Wat kunnen monogame relaties eigenlijk leren van open relaties?
In de Westerse wereld zijn monogame relaties vaak de norm, maar dat betekent niet dat er geen lessen te leren zijn vanuit andere vormen van liefde. Open relaties bieden bijvoorbeeld heel wat waardevolle inzichten die alle relatievormen kunnen versterken. En dan vooral als het gaat om open communicatie en het omarmen van gevoelens zoals jaloezie. Hoe deal je daarmee in een open relatie en wat kunnen monogame relaties daarvan leren?
Bij een open relatie of zelfs bij een polyamoreuze relatie (waarbij je meerdere partners mag hebben) draait het om open communicatie, eerlijkheid en zorgen dat alle onderlinge relaties gezond zijn én blijven. Wat kunnen monogame koppels daar eigenlijk van leren?
Een monogame versus een open relatie
Hoewel monogame relaties in deze maatschappij nog steeds de norm zijn, wint de open relatie de laatste jaren steeds meer aan populariteit. En tja, zo gek is die gedachte misschien niet. Want hoe realistisch is het om te verwachten dat je de rest van je leven maar met één partner wilt zijn?
Een veelvoorkomend misverstand over polyamorie is dat het alleen maar draait om ‘vrije liefde‘ en relaties zonder grenzen. Met andere woorden: je doet precies waar je zin in hebt zonder rekening te houden met de ander. In de werkelijkheid draait het echter juist om rekening houden met elkaar, respect en vooral: constante communicatie. En vooral dat laatste.
Mensen met een polyamoureuze relatie spenderen vaak héél veel tijd aan het bespreken van gevoelens en het aangeven van grenzen bijvoorbeeld. Constant check je bij elkaar in hoe de ander zich voelt, wordt er gepraat over consent en elkaars grenzen. Waarom? Alleen op die manier kan een open relatie slagen. Maar is dat eigenlijk niet ook het geval bij een ‘gesloten relatie’?
Lessen van een open relatie
De Amerikaanse therapeut Matt Lundquist valt het op dat polyamoureuze koppels vaak skills ontwikkelen die nuttig zijn voor het verbeteren van allerlei soorten romantische relaties. En dus niet alleen voor open relaties. Waarom? Ze moeten steeds met elkaar communiceren, een compromis vinden die voor beiden werkt en empathisch zijn naar hun partners én zichzelf. Dat vergt een heleboel communicatie-skills.
Genieten van je partners genot
Eén van de belangrijkste lessen die monogame stellen zouden kunnen leren van polyamoureuze relaties is het concept van ‘compersion‘. Dat gaat over oprecht blij zijn wanneer je partner plezier of genot heeft, zélfs als dat plezier komt uit een andere relatie. En dus niet altijd of enkel met jou.
Jaloezie als een natuurlijke emotie
Een andere les waar monogame koppels nog een hoop van kunnen leren, is het omarmen van jaloezie als een natuurlijke emotie. In een open en polyamoureuze relatie wordt jaloezie niet onderdrukt, maar juist onderzocht en besproken. Dat opent bovendien meteen de deur naar diepgaande gesprekken en helpt om de oorzaak van de jaloezie te begrijpen en daar vervolgens samen aan te werken.
Open communicatie
Misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel in een open of polyamoureuze relatie is de altijd open communicatie. Partners die veilig over hun gevoelens, behoeften en grenzen kunnen praten, lopen gewoonweg minder tegen obstakels aan.
De problemen of pijnlijke gevoelens die zich voordoen, worden namelijk niet onderdrukt maar eerlijk en open besproken. Door open te zijn en je kwetsbaar op te stellen, kun je voor een nog diepere verbinding met elkaar zorgen en misverstanden voorkomen. Dát maakt een relatie gezond, ook op de lange termijn.
Gun elkaar het beste
Bovendien supporten open en polyamoureuze lovers elkaar aan om ook goede vriendschappen te hebben met anderen, buiten hun romantische relaties om. Ze wéten dat het gezond is om naast je partner ook andere goede vriendschappen te hebben. Ze eisen elkaar niet op en dat kan de druk op de relatie verminderen en persoonlijke groei voor beiden juist stimuleren. Mooi, toch?
Met andere woorden: monogame stellen kunnen dus nog heel wat leren van de principes van open en polyamoureuze relaties. Vooral het hebben van open communicatie, het omarmen van alle soorten emoties en het aanmoedigen van individuele groei, kunnen de relatie van elk stel verbeteren, ongeacht de vorm van de relatie!