Lopen dingen niet zoals je wil? Misschien zit je jezelf gewoon in de weg
Het loopt allemaal even helemáál niet lekker. Je werk is veel te druk, je relatie gaat stroef en toen je vanochtend in de spiegel keek was je zwaar ontevreden. WAAROM moet dit altijd jou overkomen? WAAROM is het leven zo ingewikkeld? En WAAROM doen mensen niet gewoon even lekker normaal? Hmm, heb je er weleens over nagedacht dat de oorzaak van de misère voor een groot deel in jezelf kan zitten? (en je het dus zelf kunt oplossen!) Want oh, wat kunnen we onszelf toch in de weg zitten. We zitten vol verwachtingen van hoe het leven zou moeten zijn. Van de ideale relatie, van werk, van vrienden, van hoe je eruitziet. Bovendien zitten we vól angsten, schuldgevoel en jaloezie. Allemaal saboteurs, die ons ervan weerhouden open te staan en ons volle potentieel te benutten.
Als dingen niet gaan zoals je bedacht had, is het ‘t makkelijkst om naar een ander te wijzen of de omstandigheden de schuld te geven. Maar zou het niet ook zo kunnen zijn dat je jezelf gewoon even gigantisch in de weg zit? Doordat je emoties ingehouden hebt, ontevreden bent over je prestaties, doordat je onzeker bent of het moeilijk vindt om nee te zeggen?
Het is lastig om zo naar jezelf te kijken, maar het kan een enorme opluchting zijn als je stopt met deze beperkende gewoonten.
1. Wees niet zo gemeen tegen jezelf
Heb je weleens gehoord hoe gemeen je bent tegen jezelf? Hoe keihard je bent? Over hoe je eruitziet, hoe goed je het moet doen op je werk, hoe je je wel of niet mag voelen. Luister eens naar wat je allemaal zegt tegen jezelf. Zou je dat ooit tegen iemand anders zeggen? En als iemand zoiets tegen jou zegt, zou dat je motiveren? Not really waarschijnlijk.
Lees ook: How To Handle: Emoties (met adviezen van een monnik en een neuropsycholoog)
2. Laat je gevoel er gewoon zijn
We corrigeren onszelf als we boos, angstig of verdrietig zijn. Hoe vaak houd jij bijvoorbeeld je tranen in? Of durf je niet te zeggen dat je ergens boos van wordt? Door jezelf zo in te houden, bouwen emoties zich op en gaan ze borrelen. Op den duur weet je dan niet meer precies waarom je wat voelt en raak je verstrikt. Terwijl het zo simpel is: als je boos bent, ben je boos. Je hoeft niet meteen de hele tent bij elkaar te schelden, maar erken op z’n minst dat je je zo voelt. En voel het.
3. Zeg geen ‘ja’ als je ‘nee’ bedoelt
Zeg je vaak ‘ja’ tegen dingen die je eigenlijk liever niet doet? Omdat je het lullig vindt om een ander niet te helpen, omdat je denkt dat je het beter kan, omdat je niet durft te zeggen dat je het niet wil? Het is écht tijd om daarmee te stoppen. Allereerst is het voor jou super vervelend en verspil je energie. Hoe kun je nou tevreden zijn over jezelf als je dingen doet die je liever niet wil? Daarnaast is het niet oprecht naar de ander én als jij niet aangeeft wat je wil, kan een ander daar ook geen gehoor aan geven.
Dit vind je vast ook interessant: Pleasers opgelet: zo leer je de mening van anderen loslaten
4. Stop met anderen de schuld geven
Je ouders, je vrienden, je collega’s… Dat dingen niet lekker lopen, ligt in elk geval niet aan jou. Toch? Maar hoewel de wereld om je heen vast een aandeel heeft in dingen die niet gaan zoals je zou willen, is het niet verstanding om meteen naar iemand anders te wijzen. Serieus, als je even uitzoomt en echt eerlijk bent; is het dan je collega die je in de weg zit? Of had jij zelf verwacht dat het anders zou gaan? Je bent volwassen en dus ben je verantwoordelijk voor je eigen geluk en je eigen keuzes.
5. Pieker niet langer dan nodig
Natuurlijk kun je je weleens druk maken of een nachtje wakker liggen, maar je gaat dingen niet oplossen door eindeloos te piekeren. Het heeft simpelweg niet zoveel zin om te blijven kniezen. Als je ergens iets aan kunt doen, ga je dat doen. Als je ergens niets aan kunt doen, moet je je daarbij neerleggen. Door simpele meditatie-oefeningen kun je leren hoe je piekergedachten laat wegdrijven als een soort wolken door de lucht.
Ook interessant: Zo stop je met piekeren (volgens een psycholoog)
We begrijpen heel goed dat je deze punten niet binnen een dag onder de knie hebt. En dat hoeft ook niet. Waar ’t om gaat, is dat je inziet dat je soms jezelf simpelweg beperkt. Dat dat onnodig is. En dat ’t enorm oplucht als je daar gewoon mee stopt.
Meer lezen over gelukkig zijn?
- Living on the edge: waarom je af en toe gewoon een risico moet nemen
- Accepteren kun je leren (of beter niet, eigenlijk)
- Leren van de Denen: waarom ze zo gelukkig zijn (en vooral normaal doen)