Geef de natuur een boost: haal vanaf 12 april gratis een zakje bloemzaad op
The Pollinators, de beweging die zich inzet voor de biodiversiteit in Nederland, organiseert een actie waarbij ze gratis inheems bloemzaad uitdelen. Bloemen zitten vol met stuifmeel en nectar en dat is iets wat niet alleen de dieren, maar óók wij hard nodig hebben in onze samenleving.
Vanaf 12 April kan je op ruim 5000 duizend plekken door heel Nederland en Vlaanderen een zakje inheems bloemzaad ophalen. De bedoeling is dat je deze nog even bewaard tot 22 April. Dan is het Nationale Zaaidag en de dag van de aarde, een mooi moment waarop we gezamenlijk een steentje bij kunnen dragen aan de natuur.
Actie âVoer de Bij Bijâ: jouw bijdrage met een zakje bloemzaad telt
Een aantal jaar geleden begon de actie met 50 uitgiftepunten voor bloemzaad, inmiddels zijn dat er ruim 5000. De actie is dus een groot succes en daar zijn The Pollinators erg blij mee. Via hun site, https://www.thepollinators.org/voer-de-bij-bij/, kun je zien waar je het bloemzaad kan halen en hoe je dat het beste kunt zaaien. Er worden ongeveer 140.000 voedselpakketten voor bijen uitgedeeld.
Zorgwekkend: allerlei soorten leven op aarde verdwijnen
âHet gaat heel slecht met de bestuivende insecten. In de afgelopen dertig jaar is er ongeveer een daling van tachtig procent in zowel de aantallen als soorten die er zijnâ, vertelt Tosca van der Wouden. Als Pollinator draagt ze graag bij aan het stukje verbinding van de natuur met de mens. âMeer dan de helft van de 360 bijensoorten wordt met uitsterven bedreigd. Dat is zorgwekkend, want driekwart van ons voedsel is afhankelijk van bestuivende insecten.â
De natuur, met zijn planten en dieren, vormt een heel ecosysteem en dat hangt allemaal met elkaar samen. Als er geen insecten meer zijn, verdwijnen ook de vogels. Die eten namelijk weer de insecten. Het is dus belangrijk dat dieren zoals bijen en vlinders blijven bestaan. The Pollinators zien dat in en organiseerde dus de actie âVoer de Bij Bijâ. Bestuivende insecten zoals de bij, drinken de nectar die in bloemen zit. Daarom delen zij nu zakjes bloemzaad uit.
Hoe werkt de actie?
âWij hebben duizenden voedselbanken voor bijen opgericht. Als je geen eten hebt, ga je naar de voedselbank en in dit geval ga je naar de voedselbank voor bijen. Bij deze uitgiftepunten kunnen alle mensen zakjes bloemzaad halenâ, vertelt Tosca. De uitgiftepunten zijn vooral mensen die zich aangemeld hebben via de site als voedselbank, maar kunnen ook winkels of koffietentjes zijn. Vanaf 11 April zijn de duizenden voedselbanken open en via de kaart op de site van The Pollinators kun je een afspraak maken om bij een voedselbank voor bijen een zakje bloemzaad op te halen.Â
âOp 22 April gaan we met zijn allen zaaien. We willen van deze dag eigenlijk een feestdag maken om de aarde te vieren. We willen de lente vieren en leven toevoegen, daarom zaaien we dus samen zodat er meer voedsel voor de bestuivers komt.â
Inspirerend
Er valt nog veel te veranderen met hoe we met de natuur omgaan en volgens Tosca speelt dit probleem ook wereldwijd. Wat dat betreft is The Pollinators een hoopvolle beweging, maar ze zijn ook realistisch: we hebben nog een lange weg te gaan.
âHet stopt niet met het zakje bloemzaad. Het is juist een uitnodiging om verder te kijken. Wat voor bijen komen erop af? Hoe kan ik mijn tuin beter inrichten voor de biodiversiteit? We willen dat je kijkt vanuit het oogpunt van een bij en vanuit die blik is het heel logisch dat het niet goed gaat met bestuivende insectenâ, vertelt Tosca. Veel bijen vliegen maar een paar honderd meter en hebben dan niks te eten. Ook spoort het je aan om te denken waar jou eten vandaan komt.
The Pollinators hopen ook dat mensen de boodschap verder verspreiden. Dat licht Tosca toe. âAls je bepaalde gedachtes erover verspreidt, komt dat ook bij bedrijven en gemeentes terecht. Als we allemaal rekening houden met hoe we ons landschap inrichten, kan er veel veranderen.â Juist de mensen die nog niet veel met biodiversiteit bezig zijn, willen The Pollinators uitnodigen. Ze willen laten zien dat het leuk is om er mee bezig te zijn en natuurlijk ook belangrijk. âWe proberen een verbindende organisatie te zijn die allerlei verschillende mensen en organisaties met elkaar verbinden, net zoals de bijtjes doenâ, zegt Tosca.
We eten minder vlees door de klimaatverandering: leveren we daarmee wel Ă©cht een bijdrage?