Dit is de diepere betekenis van kussen onder de mistletoe
Kiss me under the mistletoe is een romantische uitspraak die je vooral rond de kerstdagen zult horen, maar waar komt die eigenlijk vandaan? Er gaan verschillende vreedzame én duistere legendes en mythes rond over de groene tak met witte besjes.
Wij zochten uit wat de diepere betekenis is van kussen onder de mistletoe.
Wat is mistletoe voor plant?
Mistletoe, oftewel maretak, is een struikje dat groeit aan andere bomen. Zoals een appelboom, een esdoorn of een eik. Het voedt zich met voedingsstoffen uit die boom en is daarmee eigenlijk een halfparasiet.
In Nederland is de mistletoe zeldzaam, al wordt de maretak op sommige plekken wel gekweekt. Hoe leuk het takje er ook uitziet: de witte besjes die aan de takken groeien zijn giftig voor mensen. Niets romantisch aan dus…
Mythes rondom mistletoe
De maretak werd in de Keltische cultuur gezien als heilig, een teken van vrede en welvaart en de tak met besjes stond symbool voor vruchtbaarheid en genezing. Druïden geloofden dat mistletoe magische krachten had en gebruikten de tak dan ook tijdens rituelen en ceremonies.
In het Christendom stond de maretak voor verzoening. Zo werd het plantje opgehangen als teken van vrede.
De duistere legende over de maretak
Toch hangt er ook een duistere kant aan de maretak. Zo heet de plant in Zuid-Limburg duivelsnest en in Duitsland staat mare voor heks, nachtmerrie, nachtelijke kwelgeest of spook. Volgens plantennaamdeskundigen veroorzaken de besjes van de misletoe een mare: een nachtmerrie dus. De duistere legende zou dus best wel eens waar kunnen zijn.
Kussen onder de mistletoe
Volgens een Noorse legende werd mistletoe geassocieerd met Frigg, de godin van liefde en vruchtbaarheid. Volgens de legende werd haar zoon Balder vermoord met een pijl gemaakt van mistletoe. Uit verdriet huilde Frigg tranen over de plant, die vervolgens in witte bessen veranderden. Sindsdien staat de maretak symbool voor liefde en bescherming en verklaarde Frigg dat iedereen vrede zal moeten sluiten en moet kussen onder de maretakplank, zelfs als het vijanden zijn.
Hoogstwaarschijnlijk is dat het verhaal wat de maretak zo beroemd heeft gemaakt en de reden dat we tijdens de kerstdagen traditioneel kussen onder de mistletoe.
Dit jaar weer een kerstboom verspillen? Deze denneboom is echt en wél herbruikbaar