Luister je veel naar muziek? Dat heeft een positief effect op je gezondheid
Ben jij iemand die altijd en overal naar muziek luistert? Tijdens het koken, terwijl je over straat loopt en zelfs onder de douche? Dan hebben hebben we goed nieuws voor je: het lijkt er namelijk op dat muziek luisteren een positief effect op de gezondheid geeft.
Het luisteren van muziek kan onder andere helpen bij het verlichten van stress en het verbeteren van je geheugen.
Verlichten van stress
Het maakt niet uit welke ziekte of aandoening je googlet, stress staat bijna altijd in het rijtje van oorzaken. Minder stress betekent dan ook vaak een gezonder lichaam en blijere geest. In onze drukke levens komt stress helaas al snel om de hoek kijken, maar gelukkig kan muziek luisteren helpen deze stress te verminderen. Hoe zit dat?
Uit een onderzoek van de Universiteit Stanford blijkt namelijk dat muziek de manier waarop je hersenen functioneren kan veranderen, vergelijkbaar met hoe medicijnen dat kunnen doen. Op het moment dat je je erg gestrest voelt, kun je muziek op de volgende twee manieren inzetten:
https://www.bedrock.nl/er-zijn-verschillende-vormen-van-stress-in-welk-type-herken-jij-jezelf/
Of je zet hele rustige muziek klassieke muziek op zodat je zelf meteen wat relaxter wordt, óf je zet juist je favoriete plaatjes op. Hier heb je positieve associaties bij en dit zorgt ervoor dat je direct vrolijker wordt en zo wordt afgeleid van het stressgevoel. Een goed excuus om dat favoriete album grijs te draaien (ook al gaat het om Nick en Simon of Taylor Swift.)
Betere bloedsomloop
Een studie uit Italië heeft aangetoond dat muziek ook goed voor de bloedsomloop is. De deelnemers van het onderzoek werden gemonitord terwijl ze naar Bach en Beethoven luisterden. Wat bleek?
Op momenten dat de muziek meer up-tempo werd (crescendo voor de kenners) ging de bloeddruk, ademhaling en hartslag van de proefpersonen omhoog. Wanneer de muziek rustiger werd, gebeurde er juist het tegenovergestelde. Dit laat zien hoe muziek een directe connectie met het lichaam heeft.
Goed voor de grijze cellen
Waarschijnlijk herken je dit wel: voor de datum van een meeting moet je ver in je geheugen graven, maar de lyrics van een nieuw hitje kan je binnen twee seconden opdreunen. Veel studies laten dan ook zien dat er een link tussen muziek en je geheugen bestaat.
Regelmatig naar muziek luisteren, stimuleert de hersenactiviteit. Wanneer je een presentatie uit je hoofd moet leren, is het dan ook een slimme zet om op de achtergrond wat instrumentele of klassieke muziek te draaien.
Wil je die grijze cellen echt laten werken? Dan kun je het beste zelf een muziekinstrument gaan spelen. Je hersenen zijn dan erg actief want ze moeten én de melodie voor de geest halen én je motoriek controleren én met je ogen de bladmuziek volgen. De Universiteit van Liverpool ontdekte dan ook dat het bespelen van een muziekinstrument ervoor zorgt dat er meer bloed door je hersenen (en vooral de linker hersenhelft) gaat stromen.
Vermindering van depressieve klachten
Het luisteren naar muziek zorgt ervoor dat het knuffelhormoon oxytocine vrijkomt. Oxytocine speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van gevoelens van vertrouwen en plezier. Dit kan helpen depressieve en angstige klachten te verminderen en een gevoel van zelfvertrouwen te bevorderen.
https://www.bedrock.nl/muziek-als-kind-invloed-open-minded/
Last but nog least: niemand kan jou tijdens het sporten zo goed motiveren als Spotify. Met Eye of the Tiger op de achtergrond lijken die paar laatste buikspieroefeningen toch echt wel makkelijker te gaan.
Dus, genoeg redenen om nog maar een slinger aan die volumeknop te geven!