Dit zijn de 10 mooiste stadstuinen van Nederland
Van een groene omgeving wordt de mens blij. Waarom? Dat heeft te maken met hoe we zijn geëvalueerd. Als je kijkt naar de geschiedenis van de mens kijkt, is het immers nog niet zo heel lang geleden dat we ons alleen maar in de natuur begaven. Een groene omgeving heeft daarom een positieve werking op onze mentale én fysieke welzijn. Nu staat Nederland niet bepaald bekend om het land met de meest ongerepte natuur, maar niet getreurd: zelfs in de stad kun je genieten van groen en natuur.
We delen de mooiste stadstuinen van Nederland!
Stadstuinen in Nederland
De naam stadstuin verklapt het eigenlijk al: het is simpelweg een tuin in een stad, maar dan nét even anders. Waar een normale tuin meestal eigendom is van het bijbehorende huis, is een stadstuin voor iedereen en meestal eigendom van de gemeente.
Vaak wordt het ook wel een communal garden of buurtuin genoemd waar planten, bloemen, kruiden en biologische groenten of fruit worden onderhouden.
Iedereen uit de buurt – of waar dan ook vandaan – kan er een kijkje komen nemen en genieten van het groen of zelfs meehelpen. Eerder schreven we al waarom de kleur groen zo’n positieve werking heeft op onze mentale gesteldheid. Onderzoek na onderzoek wijst namelijk uit dat mensen die zich veel in de natuur geven, zich gelukkiger voelen.
Must read: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt
In Nederland hebben we prachtige duinen, weiden, vlakken, bossen en stranden. Maar als je in de stad woont, ontbreekt het nogal eens aan groen en heb je nu eenmaal niet altijd tijd (of zin om die te maken) om de trein of auto naar een natuurgebied te pakken.
Dé oplossing: bezoek een stadstuin bij jou in de buurt! Dit zijn onze favoriete stadstuinen van Nederland:
1. Emma’s Hof, Den Haag
Emma’s Hof is een stadstuin in het Haagse Regentessekwartier van en voor buurtbewoners. De bewoners onderhouden de tuin zelf.
Het hof is een ontmoetingsplaats voor jong en oud in de multiculturele wijk van Den Haag. De tuin is geheel duurzaam ingericht en je kan er perfect uitrusten of juist kinderen laten spelen.
2. Botanische Tuin, Delft
De Botanische Tuin van de TU Delft is een tuin voor iedereen én een onderzoekstuin. Samen met de universitaire tuinen van Leiden en Utrecht is ook deze tuin onderdeel van het wetenschappelijk botanische netwerk van Nederland.
Lees ook: Zo leg je je een goede moestuin aan (zelfs in de stad)
In Delft wordt namelijk plantentechnologisch onderzoek gedaan. Via de website kan je een bezoekje of rondleiding inplannen.
3. De Rijke Sterrentuin
De Rijke Sterrentuin ligt in Dordrecht en werd in 2013 geopend. Buurtbewoners kwamen met het idee om een stadstuin mét groenten en fruit te starten voor iedereen in de buurt. Het stukje land is eigendom van de gemeente en ligt in een groter park.
Eerst werd het stuk land gebruikt als tuin van een school, daarna stonden er een tijdje paarden op en inmiddels is het een prachtige stadstuin voor iedereen in de buurt!
4. Boschveldtuin, Den Bosch
Bosveldtuin ligt in Den Bosch en is sinds 2012 een groene ontmoetingsplek en buurtmoestuin. De buurtbewoners kunnen er zelf bloemen, planten, kruiden en groenten zaden, kweken en ruilen. Hoe tof?
https://www.instagram.com/p/tIA9bKQ-1a/
5. Vredestuin Noord, Rotterdam
De Vredestuin Noord in Rotterdam heette voorheen Ghandituin, maar daar kwam in 2017 verandering in. In de tuin staan 24 moestuinbedden, vaste beplanting zoals fruitbomen en bessenstruiken en een bosrand waar grotere bomen en struiken groeien.
