Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Verzorging 25 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

De 4 veelgehoorde mythes over de anticonceptiepil

Je zou er van aankomen, pukkels door krijgen of er op zijn minst een beetje depri door worden. De anticonceptiepil. Als je er op Googlet vind je de wildste verhalen. Maar wat is hier nu eigenlijk van waar? En welke uitspraken kunnen beter als een mythe gekwalificeerd worden?

In Nederland slikken ongeveer 1,2 miljoen vrouwen de pil, maar dit worden er elk jaar minder.

Mythes over de anticonceptiepil

Hoewel er heel veel redenen zijn om niet dagelijks een pil aan synthetische hormonen in je lichaam te stoppen, is het ook belangrijk om te weten dat er mythes bestaan over de anticonceptiepil.

Zoals deze 4 veelgehoorde mythes over de anticonceptiepil:

1. Je komt aan door de pil

Gynaecoloog Saskia Rang vertelt dat aankomen door de pil een mythe is, omdat dit nooit is aangetoond. Wel zorgt de pil ervoor dat je vocht vasthoudt, ongeveer 200 gram. Dit kan het gevoel geven dat je wat dikker bent geworden.

De anticonceptiepil ligt weer onder vuur: hoe slecht is ‘ie nu echt?

Ook beginnen vrouwen vaak met het slikken van de pil in de puberteit. Dit is sowieso een periode waarin het vrouwelijk lichaam verandert. Ook is dit een tijd waarin meisjes beginnen met alcohol drinken en soms ook ongezonder gaan eten. Dit zouden ook redenen kunnen zijn dat iemand aankomt en heeft dus niet direct met de pil te maken.

2. Je krijgt een snor van de pil

De pil heeft geen effect op haargroei. Wel kan het gebruik van de pil ervoor zorgen dat er een pigmentvlek boven je bovenlip ontstaat, melasma genoemd. Dit komt door de toename van de hormonen progesteron en oestrogeen in je lichaam.

Dermatoloog dr. M.D. Njoo zegt dat ook na het stoppen met de pil deze pigmentvlekken niet altijd verdwijnen. Wel kunnen ze behandeld worden door een arts.

3. Je kunt de pil niet doorslikken

Meestal slik je de pil 28 dagen lang en daarna neem je een pauze van 7 dagen. Je kunt er ook voor kiezen om deze stopweek over te slaan en aan een nieuwe pillenstrip te beginnen. Sommige mensen denken dat dit schadelijk is, maar dat is tevens een mythe.

Huisarts Job Nievaart vertelt aan RTL Nieuws dat je de pil zonder problemen kan doorslikken. Volgens hem dachten we vroeger dat een maandelijkse bloeding nodig was om de baarmoeder te reinigen. Nu blijkt dit niet het geval te zijn en kan je de pil in principe doorslikken totdat je een doorbraakbloeding ervaart. Je kunt dan een stopweek inlassen en daarna weer aan nieuwe strip beginnen.

4. Tijdens de stopweek van de pil ben je ongesteld

In De Anticonceptiebijbel schrijven LotteLust en Laura Hiddinga dat je technisch gezien niet ongesteld bent tijdens de stopweek, omdat er geen eisprong plaatsvindt. Deze wordt namelijk voorkomen door de hormonen die in de pil zitten.

Wel krijg je in de stopweek een onttrekkingsbloeding, een nagebootste menstruatie. Dit is minder hevig dan een normale menstruatie omdat er minder baarmoederslijmvlies is aangemaakt. Hoewel je dus niet echt ongesteld bent, is het wel een handige check om na te gaan of je zwanger bent. Geen onttrekkingsbloeding betekent dan geen baby.

Pilgebruik verhoogt het risico op depressies

Er gaan dus genoeg onjuistheden rond over de pil, maar het anticonceptiemiddel heeft ook effecten waar wél rekening gehouden mee moet worden. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de pil wel degelijk gevolgen kan hebben voor de mentale gezondheid voor vrouwen.

Zo verhoogt het pilgebruik de kans op depressies. Zeker als je al gevoelig bent voor stemmingswisselingen, is het slim om je mentale gezondheid goed in de gaten te houden. Sommige vrouwen ervaren juist dat de pil hun emoties, goed of slecht, heel erg afzwakt. Best zonde wanneer het leven zoveel moois te bieden heeft.

https://www.bedrock.nl/the-sex-issue-mannenpil/

De pil slikken is dus niet altijd zonder gevolgen en daarom is het belangrijk om goed na te denken over deze keuze. Wil je toch graag de pil slikken? Dan zijn er heel veel soorten om uit te kiezen. Om het makkelijker te maken hebben we alvast 10 verschillende anticonceptiepillen met beschrijving op een rijtje gezet.

Luistertip!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️