Waarom een museumbezoek goed is voor lichaam en geest
Of je nu een wetenschapsmuseum als NEMO bezoekt of kunst gaat kijken in het Rijksmuseum: tijd spenderen in een museum doet je lichaam én geest goed. Zo kan het ronddwalen in een museum bijvoorbeeld ontspannend zijn, maar ook reflectie bevorderen.
Waarom gaan we naar musea?
Onderzoek van het Smithsonian Institution heeft vier type ervaringen vastgesteld die musea ons kunnen bieden.
- Object ervaringen: het zien van zeldzame, kostbare of mooie dingen.
- Cognitieve ervaringen: het verwerven van kennis of verrijken van inzicht.
- Introspectief ervaringen: het verbeelden van andere tijden en plaatsen, of het denken over de betekenis van gebeurtenissen.
- Sociale ervaringen: interactie met anderen of het kijken naar kinderen die leren.
De meeste musea bieden een combinatie van een aantal – of zelfs alle typen ervaringen. Toch zijn object ervaringen vaak dominant bij kunstgalerijen, cognitieve ervaringen bij wetenschapsmusea, introspectieve ervaringen bij musea (gericht op de oudheid) en sociale ervaringen bij musea voor kinderen. Welke ervaring je ook wenst, tijd spenderen in een museum heeft zo zijn voordelen.
Ontspanning en rust
Uit onderzoek blijkt dat musea herstellende omgevingen zijn; plaatsen waar mensen naartoe gaan om te ontspannen, op te laden en hun mentale en fysieke welzijn te vergroten. In een studie van de Universiteit van Queensland namen 60 bezoekers van het Queensland museum deel aan interviews over hun ervaringen daar.
Wat bleek? 75 procent van de genoemde voordelen hadden betrekking op gerestaureerde aandacht, zoals ontspanning, rust en reflectie. Zich ‘hersteld’ voelen was een belangrijk onderdeel van de ervaring.
Ook interessant: Kunstvakken staan onderaan: doden scholen de creativiteit van kinderen?
En dat is nog niet alles. Volgens Koenraad Cuypers – een onderzoeker aan de Norwegian Univesity of Science and Technology kan een museumbezoek zelfs hetzelfde effect teweeg brengen als sport.
Hij vond dat voor patiënten met fysieke en psychologische beperkingen voor intense activiteit, een passieve culturele activiteit – zoals het bezoeken van een museum of het theater – dezelfde lichamelijke ontspanning kan bieden als sport.
Reflectie en bezinning
Het bekijken van een kunstcollectie kan reflectie en bezinning bevorderen. Volgens Jeffrey Smith, auteur van The Museum Effect relateren mensen wat ze zien vaak aan hun eigen leven.
Een schilderij of kunstobject is als een spiegel die gebeurtenissen en plaatsen weerspiegelt. Het kan iemand misschien doen denken aan een vervelend incident uit de kindertijd, of aan die ene exotische vakantie lang geleden.
Minder stress
Een studie van de Universiteit van Westminster liet zien dat het stressniveau van deelnemers afnam na een bezoek aan een kunstgalerij. Voordat ze de galerij binnenkwamen meldden deelnemers zelf hun stressniveau, en brachtten vervolgens 35 minuten door in de ruimte die zij wilden zien. Bij het verlaten van de ruimte waren ze minder gespannen.
Must read: Weg met die onnodige stress en drukte: zo doe je het weer rustig aan
Bovendien hadden ze ook lagere concentraties cortisol, algemeen bekend als het stresshormoon. Er zit alleen wel een addertje onder het gras. Er was slechts een daling van de cortisol levels als de bezoekers binnenkwamen met relatief hoge niveaus.
Meer lezen?
- Kunstkijken als therapie.
- Kunst is belangrijker dan we denken: hoe social design de aarde een handje helpt
- Must follow: deze artiesten maken kunst van afval