Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Welzijn 17 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Last van hoofdpijn of migraine tijdens je menstruatie? Dit doe je eraan

Buikkrampen in ‘die tijd van de maand’ zijn een bekend fenomeen, maar helaas zijn de klachten waar je last van kunt hebben lang niet daartoe beperkt. Ook hoofdpijn of migraine tijdens je menstruatie komt bij veel vrouwen voor, terwijl je dat er eigenlijk écht niet bij kunt hebben.

Het is op zich niet zo gek dat ook ons hoofd iets merkt van alle hormonale veranderingen in ons lichaam. Vóór de eisprong maakt je lichaam veel oestrogeen aan, en dat kan bijdragen aan het ontstaan van migraine vlak voor je menstruatie. Na de eisprong – tijdens je menstruatie – komt de pijn juist door een laag oestrogeenniveau, dat weer samenhangt met serotonine, een hormoon dat deels invloed heeft op de verwerking van pijnprikkels.

Het ontstaan van migraine tijdens je menstruatie hoeft niet per se alleen door hormonen te komen. Je bent bijvoorbeeld ook kwetsbaarder voor emotionele en fysieke uitputting die zorgen voor een heftige pijn en gevoeligheid voor prikkels.

Dit vind je vast ook leuk: Leven naar je cyclus: waarom dat als vrouw zo belangrijk is

Dit kun je doen tegen migraine tijdens je menstruatie

Het is kortom een ingewikkeld verhaal omdat allerlei dingen invloed op elkaar hebben én omdat elk lichaam anders is. Maar de belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe voorkom of genees je die vervelende hoofdpijn?

Allereerst is het goed om op tekenen te blijven letten. Migraine voel je vaak aankomen, en als je weet dat je er regelmatig last van hebt, moet je dat gevoel vooral niet negeren. Om meer inzicht te krijgen in je klachten, kun je bijhouden wanneer je last heb van migraine en hoe erg, in welke fase van je cyclus je zit en of je andere dingen hebt gegeten dan normaal, raadt hormoonexpert Jolene Brighten aan. En ze geeft nog meer tips:

Neem extra magnesium en vitamine B2

Magnesium is sowieso goed om pijn tijdens je ongesteldheid te verminderen, maar ook om migraine niet erger te laten worden. Het zit veel in bladgroenten en noten en zaden, maar je kunt het ook als voedingssupplement nemen. Dat geldt ook voor vitamine B2, waardoor mensen vaak minder migraines ervaren als ze het langere tijd bijslikken.

Ook lezen? Dit voedsel wil je wel en niet eten tijdens je menstruatie, volgens een hormoonexpert

Ook een goede toevoeging aan je dieet is kurkuma, waar je bijvoorbeeld thee mee kunt maken. Dat zorgt voor een kleinere kans op het soort ontsteking waar migraine een gevolg van is.

Natuurlijk verschillen de behoefte van ieders lichaam, dus het helpt om te experimenteren van welke voeding jij meer of juist minder last van migraine krijgt. Voor sommige mensen kan het helpen om minder gluten en zuivel te eten rond hun menstruatie, en die te vervangen door bijvoorbeeld avocado en vette vis.

Gebruik essentiële oliën

Ook essentiële oliën zijn een natuurlijke manier om migraine wat te verlichten, hoewel je het er helaas niet mee kunt voorkomen. Lavendel en pepermunt zijn bijvoorbeeld rustgevend of reinigend. Je kunt de oliën in een aromadiffuser doen, of een paar druppels op je kussen of zelfs gezicht druppelen.

Probeer yoga

Beweging is waarschijnlijk wel het laatste waar je zin in hebt als je alleen maar in bed wilt liggen met je ogen dicht, maar als je er wel toe in staat bent, zou je lichte yoga kunnen proberen. Dat is goed voor je bloeddoorstroming en tegen stress, waardoor de hoofdpijn kan verminderen.

Dit vind je misschien ook interessant: Tips voor yoga tijdens je menstruatie (+ do’s en don’ts)

Orgasmes doen wonderen

Wist je dat het regelmatig ervaren van een orgasme ontzettend goed werkt om migraine te voorkomen of de pijn te verminderen? Bijna de helft van de mensen die weleens last hebben van migraine, geeft aan dat die last een stuk minder wordt als ze wat vaker (goede) seks hebben. En ja, seks met jezelf telt ook gewoon.

En werkt dat allemaal niet echt? Dan heb je onze volle toestemming om met een kruik in chocola in bed te gaan liggen. Ook zonder migraine, overigens.

Meer lezen over je menstruatie:

Luister nu ook naar Bedrock

Geef jij om ook het welzijn van de wereld en wil je graag bijdragen een mooiere plek? Dan is onze nieuwste podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de derde aflevering klimaatjournalist van de Correspondent Jelmer Mommers.

Spoiler: Jelmer vertelt waar de opwarming van de aarde mee begon, dat het niet te laat is en vooral: wat wij kunnen doen. Want dat we iets kunnen doen, dat is zeker. Maar dat we dat nú moeten doen, is nog niet het gesprek van de dag.

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

mindbodygreen