Dit is waarom je juist in het najaar nieuwe planten in de tuin moet zetten
W
e tuinieren het liefst in het voorjaar. Als het zonnetje schijnt, de vogeltjes fluiten en de eerste knopjes staan te springen om uit bloei te komen. Maar in het najaar planten heeft veel voordelen.
Het najaar is ‘het vergeten tuinseizoen’ en wel hierom.
In het najaar planten
Om groter te groeien boven de grond moeten wortels ook forser groeien onder de grond. Planten die in september, oktober of november de grond in gaan, komen meestal terecht in een bodem die nog warm en vochtig is.
Door de warmte en het vocht kunnen de wortels al goed de grond ingroeien en een verbinding aangaan met hun nieuwe plek. Die planten hebben dus een voorsprong op de types die pas in april of mei in hun nieuwe stek in koude grond worden gezet.
In het voorjaar hoeven ze alleen nog maar lekker te groeien en bloeien. Geen stress voor de plant en zo geniet jij dus ook veel eerder in het jaar van een weelderige tuin.
Schimmels zijn essentieel
Ondergronds gebeurt er van alles. We weten dat wortels van planten een relatie aangaan met ondergrondse schimmels. De wortels voeden de schimmels met suikers en in ruil daarvoor geven de schimmels mineralen aan de wortels. Met gezonde planten als resultaat!
Dus de wortels van planten die al in oktober en november in de grond gaan, hebben niet alleen meer tijd om fysiek te groeien dan planten die pas in mei verhuizen, ze hebben in het voorjaar ook al een relatie opgebouwd met het bodemleven.
Die planten kunnen dus meteen bij de nieuwe groei in het voorjaar samenwerken met al die ingenieuze systemen ondergronds. Je zal dan ook zien dat ze een stuk harder groeien en bloeien in het voorjaar dan de planten die net in de grond zitten.
Vallende bladeren zijn voeding
De natuur voedt de bodem onder andere met vallende bladeren. Het najaar is dan ook het meest logische moment om die natuur in je tuin te helpen met genoeg bouwstoffen voor nog meer groei.
Als je in het najaar compost in je bodem werkt, dan worden de nutriënten verteerd door en opgeslagen in het humuscomplex in je bodem.
Dat humuscomplex is als het ware de voorraadkast van je bodem, die ook nog eens zorgt voor een goede bodemstructuur waardoor de bodem wel vocht vast houdt maar niet te zompig wordt.
In het voorjaar zijn die voedingsstoffen dan meteen beschikbaar voor je planten zodra ze zin krijgen om te groeien.
Deze planten kunnen in het najaar de grond in
Alle vaste planten die winterhard zijn (a.k.a. planten die goed tegen vorst kunnen) kunnen in het najaar de volle grond in. Zo verzenden ze bij de biologische tuinplanten-webshop Sprinklr sommige planten dan ook pas half november.
Bomen en heesters groeien namelijk het best als de sapstromen tot rust zijn gekomen (vanaf eind oktober) en ze het minst last ondervinden van een verhuizing. In de lente komen de sapstromen dan weer op gang in de nieuwe grond.
Als de sapstromen onderbroken worden, dan kan het zijn dat de plant op korte termijn doodgaat en dat willen we niet. Dus, planten in het najaar is beter voor de mens, de plant, de biodiversiteit en dus, de planeet.
Tuinieren en leven volgens de permacultuur principes is hot: maar waarom?