Een pleidooi waarom we allemaal wat minder mogen doen dit jaar
Less is more, hoor je weleens – en zo is het maar nét. Helemaal wanneer het aankomt op onze dagindeling. Afspraken, deadlines, etentjes, sportklasjes: we hebben het er maar druk mee. Hoog tijd dat we het dit jaar eens rustiger aan gaan doen!
Het jaar begint vaak al met hoge verwachtingen en een heel lijstje aan goede voornemens. Toch blijkt dat het volhouden van die voornemens niet altijd even realistisch. Volgens statistieken zou negentig procent zich aan het einde van het jaar niet aan de voornemens hebben gehouden.
Dit jaar wordt het de hoogste tijd om het eens rustiger aan te doen en je leven (meer) stressvrij te maken! Doe je mee?
Minder druk, minder stress
Volgens cijfers van de American Psychological Association bleek dat vorig jaar de helft van de volwassenen zich overweldigd te voelen door stress. Bijna dertig procent liet weten zelfs zo gestresst te zijn, dat het niet meer lukte om te functioneren. Stress maakt het namelijk lastiger om je te concentreren, keuzes te maken en dingen gedaan te krijgen.
Gelukspsycholoog Josje deelt een stappenplan voor meer balans in het leven
Stress komt niet zonder gevolgen, want vooral langdurige stress kan zorgen voor depressie, angsten, maar ook dementie, laten wetenschappelijke onderzoeken zien. Op dagelijkse basis merk je vooral dat je slechter slaapt, het moeilijker wordt om sociale contacten te onderhouden, je sneller kampt met angstige gedachten en steeds een opgejaagd gevoel hebt.
Stel je eens voor hoe het zou zijn als je minder stress zou hebben? Met deze drie effectieve manieren ban je stress uit het leven:
1. Zorg voor meer ruimte
Zorg er in eerste instantie simpelweg voor dat je minder werk hoeft te doen en verminder je aantal to do’s. Je kunt lastig rustiger aan doen als je evenveel moet blijven doen. Ga voor jezelf na welke dingen er écht moeten gebeuren en wat eigenlijk niet zo belangrijk is.
Zo wordt het makkelijker om pauzes in te lassen op een dag en vaker te kunnen wandelen, koken of gewoon lekker een middagdutje te doen als je daar zin in hebt. Pauzes nemen zien we als een luxe, maar het is broodnodig om te kunnen blijven functioneren, maak daar prioriteit van.
2. Rust ook echt uit
Het is verleidelijk om in je pauzes lekker onderuit te zakken en over je TikTok- of Instagramfeed te scrollen, maar zorg dat je in die vrije tijd ook echt uitrust en dat je kunt opladen. Misschien kun je een yogaklas volgen, zelf een flow doen, een wandeling maken of bijvoorbeeld een uitgebreide en verse lunch voor jezelf koken.
Ademhalingsoefeningen zijn erg behulpzaam als het gaat om tot rust komen. Door je uitademing langer te maken dan je inademing komt je zenuwstelsel tot rust. Ken je deze simpele ademhalingsoefening om je lichaam en geest direct te kalmeren al?
3. Tijd en energie is beperkt, wees er zuinig mee
Probeer jezelf er af en toe aan te herinneren dat je ‘maar’ 24 uur in een dag hebt en dat ook je energie beperkt is. Spend it wisely. Je kunt nou eenmaal niet én zestig uur in de week werken én een perfecte moeder zijn én een perfecte vrouw én elke dag sporten én elke koken én vrienden zien, zonder op een gegeven moment neer te vallen.
Weet dat je sommige situaties nu eenmaal niet in de hand hebt en dat het oké is om die controle soms los te laten. We hebben geen invloed op wat er om ons heen gebeurt, maar wél op hoe we daar mee omgaan.
Met andere woorden: soms is minder, inderdaad meer! Pak die rust, of, zoals de Dalai Lama het ook wel zegt: ‘the best medicine is inner peace.’