Last van minder daglicht? Dit kun je doen om er langzaam aan te wennen
Tenzij je het najaar steevast in een tropisch oord doorbrengt, moet je jaar na jaar dealen met minder daglicht. Dagen worden korter, zonnestralen worden schaarser. De winterdip ligt daardoor al snel op de loer, want een tekort aan vitamine D kan zowel fysieke als mentale klachten opleveren.
De gevolgen van minder daglicht, mentaal en lichamelijk
Als je ‘s ochtends in het donker naar werk vertrekt en ‘s avonds pas weer thuiskomt als het daglicht op z’n einde loopt, heeft dat gevolgen voor je gezondheid. Minder vitamine D kan leiden tot lichamelijke klachten. Volgens de Universiteit van Chicago kunnen de donkere dagen je bioritme in de war gooien, waardoor je energieniveau sterk daalt. Dat heeft dan weer gevolgen voor de kwaliteit van je slaap –en op z’n beurt zorgen rusteloze nachten voor minder energie. Het is een vicieuze cirkel die zomaar maanden lang kan duren als je niet op tijd maatregelen neemt.
Volgens psychiater David Merrill zorgt die vermoeidheid ook voor mentale klachten. Tegen Health vertelt hij dat korte en donkere dagen vooral impact hebben op mensen die sowieso al mentale gezondheidsklachten ervaren. Iemand die zich regelmatig depressief voelt, moodswings heeft of met suïcidale gedachten kampt, heeft over het algemeen meer last van minder daglicht dan iemand die zich mentaal goed voelt. Voor deze eerste groep mensen zijn de risico’s groot, want volgens Dr. Merrill verergeren de klachten in veel gevallen.
Heb je suïcidale gedachten? Zoek hulp. Bel gratis met 0800-0113 of chat met een hulpmedewerker.
Als je het aan artsen vraagt, is het voor hen ongekend belangrijk om op tijd maatregelen te nemen –het liefst nog voordat de wintertijd in gaat. Dit jaar is dat op 27 oktober: vanaf dan worden de dagen nóg korter en donkerder. Maar houd je hier nu alvast rekening mee, dan heb je tegen die tijd minder last ervan. Als je het de dokter vraagt, althans.
Zo ga je om met kortere en donkere dagen
Merrill vertelt tegen Health dat je handmatig aan je bioritme kunt werken. Door je slaapritme nu alvast aan te passen, heeft de wintertijd straks minder impact op je (mentale) gezondheid. Hoe je dat doet? Een uurtje eerder naar bed en uiteindelijk ook een uur eerder opstaan. Zo heb je ‘s ochtends de tijd om toch nog wat daglicht te pakken, bijvoorbeeld tijdens je wandeling naar de trein. Zelfs als het nog een beetje schemert, levert dat volgens experts voordelen op. Hoe eerder je in de ochtend wordt blootgesteld aan daglicht, al is het maar een beetje, hoe groter de voordelen zijn.
Ook genoeg beweging is een medicijn tegen depressieve gevoelens, wat de oorzaak daarvan ook is. Hoewel onderzoek uitwijst dat buiten sporten de meeste voordelen oplevert, is beweging an sich belangrijk om die winterblues tegen te gaan.
Dan zijn er ook nog kunstmatige oplossingen, zoals daglichtlampen. Deze apparaten bootsen natuurlijk licht na en worden in donkere dagen ingezet om toch voldoende vitamine D binnen te krijgen. Of zo’n daglichtlamp echt werkt? BEDROCK’s Marloes probeerde het en deelt haar ervaring:
Helpt een daglichtlamp echt tegen een winterdip? Marloes probeerde het