Dingen waarvan je dénkt dat ze duurzaam zijn maar het best tegenvalt
We proberen met z’n allen een stuk duurzamer te leven. We kopen duurzame kleren, mijden plastics, eten minder vlees, verbruiken minder water en pakken vaker de fiets. Dat is natuurlijk allemaal heel goed, maar vaak heeft het minder zin dan je denkt. Veel dingen waarvan je denkt dat ze duurzaam zijn, zijn dat eigenlijk niet. Dit zijn 5 dingen waar je misschien wel op let, terwijl het eigenlijk niet zo veel zin heeft.
Laten we voorop stellen dat het super goed is dat je bezig bent met een bewuster leven. Wel is het van belang om te benoemen op welke punten het amper verandering maakt, zodat je je energie in de punten kan steken die wel een groot verschil maken.
Katoenen tasjes zijn minder duurzaam dan je dacht
Katoenen tasjes zijn razend populair en dat is ook niet gek. Ze zijn goedkoop, handig, leuk en vaker te gebruiken. Maar dat ze vaker te gebruiken zijn, betekent niet per se dat ze ook zo veel beter voor het milieu zijn dan een plastic tas.
In veel gevallen is een plastic wegwerptasje zelfs beter voor het milieu dan één van katoen. Pas als je je katoenen tas zo’n 7000 keer gebruikt, begint het beter voor het milieu te worden dan een pastic wegwerptas.
Dit heeft er onder andere mee te maken dat katoen een enorme hoeveelheid water nodig heeft, besproeid moet worden met pesticiden en er chemicaliën nodig zijn voor het verven ervan.
Zelfs biologisch katoen is slecht voor het milieu. Sterker nog: het is nog slechter dan ‘gewoon’ katoen. Een tas van biologisch katoen moet zo’n 20.000 keer gedragen worden, wil het milieuvriendelijker zijn dan plastic wegwerptasjes.
Wil je een betere impact op het milieu? Skip het katoen.
Lees ook: 3 creatieve manieren om verspilling uit de mode-industrie tegen te gaan
Bamboe is vaak minder duurzaam dan je denkt
Is bamboe niet duurzaam? Nee, in veel gevallen niet. Waar bamboe een product is dat heel duurzaam geproduceerd kán worden, gebeurt dat niet altijd. Bamboe wordt namelijk steeds populairder wat er voor zorgt dat de ecologische bamboekwekers de vraag niet aankunnen.
En als er vraag is, zal er ook aanbod komen; maar helaas niet op een duurzame manier. In Azië worden grote stukken bos gekapt om bamboeplantages aan te leggen. Niet zo goed voor de natuur, dus.
Als je een fan bent van bamboe is het verstandig om na te gaan waar de producten vandaan komen. Veel bamboe is minder duurzaam dan je zou hopen.
Je kraan dichtdraaien
Doe jij de kraan dicht terwijl je je tanden poetst en probeer je korter te douchen? Heel goed, maar effectief is het niet. Natuurlijk is het slim om dit allemaal te doen; anders verspil je onnodig een hoop water. Maar als je écht om waterverspilling geeft, zal die kraan het verschil niet uitmaken.
Een douchebeurt van 9 minuten kost gemiddeld 65 liter water. Dat is natuurlijk heel veel, maar als je het in perspectief bekijkt, valt het wel mee. Eén avond geen vlees eten staat namelijk gelijk aan het hebben van ongeveer 35 douchebeurten.
Hoe zit dat? Dit komt doordat er zo’n 15.000 liter water nodig is voor het produceren van 1 kilo rundvlees. Laten we de kraan vooral dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen en stuk korter douchen, maar het is goed om op de hoogte te zijn van het perspectief.
Meer uitleg hierover: Waarom we allemaal vaker plantaardig zouden moeten eten
Lezen van boeken op je telefoon
Ben jij een echte boekenwurm? Het lezen van boeken vanaf je telefoon, laptop of tablet zorgt er dan misschien niet voor dat er bomen worden gekapt voor papier, maar echt goed voor het milieu is het niet.
Als je veel leest op je computer stoot je namelijk ook een hoop broeikasgassen uit. En als je nagaat dat je voor het lezen van een boek vaak wel een aantal uren kwijt bent, tikt de uitstoot snel aan.
Als je op de duurzaamste manier boeken wil lezen, is het aangeraden om ze te lenen in de bibliotheek. Zo verbruik je (eigenlijk) helemaal niks.
Groene schoonmaakproducten
Koop je wel eens schoonmaakmiddelen met een eco-sticker erop? Dat is misschien toch wat minder ecologisch verantwoord dan je denkt. Die eco-stickers (bijvoorbeeld eco-friendly, milieubewust, ECO) zijn namelijk helemaal geen keurmerken. Fabrikanten mogen de stickers zonder voorwaarden op hun product plakken.
Ook meldingen als ‘alleen plantaardige stoffen’ zegt niets over de milieubelasting. Palm- en kokosolie zijn bijvoorbeeld 100 procent plantaardig, maar vaak erg milieubelastend.
Daarnaast hebben eco-producten vaak een minder goede werking, waardoor je er juist meer van moet gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je sneller verpakkingen weg moet gooien.
Dit heeft onze voorkeur: Eco cleaning: 4 milieuvriendelijke merken om je huis mee te poetsen
Het is goed om bezig te zijn met de impact op het milieu. Maar helaas heeft niet alles de impact die je hoopt dat het heeft. Daarom is het goed om af en toe alles in perspectief te zien, zodat je je kan focussen op hetgeen écht verschil maakt.
Lees meer:
- Bedrock’s podcasttip: 5 x leerzame podcasts over duurzaamheid
- Werken in duurzaamheid? 3 tips om een baan met betekenis te vinden
- Dag van de Duurzaamheid: zo integreer je een duurzame lifestyle