Ook leuk: Tuinieren op je balkon: zo doe je dat
Er worden groenten, fruit en kruiden verbouwd. Een deel hiervan is voor eigen gebruik van de deelnemers die meewerken in de tuin. Extra tof: het andere deel gaat naar armoedebestrijdingsprojecten.
6. Buurttuin Oosterpoort, Groningen
De Buurttuin Oosterpoort is een ecologische stadstuin in Groningen. De bijna 2000 m² grote tuin is voor iedereen toegankelijk, en ligt in een binnenterrein achter de Mauritsstraat in de Oosterpoortwijk.
De tuin is relatief oud: het bestaat al sinds 1999 en heeft veel verschillende planten. Ook zijn er allerlei diersoorten te vinden, waaronder veel verschillende vlinders.
7. De Wilgenhof, Utrecht
De Wilgenhof is een biologische tuin in de Utrechtse wijk Majellapark, die door buurtbewoners wordt onderhouden. Sommigen hebben een eigen groentetuintje, maar de meeste gewassen worden op de gemeenschappelijke veldtjes geteeld.
Ook lezen: Waarom je zou moeten ploeteren in je moestuin om stress te verminderen
Op bepaalde ‘samenwerkingsdagen’ is iedereen welkom die zin heeft om in de tuin te werken of meer over biologisch tuinieren wil leren.
8. Tuin der Lusten, Den Haag
De Tuin der Lusten is een eetbare tuin en ligt in de binnenstad van Den Bosch. Het is een initiatief door en voor bewoners.
De Tuin der Lusten is ontworpen als een lappendeken van kleine perkjes zodat je van allerlei kanten de tuin kan inlopen. Extra leuk: op de open veldjes kan je heerlijk op het gras liggen en zorgen voor een soort woonkamer vibe.
9. Anna’s Tuin en Ruigte, Amsterdam
In het Amsterdamse Science Park vind je Anna’s Tuin & Ruigte. Het is een groene ontmoetingsplek waar kennis over natuur en alternatieve vormen van landbouw (zoals permacultuur) met elkaar gedeeld worden. En dat midden in de hoofdstad!
Anna’s Tuin & Ruigte is een ‘living lab’ waar wetenschappers, ondernemers, bewoners, studenten, scholieren en andere geïnteresseerde leren over landbouw, natuurinrichting en natuurbeheer. Er is dan ook plaats voor schooluitjes, workshops of ecologische experimenten.
Daarnaast kan op deze ontmoetingsplek de gemeenschap samen tuinieren, groente en fruit verbouwen, wandelen en vergaderen.
10. Deeltuinen
En dan bestaat er nog zoiets als deeltuinen. Er zijn namelijk heel veel mensen in Nederland met een prachtige tuin, maar helaas ook een heleboel mensen die geen stukje groen bij hun huis hebben en dat wél zouden willen. De oplossing? Deeltuinen!
Ook lezen: Waarom je aan forest bathing zou moeten doen (wij hebben 7 voordelen voor je)
Het is een initiatief van Martijn Neuvel. Tijdens de lockdown afgelopen voorjaar genoot hij van zijn eigen tuin, maar realiseerde zich ook dat niet iedereen lekker buiten kan zitten. Dat bracht hem op het idee om tuinen te delen met anderen. Het idee verspreidt zich sindsdien als een olievlek over Nederland!
Langzaam zijn er steeds meer mensen die hun tuin graag openbaar stellen voor anderen. Je vindt de deeltuinen hier en extra leuk: de KRO-NCRV maakte een korte video van Martijn en zijn concept, je bekijkt de video over ‘Gedeeld Geluk’ hier.
Zo zie je maar, voor een flinke portie groen hoef je heus niet middenin de natuur te wonen. Doe er je voordeel mee!
Meer natuur:
- Hoe voedselbossen het klimaat en de natuur kunnen redden
- Maak kennis met het Japanse principe I-Turn: leven in de natuur
- Zou je het liefst ver weg in de natuur wonen? Dan zijn dit 5 films en documentaires voor jou