Sandra was mode-influencer, nu helpt ze anderen uit de fashionfuik
Fashion Influencer zijn leek een droom: fashion weeks bezoeken en de nieuwste kleding van topmerken krijgen. Een overvolle kast vol ongedragen items deed Sandra beseffen dat het eindeloos ontvangen van nieuwe kleding haar niet gelukkiger maakte. Ze stopte als influencer en koos voor minder consumptie en meer bewust shoppen. Geen overconsumptie meer.
Overconsumptie is een groeiend probleem, zoals recent treffend werd belicht in een indrukwekkende Netflix-documentaire. Vooral de mode-industrie speelt hierin een grote rol: we worden koopverslaafd gemaakt. De tegenbeweging groeit ook. Steeds meer consumenten worden zich bewust, en Sandra inspireert haar volgers om minder te kopen en zich los te maken van trends en (fast) fashion.
Vluchtig geluk
“Shoppen was voor mij altijd een uitje, iets dat ik van huis uit heb meegekregen. Maar op een dag besefte ik: dat geluk is vluchtig. Toen ik moeder werd en mijn man zich ging verdiepen in duurzaamheid en minimalisme, begon het me steeds meer te storen dat ik mijn volgers aanspoorde om meer te kopen. Ik leefde al bewust, behalve op het gebied van mode. Eerst werkte ik samen met duurzame merken, maar ook dat voelde niet goed. Uiteindelijk wilde ik gewoon minder kopen en loskomen van dat korte geluk dat shoppen brengt.”
“Want eerlijkheid gebied: het aanschaffen van een nieuw item geeft een korte confidence boost. Zeker met de feestdagen in zicht gaan velen weer op zoek naar de perfecte feestjurk of kersttrui, terwijl we vaak al genoeg moois in onze kast hebben liggen. En de gelukshormonen na een shopsessie voelen heerlijk, maar de magie van iets nieuws ebt al gauw weg en voor je het weet zijn we alweer op zoek naar het volgende item.”
Wanneer ben jij gestopt met ‘veel’ kopen en wat is veel eigenlijk volgens jou?
“Voor mij is veel niet per se een getal. Het is een gevoel. Het gevoel dat je teveel keuze hebt waardoor je niet de juiste outfit kan vinden in de ochtend, en dat je veel meer hebt dan je eigenlijk zal dragen.
Voorheen ging ik maandelijks winkelen. Ik was geen enorme shopaholic, ik werkte me niet in de schulden bijvoorbeeld, maar werd wel snel verleid door trends en nieuwe collecties. Toen ik fashion influencer werd in 2014 kreeg ik veel spullen toegestuurd en hierdoor puilde mijn kast nog sneller uit.
In 2018 raakte ik geïnspireerd door de minimalistische stroming. Niet om volledig mee te gaan, maar om tevredener te zijn met minder. Ik keek docu’s zoals The True Cost en verdiepte me in de fashionindustrie en de psychologie achter ons koopgedrag. Ik ontdekte hoe veel kleding we jaarlijks consumeren en weggooien, zonder stil te staan bij de impact op onszelf, de makers én de natuur. Via Instagram @sandrakleinestaarman en TikTok @allesuitdekast deel ik wat we zelf kunnen veranderen.”
Ben je gelukkiger nu je minder hebt?
“Minder spullen gaven me uiteindelijk veel meer: meer rust, meer zelfvertrouwen en waardering voor wat ik al had. FOMO, de fear of missing out, drijft ons vaak om te blijven shoppen, om erbij te horen of ons beter te voelen. Maar als je die drang loslaat, ontdek je JOMO: de joy of missing out. Het heerlijke gevoel dat je niets mist, omdat je tevreden bent met wat je hebt. Zie je een nieuwe trend? Dan denk je: ‘Wat fijn dat ik het niet nodig heb, ik ben blij met wat ik al heb.’ Zo focus je op wat écht belangrijk is.
En natuurlijk koop ik nog weleens wat. En ook ik word soms nog verleid door een reclame of influencer. We kunnen zulke verleidingen niet volledig uitschakelen, wel kunnen we anders met deze prikkels leren omgaan.
Het is dan ook niet mijn missie om nooit meer wat nieuws te kopen. Maar wel een stuk bewuster. Ik let nu op dingen waar ik voorheen minder mee bezig was, zoals kwaliteit en of het echt past bij mijn stijl. Ik koop dan iets wat me langdurig plezier gaat geven in plaats van een korte boost.”
Wat doet het kopen van spullen met zelfvertrouwen?
“In eerste instantie geeft het kopen van kleding een geluksgevoel, de ‘shoppers high’ wordt het ook wel genoemd. Dit ebt vrij snel weg. Misschien voel je ook nog een confidence boost tijdens het dragen van je nieuwe outfit de eerste paar keer, maar uiteindelijk vlakt dat ook af. Hierdoor hebben we de neiging weer wat nieuws te kopen om die boost nog eens te krijgen. Je loopt dan het risico in een vicieuze cirkel terecht te komen. En alle reclames en shopping hauls helpen hier niet bij. Wat daar eigenlijk constant mee gecommuniceerd wordt is: Je bent nog niet goed genoeg, maar koop dit en voel je mooier! Koop dat en dan lijkt je nog zelfverzekerder!
