Claire van Moodies Undies: ‘de CO2-uitstoot ligt tot 80 procent lager’
Vervuiling komt vaak uit hoeken waarvan je het niet snel verwacht. De producten die je gebruikt tijdens je menstruatie zijn daar een goed voorbeeld van. En dat is precies waar het menstruatieondergoed ‘Moodies Undies’ om te hoek komt kijken.
De cijfers liegen er niet om. Menstruatieproducten zorgen voor een hele berg afval. “Maandverband geeft meer afval dan tampons. Als je het restafval weegt, zorgt maandverband op een vrouwenleven voor negentig kilo restafval en tampons zestig kilo”, schrijft MilieuCentraal. Dat is niet mis dus.
De voordelen van menstruatieondergoed
Anders dan bij je vleesconsumptie verminderen vanwege de impact die het heeft op het klimaat, hebben we menstruatieproducten toch écht nodig (tenzij je doet aan free bleeding dan). Een oplossing? Inderdaad: menstruatieondergoed. Alleen waren daar tot voor kort nog maar weinig fijne varianten van te vinden. Zo weet ik uit eigen ervaring dat er jaren geleden alleen nog een soort katoenen inlegkruisjes XXXL te vinden waren, die mij (na het uit te proberen) toch niet bepaald motiveerden om over te stappen op menstruatieondergoed.
Tót ik sprak met Claire van Beek, de oprichtster van Moodies Undies. Menstruatieondergoed dat er zowaar sexy uitziet. Tenminste, als je kiest voor de kanten variant, er zijn veel verschillende soorten en maten die stuk voor stuk heerlijk zitten en niet snijden.
Claire begon het merk in eerste instantie omdat de afvalberg aan tampons en maandverband niet meer weg te werken is. Het bespaart namelijk ontzettend veel katoen en CO2 om over te stappen op menstruatieondergoed dat je alleen maar hoeft te wassen. Hoe zit dat precies?
Hoe werkt het ondergoed van Moodies Undies?
“In elk broekje zijn drie extra lagen toegevoegd aan het kruisje. De bovenste laag is een soort sportstof die vocht heel snel opneemt maar toch droog aan blijft voelen. Vergelijk het met de stof van een sportshirt. De middelste laag is soms enkel en soms een dubbele laag van speciaal badstof wat super absorbeert, het vocht verspreidt en geurtjes neutraliseert. De laatste laag is een waterafstotende laag, de laag die het vocht echt tegen houdt zeg maar.”
Kan het een tampon of maandverband geheel vervangen?
“Ja, je kunt het gedurende acht tot tien uur dragen op een gemiddelde menstruatiedag zonder dat je tampons of maandverband hoeft te gebruiken. Vervolgens spoel je het even uit en hang je het aan de wasmand tot je gaat wassen. Je kunt het met de rest van de was meewassen op max veertig graden. Je kunt een broekje ongeveer twee tot drie jaar gebruiken.
Veel vrouwen starten met een broekje voor de nacht, we noemen dat de easy-entry! Een goede manier om vertrouwen te krijgen in het ondergoed. Je kunt het dan de volgende ochtend onder de douche meteen uitspoelen en bij de was doen. Op zware dagen dan zul je soms wat eerder moeten wisselen.”
Hoeveel uitstoot scheelt menstruatieondergoed eigenlijk?
“Ons LCA-onderzoek (Life Cycle Analysis) toont aan dat onze bamboe-lijn nog duurzamer is dan verwacht ten opzichte van wegwerpproducten zoals tampons en maandverband. De cijfers geven weer dat het per jaar zo’n 903 m3 minder water verbruikt dan het wegwerpproduct maandverband. Een gigantische besparing. En dan hebben we het nog niet eens over de afvalophoping van de wegwerpproducten.
Ook de CO2-uitstoot ligt tot tachtig procent lager dan bij de wegwerpproducten. In termen van afvalophoping staat één ondergoed gelijk aan 150 wegwerpproducten in een jaar, terwijl je de eerste zeker twee tot drie jaar kunt gebruiken.
Ook voor de CO2-uitstoot is het veel lager, simpelweg omdat er veel minder geproduceerd hoeft te worden dan met wegwerpproducten. De 150 maandverband wegwerpproducten tellen op tot 6,65kg CO2-uitstoot, terwijl die van een bamboe onderbroekje op 1,35kg uitkomt.
Waar veel vrouwen nog twijfelen, stappen jonge meiden massaal over. De grootste winst zit hem juist bij die groep die voor het eerst een menstruatie routine ontwikkelt. Deze meiden zijn nog niet gewend aan het gebruik van wegwerpproducten en kiezen daardoor gemakkelijker voor menstruatieondergoed. Ze geven het de voorkeur vanwege comfort en deze meiden zijn zeer betrokken bij een leefbare planeet. Dat ook daar een flinke winst te halen valt, is een dubbelslag die deze jonge meiden slaan.”
Kan het lekken, en zo nee: waarom niet?
“Het kan wel lekken, zoals je met alle menstruatieproducten kunt doorlekken. Als iemand een hele zware menstruatie heeft, dan is het verstandig om eerder te wisselen omdat dan de absorptie gewoonweg eerder vol is en kan gaan lekken via de naden. We raden meestal aan de eerste dag thuis te wennen aan het dragen van menstruatieondergoed en hoe het voor jou werkt.”
Hoe worden de Moodies Undies gemaakt?
“Het wordt gemaakt in onze fabriek in China. Bij veel mensen gaan dan alarmbellen rinkelen, maar ook China is steeds meer bezig met goede productie en het milieu. Wij hebben onze fabriek al vele malen bezocht en hebben certificaten dat de fabriek volgens juiste protocollen met de mensen omgaat en de mensen die er werken een salaris ontvangen waarmee ze goed in hun levensonderhoud kunnen voorzien. En uiteraard werken er geen kinderen. Binnenkort gaat mijn partner weer die kant op.”
Naast menstruatieondergoed is er ook heuse menstruatie swimwear te verkrijgen bij Moodies Undies. Je kunt de swimwear én het ondergoed overigens haast niet onderscheiden van ‘normaal’ ondergoed.
Het taboe voorbij
Het duurde misschien even, maar het lijkt erop dat het Moodies Undies, en andere merken, lukt om het taboe op menstruatie te verminderen. Daarvoor werkt het bedrijf samen met experts en instanties, onder andere om meer bewustwording te creëren.
Claire wil er bijvoorbeeld voor zorgen dat menstruatieproducten in de zorgverzekering komen, wat helpt om gendergelijkheid te stimuleren. Want ook in Nederland zijn er nog steeds vrouwen die thuis moeten blijven, omdat ze menstrueren maar geen middelen daarvoor hebben… Dus worden er twee keer per jaar broekjes van Moodies Undies gedoneerd. We like!
Ben je nog niet overtuigd? Dít zijn de voordelen van menstruatieondergoed op een rij.
Menstruatieondergoed: een nieuwe duurzame oplossing voor je moon days