Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 4 sep 2024
Leestijd: 4 minuten

Zin in iets zoets na het eten? Dat komt hierdoor (en 4 tips om ermee te stoppen)

Je hebt een héérlijke maaltijd gekookt, de afwas gedaan en ploft tevreden neer op de bank met een theetje. En ja hoor, voor je het weet loop je naar de keuken en haalt een chocoladereep tevoorschijn. Elke avond is het weer raak, na het avondeten heb je zin in iets zoet. Alsof de maaltijd niet helemaal compleet is zonder iets zoets. Hoe kan dat en vooral: hoe kom je weer van die late night sugar cravings af?

Dat je ‘s avonds na het eten trek krijgt in iets zoets, heeft met allerlei verschillende factoren te maken, zoals simpelweg: de gewoonte, de schommelingen in je bloedsuikerspiegel en zelfs je emotionele associaties met zoetigheid.

Waarom we zin krijgen in zoet

Wanneer we suiker eten, worden de beloningscentra in onze hersenen geactiveerd. Dat zorgt ervoor dat je brein dopamine aanmaakt, een gelukshormoon waardoor je je eventjes héél gelukkig voelt. Dat is een handig mechanisme van ons lichaam dat oorspronkelijk bedoeld was om ons te helpen kiezen voor veilig voedsel in plaats van potentieel giftig voedsel in de natuur. Alleen tegenwoordig liggen de supermarkten vol met bewerkte voedingsmiddelen en suiker, waardoor we vaak zin krijgen in iets zoets na een maaltijd. Oops

Een andere belangrijke factor is de gewoonte. Misschien heb je een huisgenoot of partner die altijd chocolade eet na het avondeten en ben jij vanzelf mee gaan doen. En ja hoor, voor je het in de gaten hebt, heb ook jíj last van een suikerverslaving na het eten.

Je hebt jezelf dan aangeleerd om altijd iets zoets te eten na het eten, zelfs als je er niet echt trek in hebt. Na verloop van tijd wordt het een gewoonte. Maar ook het eten van een onvolledige maaltijd (met onvoldoende voedingsstoffen) kan ervoor zorgen dat je op zoek gaat naar extra voldoening in de vorm van suiker.

Ook schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen een rol spelen in jouw suiker cravings. Als je maaltijd namelijk voornamelijk bestaat uit snel opneembare koolhydraten (zoals pasta of witte rijst), dan kan je bloedsuikerspiegel snel stijgen en daarna weer dalen. Dat kan ervoor zorgen dat je lichaam kort daarna weer snakt naar een nieuwe suikerpiek.

Hoe stop je de zoete trek?

Grote kans dat jij je ook weleens schuldig maakt aan meer zoetigheid eten dan je lief is. Al helemaal wanneer je niet echt trek hebt, maar je lichaam gewoon zeurt om iets zoets. Geen paniek, want er zijn simpele manieren om de trek in suiker te verminderen en zelfs te stoppen. Dit zijn ze:

  1. Doorbreek de gewoonte: het is belangrijk dat je jouw gewoonte om ‘s avonds suikers te eten, herkent. Alleen zo kun je de zoete avondgewoonte stoppen. In plaats van iets ongezonds zoets te eten, kun je thee zetten, eventueel met een beetje honing.
  2. Eet goed en genoeg: zorg ervoor dat je maaltijd je verzadigt door vezels en eiwitten toe te voegen, zoals groenten, volle granen en noten. Zo wordt de kans kleiner dat je daarna nog zin hebt in meer eten.
  3. Eet langzamer: doe aan mindful eten, ofwel neem de tijd om van je maaltijd te genieten. Zo geef je je lichaam de kans om de signalen van verzadiging te verwerken. Het duurt meestal zo’n twintig minuten nadat je lichaam de signalen krijgt dat het voldoende heeft gegeten.
  4. Eet complexe koolhydraten: het liefst vermijd je snelle koolhydraten die ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Kies dus in plaats van voor snelle koolhydraten zoals witte granen, pasta en witte rijst voor volkorenproducten en eet ze met eiwitten en vetten.

En de genetische zoetkauw dan?

Dan heb je natuurlijk ook nog de genetische ‘zoetekauw’, hoe zit het daarmee? Probeer in dit geval je zoete trek te stillen met fruit, een bakje yoghurt of andere natuurlijke en gezondere alternatieven dan suikers.

Ben jij een emotionele eter? Vraag jezelf dan af wat je op dat moment voelt en wat je écht nodig hebt. Probeer liever gezonde manieren te vinden om jezelf te belonen en te troosten, zoals de natuur ingaan of lekker te gaan sporten.

Hoewel het even kan duren om oude gewoontes af te leren en nieuwe gewoontes aan te leren, kunnen deze tips je wél helpen om je cravings naar suiker te beheersen. You can do it!

Zó slecht is suiker voor je:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️