland. Deze uit Japan afkomstige meditatieve manier van wandelen zorgt ervoor dat je helemaal tot rust komt.

Eerder schreven wij al over het effect van een uurtje wandelen in de natuur: Het effect van een uurtje wandelen in de natuur vs. een wandeling in de stad.

Wat is een bosbad?

Wandelen in het bos, het lijkt zo simpel. Toch is er meer voor nodig dan je voeten één voor één achter elkaar te zetten. Want bij een bosbad neem je rustig de tijd om alles in je op te nemen. Je hoort de vogels de fluiten, je voelt de wind door je haren en je ruikt de hars van de bomen; met al je zintuigen neem je je omgeving waar. Zo kun je bijvoorbeeld even in het gras gaan liggen of met je hand de bomen aanraken.

Shinrin-yoku

De Japanse benaming van een bosbad is Shinrin-yoku, Shinrin betekent ‘bos’ en yoku betekent ‘bad’. Deze vorm van wandelen in het bos werd in de jaren ’80 populair in Japan als middel tegen een burn-out en stressklachten. Inmiddels wordt bosbaden in veel landen over de hele wereld gedaan. In plaats van de haast die velen van ons in het dagelijks leven meemaken, draait het tijdens een bosbad juist om ontspanning en leven in het hier en nu. Iets waar velen van ons behoefte aan hebben. Daarom wandel je ook niet harder dan één kilometer per uur.

Minder stress en nieuwe energie van de natuur

Een bosbad zorgt ervoor dat je meer in verbinding komt te staan met de natuur maar ook met jezelf, je kunt het zien als een vorm van mindfulness. Daarnaast heeft bosbaden ook veel andere positieve effecten op de gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek dat het er onder andere voor zorgt dat je bloeddruk verlaagt, je hartslag daalt en je nachtrust en concentratie verbeteren. Je ervaart minder stress en krijgt weer nieuwe energie van de natuur. Daarnaast activeren de natuurlijk oliën die bomen en planten afscheiden, ook wel fytonciden genoemd, je imuunsysteem. Je kunt dus wel stellen dat bosbaden je fysieke, mentale en emotionele welzijn vergroten.

Zo neem je een bosbad

Ben je wel benieuwd naar bosbaden maar weet je niet hoe je het aan moet pakken? Met deze tips komt het helemaal goed.

  • Laat je telefoon en andere afleidingen thuis, je kunt van tevoren ook aangeven dat je even niet bereikbaar bent.
  • Zoek een natuurrijke omgeving waar jij je op je gemak voelt, dit hoeft niet per se een bos te zijn.
  • Loop langzaam en neem je tijd om de omgeving te ontdekken, sta stil wanneer je dit wil en loop ook weer rustig verder als dit goed voelt. Niks moet en alles mag.
  • Beleef de wandeling met al je zintuigen, voel, ruik, zie en hoor de natuur en ga hier helemaal in op.

Je kunt zelf bepalen hoe lang je gaat bosbaden, maar twee à drie uur wordt aangeraden als je volledig wil ontspannen.

Waar in Nederland kun je bosbaden?

Er zijn genoeg bossen in Nederland waar je jezelf volledig in kan onderdompelen. Inmiddels zijn er zelfs ook begeleide bosbad wandelingen. Dit zijn een aantal bossen met veel dennenbomen, zij produceren de meeste fytonciden en hebben dus extra veel gezondheidsvoordelen.

  • Boswachterij Noordwijk in Noord-Holland
  • Boswachterij De Vuursche in provincie Utrecht
  • Het Mastbos in Noord-Brabant

Wandelen in rust? De 10 ‘geheime’ wandelroutes in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️