Deze 5 hardnekkige misvattingen zorgen ervoor dat we blijven vliegen
Vliegen is goedkoop, snel, en je kunt bijna overal naartoe. Superfijn. Alleen wie de klimaatscore bijhoudt richting 2030 ziet dat we er misschien wel slechter voor staan dan ooit. En laat toerisme nou net een flink vervuilende hobby zijn, en vliegen in het bijzonder. Waarom blijven we dan toch nog te vaak het vliegtuig in stappen ondanks de nodige #flygskam en #schipholchaos?
Naast de kunstmatig lage prijzen, zijn er 5 wijdverbreide misvattingen die het vliegen goed praten en je geweten sussen. Daarom is het tijd om definitief af te rekenen met die misleidende overtuigingen zodat we allemaal kunnen minderen.
We hebben recht op vakantie zoals we het nu kennen
Als je al jaren elke zomer naar zonnige resorts vliegt om je te goed te doen aan all you can eat buffetten, dan is het logisch dat je die vakantie misschien als een verworven recht bent gaan zien. Maar dat is het natuurlijk niet. Hetzelfde geldt voor de spontane weekendjes cultuur snuiven in Barcelona voor een paar tientjes vanaf Eindhoven.
Het lijkt heel normaal omdat het overal geadverteerd wordt en omdat we het al zo lang doen. Maar de waarheid is dat de schaal waarop we nu vliegen gewoon niet houdbaar is. Hoewel vliegen weliswaar maar goed is voor 25 procent van al onze vakanties, veroorzaakt het intussen wel 2/3e van de totale CO2 uitstoot in de sector.
Het nieuwe reizen: hoe we langzaam anders naar reizen gaan kijken
Er wordt al wel ambitieus gepionierd met elektrisch vliegen, maar dat is voorlopig helaas nog toekomstmuziek. Dus zo lang het nog blijft bij dubbelzinnige ecolabels, CO2 compensatie en het mondjesmaat bijmengen van frituurvet kerosine verandert er voorlopig niks aan die enorme impact op het milieu.
Alhoewel er al wél flink wordt getest met duurzame kerosine, zoals we onlangs schreven.
Daar gaat je zuurverdiende vakantie
Als je begint over het ontmoedigen van vliegen krijg je er vaak verontwaardiging voor terug. Want we kunnen normale mensen hun zuurverdiende vakantie toch niet ontzeggen? Dat moeten we zeker niet doen, en dat hoeft ook helemaal niet. Want er zijn gelukkig heel veel manieren om vakantie te vieren zonder dat er een vliegtuig aan te pas komt.
Onderzoekers aan de BUas hebben becijferd dat driekwart van al onze vakanties sowieso al bestaat uit andere type reizen. Dat er in 25 procent van de gevallen wel gevlogen wordt is bovendien een relatief recent fenomeen. Vakantie vieren konden onze (groot)ouders vroeger al prima zonder een vlucht te boeken, en het aanbod is vandaag de dag alleen maar rijker geworden voor jou en mij.
De reis moet zo kort mogelijk duren
‘Maar als ik naar Turkije wil, dan duurt het eindeloos om daar te komen zonder te vliegen.’ Hier komen twee hardnekkige denkpatronen over vakanties samen in een perfect storm van entitlement. De eerste is dat de reis per definitie zo kort mogelijk moet duren, en de tweede dat een vakantie plannen altijd begint met het bepalen van de bestemming. (Dat laatste is niet het geval, daar kun je hier meer over lezen.)
Het idee dat de reistijd zoveel mogelijk beperkt moet worden komt puur voort uit gewenning aan een model dat nu heel snel achterhaald aan het worden is. Als je heel ver weg op vakantie wil, dan is het helemaal niet gek dat het even duurt om op je plek van bestemming te komen.
Is elektrisch vliegen de toekomst? NASA gaat een testvlucht maken
Als jij er niks aan vindt om uit het raam van de trein, auto of camper het landschap langzaamaan te zien veranderen, vraag je dan eens goed af waarom je überhaupt zo ver weg vakantie wil vieren. Omdat het goedkoop is? Omdat je dat gewend bent? Omdat je vrienden het doen?
Om het weer kan het in ieder geval niet zijn, want wie afgelopen zomer ook maar één willekeurige week in eigen land was, weet dat het hier temperatuur wise inmiddels steevast door kan gaan voor Zuid-Europa.
Een vakantie plannen begint met de bestemming
Over bestemmingen gesproken, nog beter zou het zijn om je helemaal niet zo druk te maken over de plek waar je je koffer uitpakt. Waarom zou je eerst niet eens bij jezelf en je reisgenoten te rade gaan waar je de komende vakantieperiode nou echt behoefte aan hebt. Wil je je kop leeg maken en ultieme ontspanning vinden? Of wil je juist het avontuur opzoeken?
Wil je cultuur snuiven, of werken aan je vitamine D huishouding? Als je dat helder voor ogen hebt, kun je daarna gaan nadenken over een passende bestemming. Dan kun je er dus ook bewust voor kiezen om naar een bestemming in de buurt te reizen die past bij je behoefte. Zo maak je je vakantie in één klap een stuk groener.)
Minder vliegen kost de toerisme sector de kop
Misschien wel het aller-hardnekkigste argument om het vliegen niet zomaar af te schalen klinkt vooral in de toerisme-industrie zelf. Want als we minder gaan vliegen benadelen we allerlei lokale economieën die grotendeels draaien op toerisme, en ook onze eigen tour operators en vliegmaatschappijen zouden dan in de problemen komen.
De grap is natuurlijk dat die zogenaamde lokale economie bij een pakketreis van een gemiddelde tour operator beperkt blijft tot het vliegveld, één hotelier en de taxichauffeur. Maar dat vergeten we voor nu even.
Want natuurlijk is het ontzettend vervelend dat ondernemingen hier en verder weg de gevolgen gaan merken van een veranderende toerisme-industrie. Maar dat mag nooit de reden zijn dat we een onhoudbaar model dan maar in stand houden.
Kortom
Er is verandering nodig, en dat is al heel erg lang overduidelijk. Zo duidelijk zelfs, dat je juist van de spelers die actief zijn in de toerisme industrie wel had mogen verwachten dat ze al lang hun footprint of business model onder de loep hadden kunnen nemen.
De wereldwijde verandering die nu nodig is in ons gedrag en in onze economie is zo grondig en grootschalig dat er bijna noodzakelijk verliezers gaan ontstaan op de korte termijn. Toch is dat een kleine prijs om te betalen als we ervoor willen zorgen dat de volgende generatie ook nog een planeet over heeft waar ze zo nu en dan vakantie kunnen vieren.
Dit gastartikel is geschreven door Adriaan Hogervorst. Hij is Head of Marketing bij camper deelplatform Goboony. Hij is net terug van een trip in een elektrische camper met zijn gezin, en is al bezig met het plannen van de volgende.