Waarom jouw Monsteraplant lange bruine stengels heeft (luchtwortels)
Bij een jonge Monstera Deliciosa zijn ze er meestal nog niet. Maar als je plant groter wordt en het meer naar zijn zin krijgt in jouw huis, spot je ineens lange bruine stengels. En ze worden alleen maar langer. We vertellen we je alles over luchtwortels, en wat je er mee moet doen.
Handig voor de plantenliefhebbers!
De luchtwortels van de Monstera Deliciosa
Allereerst antwoord op de vraag âwat zijn luchtwortelsâ. Als je een jonge Monstera gekocht hebt, is de kans namelijk groot dat je die bruine stengels aan de plant nog nooit gezien hebt. De luchtwortels zijn voor de tropische plant een extra manier om voedingsstoffen uit de rijke lucht in het regenwoud te halen.
6 prachtige planten die véél te duur zijn (maar je stiekem wel wilt hebben)
Hechtwortels
Daarnaast gebruikt de plant deze wortels om tegen boomstammen aan te groeien. Daarom worden de wortels ook wel eens hechtwortels genoemd. Als je jouw Monstera tegen een mosstok op laat groeien, zal je zien dat de plant deze wortels gebruikt om vast te blijven zitten.
In het Nederlandse huiskamer-klimaat verliezen de luchtwortels daardoor hun functie een beetje. De lucht is lang niet zo rijk als in het regenwoud, en vaak hoeven de kamerplanten hier ook niet de hoogte in te groeien.
Kan je de luchtwortels afknippen?
Worden de luchtwortels van jouw Monstera Deliciosa te lang, hangen ze in de weg of vind je ze gewoon écht niet mooi? Dan kan je er voor kiezen om ze voorzichtig weg te knippen. Het zal je plant niet veel kwaad doen, maar de luchtwortel gewoon laten zitten is natuurlijk de betere optie. Helemaal bij de Monstera Variegata, deze plant heeft namelijk ålle voeding nodig die ze kan krijgen.
Voor de plantenliefhebbers: zo kun je de Oleander-plant stekken
Als je de luchtwortels liever niet af wilt knippen, kan je er ook voor kiezen om ze terug de grond in te leiden. Wanneer deze wortels in aanraking komen met de aarde, gaan de luchtwortels namelijk als âgewoneâ wortels werken.