Maartje Vis
Maartje Vis Relatie 29 jan 2024
Leestijd: 5 minuten

Is er iets mis met mijn relatie als ik verliefd word op iemand anders?

Terwijl je gelukkig bent met je partner, voel je ineens een verliefdheid opkomen voor iemand anders. Wetenschappers delen hierover hun visie en hun kijk op kriebels voor een ander is verrassend.

Het kan een lastig topic zijn binnen je relatie: verliefd worden op iemand anders. Is dat een teken dat er iets mis is binnen de relatie of kan je gewoon verdergaan?

Verliefd op iemand anders: is er iets mis in mijn relatie?

“Is verliefd worden op iemand anders in je relatie een teken dat er iets mis is met je relatie en wat moet je doen als zo iets gebeurt?” vraagt iemand uit het publiek zich af. In de studio van de Universiteit van Utrecht zijn wetenschappers uitgenodigd om in gesprek met elkaar te gaan over de moderne liefde. Allerlei topics komen aan bod en nu is deze kwestie aan de beurt.

Gevoelens komen en gaan

Sociaal psycholoog Tila Pronk van de Universiteit in Tilburg heeft er een duidelijke mening over: “Meteen is het antwoord: nee. Het is geen teken dat er iets mis is in je relatie. Het is zelfs heel normaal. Vooral als je een lange periode samen bent met iemand, maar ook in kortstondige relaties, kan het zijn dat je gevoelens voor een ander ontwikkelt.”

Volgens haar kunnen dat dus ook verliefde gevoelens zijn. “Sommige mensen staan ook eerder in vuur en vlam dan anderen, dus voor sommige mensen is dat iets wat bij hun leven hoort. Verliefdheden komen en gaan.”

Hoe ga je daar dan mee om? “Mijn advies zou zijn om het te vertellen tegen je partner. Het liefste voordat er iets is gebeurd wat jullie relatie niet kan verdragen. We weten uit onderzoek dat als dat gebeurt, is dat vast even een heel oncomfortabel gesprek, maar dat die verliefdheid juist minder wordt.”

“Bij verliefdheid geldt eigenlijk hetzelfde als bij gevoelens van jaloezie en aantrekkingskracht, deze komen en gaan ook. Als je het niet voedt, dan zul je vaak zien dat die verliefde gevoelens ook wel weer verdwijnen.”

Dit kunnen wij leren van polyamoreuze mensen

Ook sociaal wetenschapper Linda Duits aan de Universiteit Utrecht deelt haar mening aan de hand van het beeld dat we van onze partner hebben.

Eerder vertelde ze dat we nu veel eisen stellen. Zo willen we dat onze liefdespartner van sporten houdt, lekker eten, dat hij een beetje representatief is in de vriendengroep en dat jullie samen ook ideale seks hebben. “Dat is het beeld van de romantische relatie dat heel erg samenhangt met moderniteit”, deelt Linda.

Dat beeld heeft te maken met de kwestie of verliefd worden op iemand anders echt zo erg is. “Op romantische partners willen we al die dingen projecteren en we hebben ook hele beperkte opvattingen over wat verliefdheid is”, vertelt Linda. “Niet alle verliefdheden zijn seksueel, niet alle verliefdheden zijn romantisch en niet alle verliefdheden bedreigen de dingen die je met je partner hebt.”

Als je partner dus verliefd wordt op iemand anders, hoeft die persoon waar hij of zij gevoelens voor heeft dus niet automatisch een bedreiging te zijn voor je relatie. Deze persoon hoeft namelijk niet aan al deze eisen te voldoen waar jij als partner wel aan voldoet.

Linda vindt in dit opzicht dat polyamoreuze relaties ons zeker iets kunnen brengen. “Van polyamoreuze mensen kunnen wij als maatschappij veel meer van leren, die breken diverse soorten verliefdheid die er zijn veel meer open. Dan kan het dus ook minder erg zijn als je partner verliefd is op een ander.”

Een nieuwe verliefdheid kan ook wél een bedreiging zijn: hoe zit dat?

Het hoeft dus niet erg te zijn als je in je relatie verliefd word op iemand anders, maar soms kan er wel iets verschuilen achter de nieuwe verliefdheid.

Het gesprek erover aangaan

Er kan iets aan de hand zijn met jou, je partner of met jullie relatie. Dat kan verschillende oorzaken hebben, jullie besteden bijvoorbeeld geen aandacht meer aan elkaar of de romantiek is verdwenen. Misschien mis je wel iets in de relatie en kan je daardoor verliefd geworden worden op een ander. Dit kan ook onbewust gebeuren. Om er samen uit te komen, is het belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan erover.

We weten dat we aan onze partner veel eisen stellen, toch kan iemand niet altijd in een relatie al jouw behoeften vervullen. Door er met elkaar over te praten, kun je hier op een gezonde manier mee omgaan. Dat licht Dagmar Bosma toe op psycholoog.nl.

Passie en ‘houden van’

Als je verliefd wordt op een ander, kan dat ook met passie te maken hebben. Passie draait meer om spanning en onveiligheid. Dat is heel iets anders dan ‘houden van’, daar staat een stevige basis met veiligheid weer meer centraal. Het kan gebeuren dat de passie vermindert in jullie relatie en dat je je daardoor aangetrokken voelt tot een ander. Pas als je die andere persoon serieus gaat nemen, kunnen die gevoelens omslaan in het ‘houden van’.

Wanneer vormt mijn verliefdheid een bedreiging?

Of de nieuwe verliefdheid echt een bedreiging is voor je relatie, hangt er dus van af hoe je er als persoon in staat. Daarbij is het belangrijk om bewuste keuzes te maken. Als je nu veel aandacht gaat besteden aan je nieuwe vlam, is de kans niet groot dat de gevoelens voor jou partner gaan toenemen.

Probeer eens kritisch naar jullie relatie te kijken en te onderzoeken of er iets is wat je mist en of je samen verder wil gaan. Praat hierover met je partner en maak dan de juiste keuzes.

Als je dus verliefd wordt op iemand anders, no worries: het hoeft niet altijd iets te betekenen, maar het kan jullie relatie wel versterken om erover te praten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️