Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 16 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Groene vingers? Met mulchen zorg je voor een optimaal ecosysteem in jouw tuin

Het kriebelt om de tuin in te gaan, de lente is dan ook de ideale periode om dit te doen. Snoeien, maaien en zaaien. Dat kennen we wel, maar mulchen? Daar heeft nog niet iedereen van gehoord.

Mulchen is goed voor de grond, voor de biodiversiteit in de tuin en daarmee voor alles wat groeit en bloeit.

Wat is mulchen

Het klinkt dus als een niet te missen ding voor op de to-dolijst, maar wat is mulchen eigenlijk? Wat heb je ervoor nodig? Kort gezegd is het het aanbrengen van een laag mulch op jouw grond. Mest is een goed en bekend voorbeeld van een laag mulch, net als gevallen bladeren van bomen of zelfs grind. Echte tuinders hebben dan ook altijd ergens een bergje compost liggen, en gooien oude bladeren of snoeiafval niet weg. Deze bevatten voedingsstoffen voor het bodemleven.

Een vruchtbare bodem

In een tuin met voornamelijk bestrating, is mulchen niet nodig. Ben je van plan om een weelderige wildpluktuin te creëren? Of een eigen moestuin? Lees dan vooral verder. De bloemen, planten en groenten die je ziet, beginnen te groeien onder de grond. Goed zorgen voor de bodem van jouw tuin, is goed zorgen voor een beter ecosysteem.

In de grond leven veel micro-organismen en deze kunnen in je voordeel werken. Om de positieve effecten te stimuleren, is mulchen the next thing. Door dit te doen, wordt de grond niet alleen vruchtbaarder, het zorgt er ook voor dat water kan wegzakken en dat de wortels van planten dit beter op kunnen nemen. De grond droogt minder snel uit door invloeden van de zon en de wind wat een groot voordeel is.

Ook voor dieren in de tuin is het voordelig want organische soorten mulch trekken bodemdiertjes en wormen aan, die weer dienen als voedsel voor vogels. Wormen trekken de mulch de grond in waardoor de structuur van jouw grond verbetert en vruchtbaarder wordt. Wat een voordelen! Maar hoe pak je het aan?

Mulchguide voor beginners

Het beste jaargetijde om te mulchen zijn de lente en de herfst en het goede nieuws is: het is niet moeilijk! Bereid de grond die je wil bewerken voor door te schoffelen en deze vrij te maken van onkruid. Hark het oppervlakte om het zo egaal mogelijk te krijgen en maak de grond goed vochtig met water. Daarna kan je een laag mulch van 5 centimeter op de grond leggen, een dikkere laag is niet nodig.

Om te begrijpen met welke mulch je jouw grond het beste kan bedekken, maken we onderscheid tussen organische en anorganische mulch. De organische variant bestaat uit natuurlijke materialen zoals compost, bladeren, schors of gemaaid gras. De anorganische variant kan bestaan uit bijvoorbeeld zand, plastic, grind of antiworteldoek. Je snapt vast dat anorganische materialen niks doen aan voeding voor je bodem en zelfs de grond kunnen verontreinigen als er plastic deeltjes in terechtkomen.

Wij zijn dan ook een voorstander van organische mulch. De beste mulch bestaat uit een mix van natuurlijke materialen. Denk aan gras met bladeren of mest. Snoeiafval is ook een vorm van mulch, en daarom mag je dit best laten liggen na het werken in de tuin. Wel op een plek waar de bodem het nodig heeft natuurlijk!

Hopelijk heb je iets aan deze guide en groeit en bloeit er dit jaar van alles in jouw tuin!

Een beginners guide om thuis je eigen groente te verbouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️