Krijg je meer of minder zin in seks als je niet kunt ruiken? Dit zegt onderzoek erover
Steeds vaker horen we mensen klagen over het feit dat ze na corona minder goed ruiken dan voor de pandemie. Verlies van reukvermogen is een verschijnsel waar mensen mee te maken krijgen na een besmetting en vaak komt de waarneming van geuren na verloop van tijd weer terug. Toch is dit niet bij iedereen het geval. De grote vraag luidt dan ook, wat zijn de ongemakken die hierbij komen kijken en heb je minder zin in seks als je niet meer kunt ruiken?
Omdat steeds meer mensen minder goed ruiken, is het niet zo gek dat deze laatste vraag vaker wordt gegoogeld. Het massale verlies van reuk- en smaak komt soms zelfs een hele poos na de besmetting pas om de hoek kijken publiceert de Europese onderzoeksgroep Rhinology.
Het verlies van je reukzin kan door corona komen, maar er zijn daarnaast genoeg mensen die worden geboren met een zwakkere of afwezige reukzin. Ook kan het vermogen om goed te ruiken, minder worden naarmate je ouder wordt.
Minder zin in seks als je niet kunt ruiken
Wat is de impact van dit verschijnsel en krijg je daadwerkelijk minder zin in seks als je niet kunt ruiken? Want dat geur invloed heeft op seks, is een feit. Vieze geuren, maar ook zeker opwindende geuren, zorgen voor gevoelens van afkeer of lust. Mensen die goed ruiken, merken vooral de nare luchtjes op. Dat reukverlies ook lustgevoelens kan beĂŻnvloeden, dat merk je meestal pas als je niet meer ruikt. Er zijn verschillende vormen van geurverlies, laten we daarmee beginnen:
Anosmie
Anosmie is een stoornis waarbij het reukvermogen verloren gaat. Wie er last van heeft kan dus niet meer (goed) ruiken. Er zijn twee soorten anosmie: selectieve en complete. Bij die eerste soort verdwijnen alleen bepaalde geuren. Bij complete anosmie ruikt iemand helemaal niks meer.
Parosmie
Parosmie zorgt ervoor dat je bepaalde geuren anders ervaart. Deze reukstoornis kan plotseling optreden, of langzaamaan tevoorschijn komen. Een verse croissant kan opeens naar rotte vis ruiken.
Fantosmie
Fantosmie is de naam voor het hebben van geurhallucinaties, oftewel het waarnemen van (fantoom) geuren die er in de werkelijkheid niet zijn.
Reukverlies komt in verschillende vormen en nu je dit weet, kun je je misschien iets beter voorstellen wat dit met jouw gevoelens en emoties doet. Wanneer geuren opeens anders ruiken (parosmie) kan je zelfs een afkeer voor seks ontwikkelen. Stel je eens voor, dat je sperma naar rotte vis vindt ruiken. Of dat de vagina van je lover opeens niet meer te harden is. Dat maakt seks natuurlijk nogal uitdagend. En dan hebben we het niet eens gehad over het feit dat je jezelf op zoân moment ook niet kunt ruiken. Je weet niet of jouw zweet stinkt en of het down there wel fris ruikt. Dat kan je erg onzeker maken.
Feromonen
Om zin te krijgen in seks, zijn er bewuste en onbewuste signalen die de lust aanwakkeren. Feromonen bijvoorbeeld. Je kunt ze niet bewust ruiken, maar ze zijn er wel: seksuele lokstoffen die verspreid worden onder invloed van hormonen. Ze zouden jouw sexappeal verhogen en aantrekkingskracht vergroten. Eigenlijk zijn het een soort boodschappers die doorgeven dat je zin hebt in seks. Geen geuren kunnen waarnemen, zou dus betekenen dat je ook geen feromonen waarneemt.
Geuren zijn emotioneel
We mogen verlies van het reukvermogen niet onderschatten. Stel je eens voor dat je nooit meer de geur van versie koffie kunt ruiken, of dat je geen idee hebt of je zelf naar zweet ruikt of niet. De impact van geurverlies is enorm. Het kan je onzeker en zelfs depressief maken. Er zijn zelfs mensen met reukverlies die een angststoornis ontwikkelen. Geuren kunnen diepe, emotionele herinneringen naar boven halen en gevoelens beïnvloeden. Wanneer je niets meer ruikt, heeft dit impact.
De invloed van geur op je libido
Geur beïnvloed emoties, maar ook je libido wijst een Zwitsers onderzoek uit. De hersenen hebben bepaalde geursensors waardoor lustgevoelens in de hersenen worden getriggerd, of juist niet. Een Amerikaanse studie heeft zelfs uitgewezen dat je je libido kunt verhogen wanneer je jezelf blootstelt aan verschillende geuren.
Voor deze studie namen onderzoekers dertig geurcombinaties onder de loep en zo vonden een link tussen de verschillende geuren en de seksuele reacties van de deelnemers. Zo schenen vrouwen erg opgewonden te worden van de merkwaardige geurcombinatie van komkommer en drop.
Uit deze studie bleek wederom dat mensen met een sterker reukvermogen, meer genoten van hun seksleven. Lichaamsgeuren als vaginaal vocht, sperma en zweet zorgen voor een intensere seksuele ervaring waardoor je meer opgewonden raakt. De studie liet ook zien dat omgekeerd, bij mensen die minder ruiken, het libido lager werd. Lustgevoelens hangen samen met geur en het kan daarom zijn dat je seksuele problemen ervaart als je niks of minder ruikt.
Wanneer dit jouw seksleven beĂŻnvloed op een negatieve manier, is het verstandig om aan te kloppen bij een therapeut. Hij of zij kan bijvoorbeeld onzekerheden verminderen en je leren omgaan met het niet ruiken van geuren. Wie weet zijn jouw andere zintuigen juist wel sterker!