Mushrooms to the rescue: dit is hoe ze vervuiling van de aarde tegengaan
Ja je leest het goed: mushrooms kunnen de wereld redden, althans volgens Paul Stamets. In een TED Talk van 17 minuten vertelt hij welke superkrachten mushrooms allemaal hebben. Zo zouden ze namelijk onze menselijke vervuiling kunnen opruimen. Zijn mushrooms dan onze reddende engelen?
Paul Stamets is een Amerikaanse mycoloog, iemand die onderzoek doet naar schimmels. Al jaren geeft hij inspirerende TED Talks, waarin hij vertelt over de wonderlijke krachten van mushrooms. Vandaag bespreken wij zijn meest bekeken TED-talk: ‘6 ways mushrooms can save the world’, waarin Staments vertelt hoe mushrooms kunnen helpen bij de vervuiling van de aarde.
Immuunsysteem van de natuur
Stamets noemt mushrooms ook wel het immuunsysteem van de natuur. Deze mushrooms groeien namelijk uit mycelium. Dit mycelium regelt de gezondheid van de natuur; zo verbindt mycelium ondergronds de wortels van bomen met elkaar.
Hoe slim zijn bomen eigenlijk? Deze documentaire laat het zien
Als het mycelium merkt dat een boom bijvoorbeeld last heeft van een glucosetekort, dan regelt het de nodige voedingsstoffen voor deze boom. Dit fantastische mechanisme heet ook wel mycorrhiza.
Schimmels zijn experts in afval afbreken
Mushrooms zijn een soort schimmel. In de natuur is de rol van schimmels het afbreken van dingen, voornamelijk afval. Dit wordt wederom uitgevoerd door het mycelium. Elke soort schimmel is een expert in het afbreken van een ander soort materiaal. Er is zelfs een schimmel die chemische wapens zoals sarin kan afbreken.
Om schimmels in te zetten om de vervuiling van de wereld op te ruimen, is het de puzzel om erachter te komen welke schimmel wat kan verwerken. Hoe handig zou het zijn als er mushrooms zijn die plastic of olie kunnen opruimen?
Schimmel die olie eet
Goed nieuws, want Stamets vertelt dat er inderdaad schimmels zijn die olie kunnen eten. Hij kwam hier achter door een experiment uit de voeren waarbij 4 hopen aarde werden doordrenkt met petroleum. Elke hoop werd behandeld met of bacteriën, of enzymen, of mycelium en eentje bleef onbehandeld ter controle.
Wat bleek? Na 6 weken waren alle hopen aarde dood en donker, maar op die met mycelium groeide een grote hoeveelheid oesterzwammen. Deze schimmel heeft dus de olie opgegeten. Toen er in 2007 een olieramp was in San Francisco, doneerde Stamets dan ook voor 10.000 dollar aan oesterzwammen om de olie helpen op te ruimen.
TED Talk Paul Stamets
In zijn TED Talk vertelt Stamets dat er zelfs nóg meer manieren zijn waarom schimmels de aarde een handje kunnen helpen. Zo kunnen bepaalde mushrooms worden omgezet in biobrandstof. Ook kunnen sommige paddenstoelen ingezet worden bij voedselrampen, omdat deze extra snel groeien en zo de bevolking van voedsel kunnen voorzien.
Dit leer is gemaakt van paddenstoelen (een duurzaam alternatief)
Bekijk hieronder de inspirerende TED Talk van Paul Stamets en laat je verbazen door de superkrachten van mushrooms: