Moe maar kun je niet slapen? Dat komt hierdoor
Je hebt het vast weleens meegemaakt: overdag kun je nauwelijks je ogen openhouden en vallen je ogen zowat dicht achter je bureau, maar zodra je eindelijk in bed ligt, ben je ineens klaarwakker en kun je niet slapen. Hoe dan? Het antwoord ligt vaak in een combinatie van fysieke, mentale én omgevingsfactoren.
Er zijn verschillende redenen waardoor je hartstikke moe bent maar tóch niet kunt slapen.
Kun je niet slapen?
Een belangrijke oorzaak van slapeloosheid terwijl je moe bent, kan een verstoring in je circadiane ritme zijn. Het is jouw biologische klok die alles reguleert wat je lichaam doet in een periode van 24 uur. Denk aan je lichaamstemperatuur, stofwisseling en het hormoon melatonine, dat je slaap reguleert.
Normaal gesproken stijgen je melatoninespiegels in de avond, deze pieken tussen twee en vier uur ’s nachts en dalen weer zodat je weer wakker wordt. Maar als je interne klok uit balans is, bijvoorbeeld door laat slapen of langdurig schermgebruik, kan dat je slaapcyclus flink verstoren.
Veelvoorkomende oorzaken van slapeloosheid
Ben je doodop als je naar bed gaat maar kun je ‘s nachts toch niet in slaap vallen? Dan is er een grote kans dat het door één van de onderstaande oorzaken komen:
Te veel dutjes
Hoewel een korte powernap je energie kan geven, kunnen lange dutjes of een middagslaapje laat op de dag ervoor zorgen dat je ’s nachts maar moeilijk in slaap valt. Hou je dutjes daarom het liefst kort (twintig tot dertig minuten) en doe ze op een vast tijdstip.
Stress en angst
Een overvol hoofd is funest voor een goede nachtrust. Angst verhoogt namelijk je alertheid, waardoor je lastiger in slaap valt. Probeer daarom overdag een ‘piekerblok’ van twintig minuten in te plannen om je zorgen en gedachten uitgebreid op papier te zetten en je hoofd leeg te maken. Zo kan je de gedachten makkelijker van je af zetten in de avond.
Caffeïne
Wist je dat caffeïne een halfwaardetijd heeft van 5 uur? Dus een kop koffie in de middag kan je nachtrust nog steeds verstoren. Stop daarom met caffeïne drinken minstens zes uur voor het slapengaan.
Schermtijd
Ook blauwe schermen onderdrukken de aanmaak van melatonine. Probeer twee uur voor bedtijd geen tv meer te kijken of je telefoon te gebruiken óf gebruik een speciale blauwlichtbril.
Slaapstoornissen
Chronische slapeloosheid kan ook wijzen op een aandoening zoals slaapapneu of rusteloze benen. Deze aandoeningen verstoren je slaapstructuur en zorgen ervoor dat je overdag moe bent.
Voeding
Wat je eet, heeft invloed op je slaapkwaliteit. Een hoog vet- of koolhydraatrijk dieet kan je slaap enorm beïnvloeden. Eten zoals amandelen, kiwi’s en vette vis bevatten melatonine en kunnen helpen je lichaam voor te bereiden op slaap!
Tips om beter te slapen
Wil je beter in slaapvallen? Dan kun je de volgende stappen ondernemen:
- Maak een slaapvriendelijke omgeving: zorg voor een koele, donkere slaapkamer en verminder afleiding van je telefoon.
- Hou een regelmatig slaapritme aan: ga op vaste tijden naar bed en sta op dezelfde tijd op, óók in het weekend.
- Rustgevende routines: meditatie, journaling of een goed boek kunnen je helpen om je lichaam te kalmeren voor het slapen gaan.
Kun je alsnog niet slapen? Misschien is het dan tijd om naar een arts te gaan.
Flora (31) slaapt iedere nacht 12 uur: ‘Genoeg slapen is goed voor je lichaam’. Dit is waarom je vanaf nu naakt wilt slapen (volgens de wetenschap).