Namasté: wat betekent het en wat bedoelen we ermee?
De yogales die je zojuist hebt gevolgd is ten einde gekomen, en dus centreer je beide handen voor je borst (met de vlakke hand tegen elkaar) en buig je licht voorover. Namasté. Herkenbaar? Als je aan yoga doet waarschijnlijk wel. “Namasté is de algemene begroeting in yoga,” zegt Isabelle Marsh van Mindbodygreen. Het is een gebaar om een boodschap van vreedzame spiritualiteit naar het universum te sturen in de hoop om een positief bericht terug te ontvangen.” Waarom we het gebaar maken? “De meesten zeggen namasté als middel om de leraar te bedanken of als een uiting van opluchting aan het einde van de les,” vervolgt Marsh.
Maar of ‘dankjewel’ of ‘pff.. fijn dat ik weer klaar ben’ de ware betekenis van het woord namasté is? Lijkt me niet.
De ware betekenis van het woord namasté
Laten we voorop stellen dat namasté geen term is die alleen gebruikt wordt tijdens yogalessen, of daarvoor bedacht is. Het heeft in eerste instantie zelfs niets met yoga te maken. Een korte zoektocht op het web leert me dat namasté een Hindoeïstisch gebaar is dat in verschillende Aziatische landen wordt gebruikt om te groeten en respect te tonen. Het heeft zijn oorsprong in het Sanskriet (een heilige taal die zijn oorsprong vindt in India) en betekent letterlijk ‘ik buig voor jou’.
Wat we ermee bedoelen
Goed. We weten dus wat de ware betekenis van het woord namesté is. Al is dat niet per se wat we ermee bedoelen. Want we maken dan misschien een kleine buiging tijdens het gebaar, dat is niet om te laten zien dat we onderdanig zijn aan de ander. “Namasté is eigenlijk gewoon het equivalent van hallo,” schrijft Deepak Singh – een van oorsprong Indiaas schrijver – op de website van de Amerikaanse National Public Radio. “Maar dan met een element van respect.”
Lees ook: Waarom je nu écht aan yoga wilt beginnen (ook als je niet zweverig bent)
We zien het dus vooral als begroeting. En als we Marsh mogen geloven is het dat ook letterlijk (en dus niet ‘ik buig voor jou’). Letterlijk vertaald, zegt ze, ‘namah’ betekent ‘begroeting’ en ‘te’ betekent ‘naar jou’. Samengevoegd betekent namasté dus ‘de groeten aan jou’.
Hoe het ook zij, namasté is een mooi spiritueel gebaar. “Namasté creëert vibraties naar degenen die het gebaar ontvangt,” zegt Marsh. “Het creëert een soort lus van geluk, waarbij positieve energie kan worden gegeven aan degene die het gebaar ontvangt. Ze zeggen dat hartcentra en –chakra’s zich met elkaar verbinden tijdens het goddelijke gezegde.”
Meer leren over yoga?
- De ware betekenis van ‘zen’ (en hoe je echt ‘helemaal zen’ kan worden)
- De fijnste yogascholen in Rotterdam op een rijtje
- 4 manieren waarop yoga je mentale gezondheid verbetert
Luister nu ook naar Bedrock
Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.
Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.
Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!