Wat iedereen mis heeft over eetstoornissen
Eetstoornissen zijn serieuze (en gevaarlijke!) psychische problemen, niet zomaar meisjes die dun willen zijn omdat dat mooi is. Helaas bestaan er nog heel wat misvattingen over eetstoornissen. Wij helpen ze graag de wereld uit.
NEDA (National Eating Disorder Association) ontkracht op hun website een aantal belangrijke mythes over eetstoornissen. Ons advies? Lees ze, kom tot inzicht en deel de inzichten met vrienden en familie. Enkel zo worden misvattingen de wereld uit geholpen.
Misvattingen over eetstoornissen
Nope, eetstoornissen zijn niet enkel voor tienermeisjes en ze zijn al zeker geen bewuste keuze. Lees maar even mee!
1. Eetstoornissen zijn een keuze
De oorzaken van eetstoornissen liggen complex. De aanname dat eetstoornissen louter een keuze zijn, klopt dus zeker niet. Meestal zijn eetstoornissen een combinatie van genetische factoren en factoren in de omgeving.
Voorbeelden van factoren in de omgeving zijn het (onrealistisch) slanke schoonheidsideaal, maar ook factoren als pestgedrag, lichamelijke ziektes en trauma’s kunnen aan de oorzaak van een eetstoornis liggen.
2. Anorexia is de enige ernstige eetstoornis
Anorexia is niet de enige eetstoornis en al zeker niet de enige ernstige eetstoornis. Zo is er ook Boulimia Nervosa en Binge Eating Disorder (BED) en is er tegenwoordig ook sprake van orthorexia: een ziekelijke obsessie met een gezonde levensstijl.
Lees ook: Orthorexia: Wanneer een gezonde levensstijl een ziekelijke obsessie wordt
Al deze eetstoornissen zijn ernstig. Als men kijkt naar sterftecijfers zijn die gelijkaardig bij Anorexia en Boulimia Nervosa.
3. Het gedrag van eetstoornissen is alleen gericht op voeding
Mensen met een eetstoornis hebben inderdaad een ongezonde focus op voedsel en gewicht, maar de symptomen kunnen veel verder gaan dat dat. Zo hebben studies aangetoond dat er een verband is tussen eetstoornissen en perfectionisme en obsessie.
Dit kan op zijn beurt leiden tot een obsessieve focus op hoge cijfers behalen, op extreme sportprestaties en depressie. Ook kan ondervoeding lijden tot depressie en angst. Het is dus zeker niet zo dat eetstoornissen alleen maar betrekking hebben op eetgedrag.
4. Enkel meisjes krijgen eetstoornissen
Iedereen kan een eetstoornis krijgen, ongeacht geslacht. Hoewel eetstoornissen vaker voorkomen bij vrouwen, is er een groeiende hulp vraag van mannen met een eetstoornis. Onderzoek wees zelfs uit dat 1 op 3 van alle eetstoornis-patiënten man is.
Must read: Waarom kunnen sommige mensen blijven eten, terwijl anderen zich uithongeren?
Wel is het zo dat eetstoornissen zicht lichtjes anders manifesteren bij mannen versus vrouwen. Mannen zijn vaker gefocust op spieropbouw, vrouwen vaker op gewichtsverlies. Tot slot hebben homoseksuele, biseksuele en transgender-mannen een grotere kans op het ontwikkelen van een eetstoornis.
5. Eetstoornissen ontstaan in en stoppen na de puberteit
Ook heel jonge kinderen (bv. van 5 à 6 jaar) kunnen eetstoornissen krijgen. Wel is het wel zo dat er tijdens de puberteit een grotere bewustwording voor het lichaam is.
Hierdoor ontspringen eetstoornissen vaker tijdens de puberjaren, hoewel er al jaren voordien sprake was van (onopgemerkt) verstoord eetgedrag. Ook na de puberteit kunnen nog (nieuwe) eetstoornissen ontstaan.
6. Mensen met een eetstoornis zijn duidelijk herkenbaar
Een eetstoornis is een eetstoornis, of hij nu zichtbaar is of niet. Het gaat namelijk niet om het eten, maar om de controle, een laag zelfbeeld of ander achterliggend probleem.
Je weet dus nooit of dat meisje met de kroket in de snackbar een tas heeft vol laxeermiddelen die haar ‘s nachts wakker laten liggen van de buikkramp, of die jongen met de burger niet de volgende maaltijd skipt en elke ochtend op de weegschaal staat.
Over de verschillende soorten eetstoornissen (en hoe die vaak onzichtbaar zijn), schreven we eerder dit artikel. Een must read voor iedereen die zichzelf wel eens betrapt over het oordelen over andermans eetpatroon (en toegegeven, daar zijn we soms allemaal schuldig aan).
Meer over psychische stoornissen?
- OCD, wat is dat eigenlijk? Dit moet je weten
- In de podcast Specialisme Mens gaan BN’ers in gesprek over hun psychische aandoening
- We zijn niet onze psychische problemen; dit zijn 22 mensen áchter de labels