Je zelfvertrouwen zou niet afhankelijk moeten zijn van externe dingen, zoals kleding, tassen en schoenen. Ik denk dat je juist heel zelfverzekerd bent als je tevreden bent met wat je al allemaal hebt en een eigen stijl hebt ontwikkeld.
Het doorbreken van je impulsieve shopgedrag kan je ook nog extra zelfvertrouwen geven omdat je ontdekt dat je wél controle hebt over je eigen keuzes en niet meegaat met alle externe prikkels om steeds iets nieuws te kopen.
Outfits die we al wat langer hebben kunnen trouwens ook poweroutfits zijn en ons net dat extra beetje zelfvertrouwen geven dat we op sommige momenten even nodig hebben. Maar daar hoef je dus niet steeds een nieuwe outfit voor te kopen.”
Hoe kun je bewust minder shoppen?
“Ik denk dat we vaak wel goed aanvoelen of we te veel kleding en andere spullen kopen. Ik geloof dan ook dat we er (voor een groot deel) al best wel bewust van zijn. Soms hebben we al meteen spijt na een aankoop, of schamen we ons voor de vele pakketjes die weer worden afgeleverd, óf we merken dat we wéér gevallen zijn voor een trend die we eerst eigenlijk belachelijk vonden. Of het moment waarop we onze kleding gaan doneren/verkopen en zien hoeveel we wegdoen.
Het moeilijke zit hem in het veranderen van die gewoonte om maar te blijven kopen wat we leuk vinden. (Waarom vind je iets leuk? Is dat omdat je het nu veel om je heen ziet? Of heeft het een andere reden?) Zelf kijk ik naar wat ons triggert. Bij sommigen is dat bijvoorbeeld verveling; je ligt op de bank in de avond, scrollend door je social feed en ziet weer allerlei leuke items voorbij komen. Voor je het weet heb je alweer afgerekend. Bij anderen heeft het misschien weer met een lager zelfbeeld te maken. Zo hebben we allemaal verschillende redenen, maar vaak komt het erop neer dat we ergens nog niet helemaal tevreden zijn met wat we al hebben, hoe we ons voelen en hoe we overkomen. Daar zijn we ons niet altijd van bewust.
Er zijn meerdere aspecten die je hierbij kunt aanpakken. Een daarvan is de triggers proberen te voorkomen. Kijk op welke momenten je het meest shopt en zorg dat je de volgende keer een andere activiteit voorhanden hebt. Zet een film/serie op, lees een boek, bak wat lekkers, ga een stuk lopen. Zolang je maar wegblijft van het winkelcentrum en de shop apps.”
Hoeveel kun je per jaar besparen schat je?
“Ik richt me niet op het financiële aspect, omdat dit veel verder gaat dan over geld. Het besparen kan wel een mooie bijkomstigheid zijn natuurlijk. Het gaat vooral om meer voldoening halen uit aankopen waarvan je weet dat je ze echt lang gaat gebruiken, meer plezier ervaren van wat je allemaal al hebt. En ‘s morgens veel sneller die leuke outfit uit je kast trekken, zonder frustratie en teleurstelling.”
Op welke manier kun je dingen uit jouw kast weer nieuw leven inblazen?
“Het is sowieso een goed idee om jaarlijks eens door je kast te lopen. Of nog beter; alles eruit te halen en goed te kijken naar wat je wel of juist niet draagt. Zo ontdek je enorm veel over jezelf. Je ziet wat je teveel koopt en te weinig draagt. Zo had ik op een gegeven moment erg veel schoenen, bikini’s en feestjurken. Terwijl ik niet wekelijks een gelegenheid had om dat allemaal te dragen. Maar ik kocht ze voor ooit.. als.. Je kent het vast wel.
Na het doorspitten van je kast kun je ook kijken hoe je nieuwe combinaties kunt maken met wat je al hebt. Kijk online voor extra styling inspiratie en challenge jezelf om bijvoorbeeld drie outfits te maken met een blouse die je te weinig draagt.
Door heel bewust door al je kleding te lopen, ga je in de toekomst veel meer nadenken en dus bewuster kopen. Je gaat veel meer letten op draagbaarheid, kwaliteit en of het bij je stijl past. Want een eigen stijl ontwikkel je pas echt als je durft los te komen van de trends en je jezelf niet meer laat manipuleren door grote merken en de mode-industrie.”
Wil jij ook minder shoppen en eerder tevreden zijn, Sandra deelt inspirerende tips op haar social media! Volg haar via @sandrakleinestaarman op Instagram en haar Tiktok kanaal @allesuitdekast
Meer over minder shoppen
- Het effect van een capsule garderobe op je mood.
- Met deze tips creëer je een goede capsule wardrobe.
- Zo laat je je niet meer verleiden tot het kopen van fast fashion.
Leve slow fashion: deze handige tips zorgen ervoor dat je kleding langer meegaat