Ben je het middelste kind? Dan herken je misschien deze 5 karaktertrekjes
Over het oudste kind wordt vaak gezegd dat die een ware leider en zelfstandig is. Het jongste kind is vaak de entertainer van de familie en krijgt veel aandacht. In grotere gezinnen heb je ook nog het middelste kind. Welke karaktertrekjes horen daar eigenlijk bij?
Dit zijn de 5 karaktertrekjes die zouden passen bij het middelste kind.
Geboortevolgorde beïnvloedt persoonlijkheid
In 1960 kwam de psycholoog Alfred Adler met een theorie over hoe de geboortevolgorde invloed heeft op de persoonlijkheid van een kind. In de jaren die volgden waren er onderzoeken die deze theorie bevestigden, zoals een studie uit 1986 die schreef dat oudste kinderen meer kans hebben op depressie dan hun jongere broertjes en zusjes.
Tegelijkertijd zijn er onderzoeken die beweren dat geboortevolgorde juist helemaal geen effect heeft op persoonlijkheidskenmerken. Helemaal zeker weten we het dus niet.
Ben je de oudste dochter thuis? Dit zijn jouw typische eigenschappen (én irritante trekjes)
Toch is het niet heel gek om te bedenken dat je positie in de familie voor een deel bepaalt hoe je persoonlijkheid zich zal ontwikkelen. Eigenschappen als bindings- of verlatingsangst worden ook al in de kindertijd ontwikkeld.
Karaktertrekken van het middelste kind
Natuurlijk is de situatie in elke familie anders en wordt het ene middelste kind anders behandeld dan het andere. Toch zijn er een paar karaktertrekjes die voor veel middelste kinderen lijken te gelden. Dit zijn ze:
1. Zoeken naar oplossingen
Middelste kinderen houden niet van conflicten. Ze hebben genoeg ruzies tussen het oudste en jongste kind moeten sussen en bewaren daarom graag de vrede. Dit doen middelste kinderen door naar oplossingen te zoeken en altijd na te gaan hoe er compromissen gesloten kunnen worden.
2. Competitief
Het oudste en jongste kind krijgen vaak veel aandacht, puur omdat ze de oudste of jongste zijn. Het middelste kind heeft altijd naar manieren moeten zoeken om zichzelf te onderscheiden, bijvoorbeeld door te excelleren in sport of op school. Middelste kinderen zijn daarom vaak erg competitief aangelegd.
3. Erbij willen horen
Middelste kinderen doen vaak hun best om erbij te willen horen, omdat zij in de familie geen duidelijke rol toegewezen hebben. Vandaar dat ze het gevoel hebben dat ze zich moeten bewijzen en bij een groep moeten horen. Dit is niet alleen in de familie, maar kan zich ook op het gebied van vriendschap uiten.
4. Zelfstandigheid
Veel van de aandacht van de ouders gaat naar het oudste of jongste kind. Hierdoor zijn middelste kinderen al vroeg gewend om zelfstandig te zijn. Zij kunnen zichzelf makkelijk dingen aanleren en hebben doorgaans weinig hulp van anderen nodig.
5. Sociaal
Middelste kinderen kunnen zich thuis een beetje genegeerd voelen en zoeken daarom hun aandacht buitenshuis. Hierdoor hebben ze hun sociale skills al vanaf vroege leeftijd goed ontwikkeld. Middelste kinderen hebben daarom ook meestal een grote vriendengroep.
Het jongste kind is meestal de grappigste en de oudste heeft meer succes (een psycholoog legt uit)
Meer lezen over de invloed van de geboortevolgorde op je leven? Dit is hoe jouw plek in de familie effect heef op je (liefdes)relaties.