Myrthe heeft een missie: Nederland vaker (en lekkerder!) vegan laten eten
Wie het nieuws leest of televisie kijkt, zou haast denken dat de wereld een plek is vol enge mensen en de planeet nog nét niet vergaat. En eerlijk is eerlijk, op het gebied van duurzaamheid staan we er dan ook niet bepaald goed voor (lees: behoorlijk belabberd). De wereldwijde temperatuur stijgt in een rap tempo en de biodiversiteit krimpt met alle gevolgen van dien.
Maar, er gaat gelukkig óók een hele hoop goed. Zo zijn er ontzettend veel good do’ers met een missie om van de wereld hoogst persoonlijk een betere plek te maken. En die zetten wij graag in het zonnetje!
We trappen de rubriek ‘good do’ers met een missie‘ af met Myrthe van der Vlis (35). Deze heuse good do’er heeft namelijk als missie de helft van Europa vaker plantaardig te laten eten. Voor eigen gezondheid én die van de planeet. En wel met haar succesvolle bedrijf Vood. Naar eigen zeggen is plantaardige eten dé nieuwe standaard voor food. Daarom food met ‘v’:Vood dus!
Omdat we van mensen zoals Myrthe nog heel wat kunnen opsteken en inspiratie bij kunnen opdoen, belden we haar op.
Myrthes missie: Nederland vaker vegan laten eten
Myrthe is mede-oprichter van Vood, waarmee ze vegan, gezonde maar vooral lekkere diepvries maaltijdboxen maakt (zestien verschillende om precies te zijn) die je in de vriezer kunt leggen voor wanneer je even geen tijd hebt om uitgebreid te koken maar wél gezond, lekker, gevarieerd en dus ook nog eens plantaardig wilt eten.
Zo wordt goed voor jezelf en de planeet zorgen ineens heel makkelijk. Wat drijft deze good do’er?
Waarom is het voor jou belangrijk dat we vaker vegan eten?
“Er is veel samenhang tussen wat gezond is voor ons en voor de planeet. Als we daar meer aandacht aan geven, kunnen we samen en individueel gezonder worden. We maken onszelf steeds ongezonder met roken, drinken en ongezond eten. Ongezonde dingen horen bij het leven en verdienen een plekje daarin, maar het raakt al snel uit balans.
Hetzelfde geldt voor de planeet, die is enorm uit balans geraakt. Geven we meer aandacht aan hoe we weer de goede kant op kunnen, dan hebben een win-win. Wij worden gezonder en gelukkiger, de planeet wordt gezonder en daardoor wij als mens ook weer. Het versterkt elkaar. Dat gezond eten belangrijk is, weten we natuurlijk wel, maar dat we het ook doen, ervaar ik nog niet.”
Ongezond eten zien we vaak als een geluksmomentje, hoe kijk jij daarnaar?
“Ik ben echt geen heilig boontje die alleen maar gezond eet, ik hou enorm van chocola en patat. Dat is het mooie van de term gezond. Het betekent niet honderd procent, want dat is weer ongezond. Het gaat om de balans.
Gezond eten betekent niet honderd procent, dat is weer ongezond.
Als jij dertig procent eet waar jij zin in hebt en zeventig procent gezond eet en dat is dus niet alleen een blaadje sla, maar in de kern plantaardige en onbewerkte producten, dan heb je een heel gezond en gevarieerd dieet.”
Dat blaadje sla typeert het beeld van hoe vegan eten nog steeds wordt gezien. Wat is gezond, vegan eten?
“De Engelse term nutrient dense food omschrijft dat het beste. Het is voeding die calorieën en veel voedingswaarde oplevert, ofwel macro- en micronutriënten. Marco’s zijn koolhydraten, vetten en eiwitten en micro’s zijn vitamines en mineralen. Een walnoot heeft veel calorieën waar niks mis mee is, want die bevatten ook veel macro’s en micro’s.
Een witte boterham met nutella geeft je veel vet, suiker, lege koolhydraten en calorieën, maar geen voedingswaarde. Je hebt dan snel weer honger en krijgt geen toegevoegde waarden binnen.
