Je kan elk moment van de dag productief zijn en andere mythes over productiviteit ontkracht
Zoveel mogelijk gedaan krijgen in zo min mogelijk tijd. Dat willen we natuurlijk allemaal wel. Maar dat we allemaal op zoek zijn naar het geheim voor een productief en toch stressvrij leven, heeft ervoor gezorgd dat er ook een hoop mythes over productiviteit de ronde gaan.
In welke van de volgende 3 mythes heb jij weleens geloofd?
Mythe 1: We moeten elke dag en elk uur productief zijn
We hebben allemaal weleens uren, dagen of zelfs weken waarop het even niet zo lekker gaat. Je lijkt voortdurend achter de feiten aan te hollen en er komt gewoon minder uit je vingers dan anders. Hier worden we gefrustreerd van: ‘Normaal lukt dit wel, waarom nu niet?!’
Dat vervelende gevoel dat we krijgen als we niet productief zijn, is niet gek. Het is echt een idee van onze westerse samenleving dat hard werken gelijk staat aan succes en dus bepalen we onze eigenwaarde met hoe druk we zijn – op het werk, maar ook daarbuiten. We moeten niet alleen acht uur lang productief zijn op werk, maar ook aan zelfontwikkeling doen. Oh, en een side hustle starten terwijl we ook een druk sociaal leven hebben.
We zetten ondernemers als Elon Musk op een voetstuk, die minstens 80 uur per week werken en onder hun bureau slapen. Nooit vieren we de mensen die goed uitrusten, onthaasten en normale doelen voor zichzelf opstellen.
Lees ook: Nietsdoen voor een gelukkig leven – zo bouw je voldoende down-time in
En dat terwijl uit meerdere onderzoeken is gebleken dat je juist rust, pauzes en verveling nodig hebt om uiteindelijk creatiever en productiever te zijn. Als we weer eens een dag hebben, waarop het niet zo lekker gaat, is het dus helemaal oké om te accepteren dat we nou eenmaal niet altijd productief kunnen zijn. We zijn mensen, geen robots.
Mythe 2: Je moet grote doelen voor jezelf opstellen voor meer productiviteit
Wat is de reden dat we de doelen die we onszelf opstellen – zoals het schrijven van die bestseller – niet behalen? Dat komt omdat de doelen ons op deze manier overweldigen. Waar moet je beginnen? Er is niets mis met ambitieuze doelen voor jezelf opstellen, maar wat je vervolgens doet, maakt wel uit.
Wat kun je elke dag of elke week doen om jouw doel te bereiken? Begin daarbij ‘belachelijk klein’. Bij het voorbeeld van een boek kan dit bijvoorbeeld betekenen dat je elke dag 500 woorden schrijft. Blijkt dit toch niet haalbaar te zijn? Stel je dagelijkse doel dan naar beneden bij en probeer 300 woorden op papier te zetten per dag.
Mythe 3: Elke productiviteitstip is dé oplossing voor jou
Op het internet en in managementboeken word je bedolven met tips op het gebied van productiviteit. Allemaal beloven ze dé gouden oplossing te zijn om meer gedaan te krijgen in minder tijd. Van methodes als Pomodoro, Getting Things Done en Eat the Frog tot tips als powernaps en micropauzes. Welke werken er nou echt?
Tja, daar is niet zomaar een eenduidig antwoord op te geven. Ten eerste hebben we niet allemaal dezelfde baan en ten tweede voer jij je baan ook weer op een andere manier uit dan je naaste collega’s. We zijn allemaal verschillend (gelukkig maar), dus wat voor de één werkt, hoeft niet voor een ander te werken.
De tip ‘in de ochtend ben je productiever’ werkt echt niet als jij een avondmens bent. Je kan jezelf wel kwellen door vroeg op te staan, maar echt meer gedaan zal jij niet krijgen. In tegenstelling tot wat al die artikelen beloven is er dus geen quick fix. Je zal moeten gaan uitproberen en uittesten wat voor jou werkt.
Verder lezen?
- Waarom we zijn verslaafd aan ‘druk’ zijn (en hoe we hier vanaf komen)
- Ons schoolsysteem is ongezond: kinderen worden klaargestoomd om te presteren, niet om creatief te zijn
- Waarom je ook op werk goed voor jezelf moet zorgen (en hoe je dit dan doet)