Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Betere wereld 5 sep 2021
Leestijd: 4 minuten

Hoe creëer je een milieuvriendelijke keuken?

Sinds anderhalf jaar spenderen we meer tijd thuis dan ooit tevoren. Veel mensen zijn gestart met het opknappen en verbouwen van hun huis, waaronder de keuken. Daardoor zijn de verkoopcijfers van keukens sinds de uitbraak van corona met 25 procent gestegen. Maar hoe creëer je nu een keuken die zowel praktisch is, als goed voor het milieu?

Met deze life hacks wordt je (nieuwe?) keuken binnen een mum van tijd eco-friendly.

5 tips voor een milieuvriendelijke keuken

De keuken is het middelpunt van elk huishouden, en dus ook de plaats waar het meeste afval ontstaat. Niets laat dat beter zien dan de vuilnisbak. De grootste boosdoeners zijn plastic en papieren verpakkingen, plastic en glazen flessen en etensresten. Gelukkig kun je de overmatige hoeveelheid afval beperken door je keuken te ‘vergroenen’.

1. Verruil plastic flessen in voor een SodaStream

Ben je fan van frisdrank? Dan is een SodaStream een goede en duurzame investering. Naast gewoon bruiswater, kun je met de nieuwe SodaStream échte Pepsi, 7UP en Mirinda Orange gemakkelijk zélf maken. Hoe? Gewoon kraanwater laten bruisen met een SodaStream, je smaakje toevoegen met de doseerdop, en klaar is je zelfgemaakte frisdrank.

Een handige gids voor duurzame groene keuken- en on the go-producten

Met één flesje PepsiCo-smaak kun je 9 liter frisdrank maken. Dat komt overeen met ongeveer een reguliere sixpack frisdrank van 6 keer anderhalve liter. Met een SodaStream kun je dus duizenden plastic flessen (en euro’s) besparen. Ben je niet zo’n zoetekauw? Elke smaak is er ook in een suikervrije versie.

2. Stap over op herbruikbaar keukenpapier

Keukenpapier is super handig voor een schone keuken, maar zorgt voor onnodig veel afval. Daarbij is het niet recyclebaar en gaat het rechtstreeks naar de stortplaats, waar het wordt afgebroken tot methaan – een broeikasgas dat 23 keer zo krachtig is als kooldioxide. Stap daarom over op herbruikbaar keukenpapier, bijvoorbeeld gemaakt van bamboe.

Elke bamboe keukendoek kan 100 keer of meer worden uitgespoeld en tot 50 keer (!) worden gewassen in de wasmachine. Een rol vervangt 50 traditionele papieren keukenrollen en past in je gewone papieren afvalbak. Met dit milieuvriendelijke, duurzame alternatief bespaar je bomen, ruimte en het is ook nog een goed voor je portemonnee.

3. Kies een biologisch afbreekbare spons

En vervang deze wekelijks! Onderzoek heeft uitgewezen dat bacteriën zich – van alle mogelijke plekken in huis – het liefst verzamelen in de keukenspons, dus het is aan te raden deze spons wekelijks te vervangen. Om het schoon te houden en geen afval te veroorzaken, kies je een spons van cellulose of biologisch katoen – beide zijn biologisch afbreekbaar.

https://www.bedrock.nl/vegan-voorraadkast/

4. Maak een composthoop

Hoe hard we ook proberen om het te verminderen, voedselverspilling is een natuurlijk bijproduct van het mens zijn. We zullen altijd groente-, fruit- en tuinafval produceren, zoals schillen van groenten en fruit, koffieprut, theezakjes en etensresten. Als dit in de vuilnisbak terecht komen en vervolgens op de stortplaats, dan wordt het weer afgebroken tot methaan (zoals eerder vermeldt, dat willen we niet).

Nu kun je het in de gft-bak doen, maar je kunt het ook zelf composteren, in de tuin of op je balkon. Doe je dit op de juiste manier, dan bespaar je energie en verklein je de afvalberg. Als beloning krijg je gratis goede bodemverbeteraar voor je tuin. Heb je geen tuin? Kies dan voor een gesloten systeem; dit kan ook op het balkon of in de keuken staan.

5. Ga voedselverspilling tegen

Eén derde van de wereldwijde voedselproductie wordt verspild. Dit is onnodige belasting voor het milieu, want dit voedsel moet wel gezaaid, geoogst, vervoerd, verpakt en gedistribueerd worden. Het kost dus veel energie voor het voedsel op je bord ligt, terwijl het vervolgens weggegooid wordt.
Je kunt voedselverspilling verminderen door bewust stil te staan bij wat je in de afvalbak gooit en daar je koopgedrag op aan te passen.

Duurzaam in de keuken: dit zijn de 5 principes van circulair koken

Het helpt bijvoorbeeld om een weekmenu te maken aan de hand van je nog op voorraad hebt en voor de overige producten een boodschappenlijstje te maken. Daarnaast vinden veel mensen het lastig om in de juiste hoeveelheid te koken. Geregeld worden te veel aardappels geschild of gaat het hele pak rijst de pan in. Gebruik daarom een maatbeker of weegschaal als hulpmiddel. Heb je toch teveel gemaakt, bewaar de restjes dan voor later.

Ten slotte kan de houdbaarheidsdatum op verschillende manieren worden aangeduid. De THT-datum staat voor ‘tenminste houdbaar tot’ en staat op producten die niet snel bederven, zoals pasta of thee. Na deze datum kan je het product vaak nog prima eten. De TGT-datum staat voor ‘tenminste gebruiken tot’. Het staat op producten die snel bederven zoals vlees en zuivel en het is verstandig de producten na deze datum weg te gooien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️