Wordt stress met de paplepel (lees: via moedermelk) ingegoten?
Geen betere voeding voor je kleintje dan moedermelk. Maar naast proteïnen, vitamines & mineralen, antistoffen die infecties tegengaan en stoffen die het kindje helpen groeien, bevat moedermelk een cocktail van hormonen waaronder het (onvermijdelijke) stresshormoon cortisol. Onderzoeken van onder andere Laura Glynn, psychologe aan Chapman University, laten zien dat moedermelk, one way or another, het gedrag en temperament van een kind vormt.
Stress via moedermelk
In verschillende studies die tussen 2007 en 2013 gepubliceerd werden, werd het cortisol-level in moedermelk getest en werden moeders gevraagd naar het gedrag van hun baby. De resultaten lieten een significante link zien tussen een hoog cortisol-level en ‘nerveuze’ kindjes, schrijft Nautilus Magazine in een uitgebreid artikel.
Dat kan natuurlijk door allerlei factoren komen. Misschien delen moeder en kind eenzelfde gen dat ze kwetsbaar maakt voor stress, misschien was het de reactie van de baby op het gedrag van de moeder of werd de moeder gestrest van haar onrustige kindje. Glynn ontdekte echter óók dat er bij kinderen die flesvoeding kregen geen link was tussen het cortisol-level en hun temperament.
Ook lezen: Een warm nest voor je kinderen maken doe je zo (ook als je net gescheiden bent)
Kindjes die borstvoeding krijgen, hebben gemiddeld 40 procent meer cortisol in hun systeem dan baby’s die de fles krijgen. Wetenschappers weten nog niet wat de langetermijneffecten zijn van dat ‘tweedehands’ cortisol en of het stress kan veroorzaken bij kinderen.
Normaal
Voor mommies to be die nu opeens in de stress schieten om de stress, no worries. Cortisol in moedermelk is heel normaal en de hoeveelheid ervan heeft niet per se te maken met psychische spanning. Zelfs moeders die über-zen zijn, hebben cortisol in hun melk. De hoeveelheid ervan fluctueert met het ritme van de dag, net als de mood van elke baby.
Bovendien is al lang bekend dat moedermelk kinderen véél meer geeft dan alleen het stresshormoon. Een studie onder 5700 tienjarige kinderen toonde aan dat degenen die borstvoeding gekregen hadden minder angstig waren als ze geconfronteerd werden met iets stressvols, dan kinderen die de fles kregen.
Vind je vast ook interessant: Duurzaam opvoeden voor dummies (hoe verklein je de ecologische voetafdruk van je kind)
Sommige experts zeggen zelfs dat kleine hoeveelheden cortisol in moedermelk (wat dus als normaal gezien wordt), in combinatie met de andere benefits van borstvoeding, baby’s kan beschermen tegen de negatieve effecten van stress in hun verdere leven.
Dat jouw cortisol iets doet met je kleintje is dus onderzocht, maar dat hoeft niet negatief te zijn. Kleine beetjes cortisol zijn zelfs nodig om alertheid te ontwikkelen en beter te leren omgaan met tegenslagen dus. Er wordt nog wel onderzoek gedaan naar de schade van effecten van enorme hoeveelheden cortisol, maar – zeggen onderzoekers – zélfs als een constant hoge exposure schadelijk blijkt te zijn, kunnen andere aspecten van de opvoeding en ontwikkeling (zoals liefdevolle verzorging, omgeving en genen) die negatieve impact compenseren.
Either way genoeg argumenten om tijdens je zwangerschap en de periode van borstvoeding zoveel mogelijk rust op te zoeken.
Meer lezen?
Hoe hormonen je mood beïnvloeden (en hoe je ze in balans kunt houden). En: Het taboe op gynaecologische kwaaltjes (en wat vrouwen niet moeten onderschatten).