Gezonde voeding is dus voeding die niet alleen lekker en gezond is, maar ook voedzaam. Hetzelfde geldt voor gezonde, plantaardige voeding.”
Hoe zorg jij ervoor dat Nederlanders gezonder en vaker vegan eten?
“Gezond eten gaat dus om vullen en niet alleen voeden. Dat is wat we doen met Vood. Er zitten veel macro’s en micro’s in onze maaltijden. Alles is zoveel mogelijk volkoren en onbewerkt waardoor je langer voldaan bent.
Als je elke dag onze maaltijden zou eten, dan heb je een gezond dieet en zou je geen tekorten oplopen. Variatie is belangrijk. Elke dag pasta’s, brood en pizza is niet gezond, maar door enkel broccoli te eten, mis je ook veel voedingsstoffen. Vegan is echt niet altijd gezond, in tegenstelling tot wat men vaak denkt.”
Is ‘vegan’ anders dan ‘plantaardig’?
“Ja. Vegan betekent dat je alles wilt kunnen eten wat een vleeseter eet, maar dan vegan. Dat betekent dat je kaas vervangt voor vegan kaas en dat is niet gemaakt om gezond te zijn, maar om te lijken op kaas. Daar moet je veel processen aan te pas laten komen. Het gaat er dan vooral om dat het lekker is.
Plantaardig eten betekent dat je zoveel mogelijk plantaardig eet en zoveel mogelijk onbewerkt, die twee gaan hand in hand. Als je plantaardig eet, eet je dus gezond.
En hoe weet je zeker dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt?
“Peulvruchten! Die eten we in Nederland nog veel te weinig, maar je kan ze overal bij eten. Doe wat linzen of kikkererwten over je salade of boterham of pureer ze door je soep.
Ikzelf vervang vaak een graan voor een peulvrucht. Dus in plaats van rijst naast je curry lekker veel verschillende peulvruchten erdoor, zoals edamame boontjes, linzen en/of mung bonen. Zo voeg je direct extra eiwitten en ijzer toe aan je gerecht.’”
Op welke manier in houdt Vood duurzaamheid in acht?
“De voedselproductie, distributie en consumptie is wereldwijd verantwoordelijk voor maar liefst 33 procent van alle broeikasgassen. Maar, bij de productie van plantaardige eiwitbronnen komen veel minder broeikasgassen vrij dan bij dierlijke eiwitbronnen.
Zo kost de productie van een kilo peulvruchten één kilo CO2 tegenover 51 kilo CO2 voor een kilo lamsvlees. Plantaardig eten is dus een hele makkelijke manier om deze CO2 uitstoot te reduceren. Toch blijkt dat veel mensen moeite hebben om milieubewust te eten. Redenen hiervoor zijn onder andere prijs, gewoonte en kennis.
Met Vood laten wij zien dat plantaardig eten niet saai, ingewikkeld of duur hoeft te zijn en maken wij plantaardig eten een no brainer. Het is makkelijk, lekker, gezond en goedkoper dan wanneer je zelf een dergelijke maaltijd zou moeten bereiden.
Ook maakt een abonnement het makkelijker om verleidingen van een snelle ongezonde en vaak niet duurzame hap, te weerstaan. Naast onze maaltijdservice willen wij ook inspireren en informeren. Dit doen wij door plantaardige recepten en andere informatieve content te delen.”
Welke droom hoop je ooit te bereiken?
“Wij zijn geslaagd als de helft van de Europeanen de helft van de week plantaardig eet. Daar streven we echt naar. Dat kan door onze maaltijden te verkopen, maar ook door mensen te inspireren en informeren over gezonder leven. Het is eigenlijk heel makkelijk, maar dan moet je het wel nét weten.
Ondanks dat ik van koken houd, ben ik ook erg druk. Bij mij liggen er altijd wat Vood-maaltijden in de vriezer als back up. Het helpt mij om dan alsnog gezond, lekker en plantaardig te eten.”
7 tips om plant-based koken makkelijker (en lekkerder!) te maken