Goed nieuws! Door corona worden er minder neushoorns gestroopt
Corona, we kunnen het woord haast niet meer horen. De pandemie heeft ons een hoop narigheid bezorgd, maar er zijn ook enkele lichtpuntjes te bespeuren. Zo worden er door de coronamaatregelen namelijk een stuk minder neushoorns gestroopt in Zuid-Afrika.
Barbara Creecy, de Zuid-Afrikaanse minister van Milieu, kwam eerder deze week naar buiten met dit hoopvolle nieuws.
Ook stropers moeten binnenblijven
In 2019 werden er 594 neushoorns gestroopt in Zuid-Afrika. In 2020 waren dat er 394, dus dat betekent een daling van 33 procent. De reden hiervoor is dat door de strenge lockdowns ook stropers en smokkelaars binnen moesten blijven.
Lees ook: Wow: zoveel dieren worden met uitsterven bedreigd
Daarnaast mochten de parkwachters en het veiligheidspersoneel wél op hun post blijven, waardoor zij de stroperij effectiever aan konden pakken. Het is om dezelfde reden dat er ook minder olifanten zijn gestroopt in Zuid-Afrika.
Corrupte ambtenaren
Het is het zesde jaar op rij dat er minder neushoorns worden gedood in Zuid-Afrika. Toch is het totale aantal gestroopte neushoorns nog steeds een pijnlijk hoog getal. Waarom doen stropers dit?
Het is treurig, maar de hoorn van een neushoorn levert vooral in Azië ontzettend veel op. In China en Vietnam kan een hoorn tussen de €75.000 en €175.000 kosten. Deze worden dan gebruikt in traditionele geneesmiddelen of als statusverhogend ‘collectors item’.
De internationale handel in hoorns is uiterst verboden, maar toch bestaat er nog illegale smokkel. Deze illegale smokkel wordt deels in stand gehouden door corrupte ambtenaren, maar het Wereldnatuurfonds in Zuid-Afrika wil er alles aan doen om dit tegen te gaan.
Must see: Kijktip: de nieuwe Netflix-docu Our Planet zit vol betoverende natuurbeelden
De daling in stroperij is hoopvol en laat zien dat de coronacrisis ergens ook een kans is. Een kans om een groter bewustzijn te creëren over hoe kostbaar onze aarde is. Het is in dit soort momenten van stilstand dat je kan reflecteren. Die reflectie is nodig voor een groenere toekomst.
Oud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zei het al op de Climate Adaptation Summit eerder dit jaar. ”2020 was a year of surging heath with intensifying droughts and rampant wildfires. While our health will be defined by our recovery from the pandemic, the centuries ahead will be defined by how green the recovery actually is.”
Meer goed nieuws lezen:
- Goed nieuws: Nederlanders willen sinds corona duurzamer leven
- Goed nieuws: Hongarije stopt met de bontteelt van vossen, fretten en beverratten
- Goed nieuws: Schotland maakt als eerste land menstruatieproducten gratis