Hoe gezond is sinaasappelsap? En 3 andere misvattingen over voeding uitgelegd
De trends op het gebied van voeding zijn haast niet bij te houden. Eerst bleek havermelk een uiterst gezonde melkvervanger te zijn, maar dat werd later tóch in twijfel getrokken en hetzelfde geldt voor de vleesvervangers als soja. En hoe gezond is sinaasappel nou eigenlijk écht?
Om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen delen we 4 misvattingen over voeding.
Misvattingen op (on)gezonde voeding
De ene keer lees je dat een glaasje rode wijn per dag gezond is, terwijl je ergens anders weer leest dat rode wijn helemaal niet zo gezond blijkt te zijn.
Dan hoor je weer iemand over koolhydraatarm eten als dé manier om snel af te vallen, terwijl de ander er juist bij zweert. Zie jij soms ook door de bomen het bos niet meer? Je bent niet de enige. Ruim 1 op de 3 Nederlanders vindt informatie over welke voeding gezond is verwarrend. Er bestaan dan ook heel veel misvattingen over.
Tijd om duidelijkheid te scheppen en voor eens en altijd af te rekenen met deze misvattingen over voeding, vindt Green Chef en dook met een gecertificeerde diëtist van het bedrijf achter de gezonde maaltijdbox de boeken in.
Voor eens en altijd tekst en uitleg over de bekende misvattingen:
1. “Sinaasappelsap is gezonder dan frisdrank” volgens 40%
Veel mensen denken dat sinaasappelsap gezonder is dan frisdrank. Hoe zit dat? Inderdaad: fruit is gezond, waardoor veel mensen denken dat het sap ervan net zo gezond is. Toch blijkt niets minder waar…
Een glas sinaasappelsap bevat vitamine C, maar door de grote hoeveelheid suikers is het eigenlijk net zo ongezond als een glas frisdrank. Een glas sinaasappelsap van 150 milliliter bevat gemiddeld zo’n 14 gram suiker, gemiddeld net zoveel als een glas frisdrank. Ze bevatten beide dan ook een vergelijkbaar aantal calorieën.
De hoge hoeveelheid suiker in sinaasappelsap komt doordat een glas sap al snel bestaat uit vier sinaasappels, terwijl het eten van vier losse sinaasappels een meer verzadigd gevoel geeft. Waarom? Bij het persen van fruit de van nature aanwezige vezels verloren gaan. Het eten van een stuk fruit verzadigt dus meer dan het drinken van fruitsap.
2. “Als je geen vlees eet, krijg je te weinig eiwitten binnen” volgens 31%
Veel mensen zijn zich ervan bewust dat vlees een goede bron van eiwitten is. Daarom denkt ment vaak dat een dieet zonder vlees ook direct een eiwittekort oplevert.
Echter is nog niet iedereen bekend met de vele plantaardige eiwitbronnen die een goed alternatief vormen, zoals bonen en linzen. Het blijft bij ieder dieet belangrijk om gevarieerd te eten, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Vega of niet!
3. “Vleesvervangers zijn ongezond” volgens 17%
Vleesvervangers zijn al jaren razendpopulair en dat neemt alleen maar toe. Recent onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat sommige vegaburgers veel zout en verzadigde vetten bevatten. Desondanks blijkt uit hetzelfde onderzoek dat ze nog steeds gezonder zijn dan rundvleesburgers, vanwege de hoge hoeveelheid verzadigde vetten en zout.
Gebalanceerde voeding en variatie daarin is erg belangrijk, dus wissel af en combineer vleesvervangers vooral met andere gezonde voedingsmiddelen. Makkie, toch?
4. “Koolhydraten zijn ongezond” volgens 14%
Veel mensen denken dat koolhydraten ongezond zijn en je dik maken. Wat klopt daar van? Zijn koolhydraten echt altijd ongezond? Er zijn inderdaad koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals wit brood en suikerrijke snacks die relatief veel calorieën bevatten, maar weinig voedingsstoffen. Dat zijn voedingsmiddelen die vooral enkelvoudige koolhydraten bevatten, of simpelweg suikers.
Meervoudige koolhydraten daarentegen bestaan uit verschillende voedingsstoffen zoals vezels en vitamines, en zijn daarom erg belangrijk binnen een gezonde maaltijd. Je vindt ze met name in volkorenproducten, groenten en fruit.
Met andere woorden: eet gevarieerd, ga liever voor producten waar veel voedingsstoffen inzitten en eet niet te veel suikers. En dat glaasje sinaasappelsap blijkt tóch niet zo gezond als we misschien dachten.