Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 20 mrt 2025
Leestijd: 4 minuten

Micro-feminisme is een trend op TikTok: wat is het (en ben jij een micro-feminist)?

Heb je al van micro-feminisme gehoord? Op TikTok is de term een heuse trend geworden. Onder die term vertellen vrouwen namelijk over hoe zij hoogstpersoonlijk seksisme tegengaan. Wat houdt micro-feminisme precies in en hoe kun je zelf een micro-feminist zijn?

De term micro-feminisme klinkt misschien als een beweging met maar een kleine impact, maar niets is minder waar.

Wat is micro-feminisme precies?

Micro-feminisme draait om de kleine, alledaagse acties die bijdragen aan de strijd tegen seksisme en genderongelijkheid. Juist die dagelijkse kleine acties kunnen een groot verschil maken.

In video’s op TikTok delen verschillende vrouwen daarom op een grappige, maar óók op een serieuze manier over hun dagelijkse manieren om seksisme te bestrijden. Meestal gebeurt dat op de werkvloer.

Voorbeelden daarvan zijn subtiele opmerkingen zoals wanneer iemand praat over een baas, dat je zegt ‘en, wat zei zij daarover?’ in plaats van ‘wat zei hij daarover?’. Zo vertelt TikTokker Ashkey Chaney in een video dat ze in een e-mail naar meerdere mensen altijd eerst het mailadres van een vrouw typt, en pas daarna die van een man, ook als die de CEO van het bedrijf is. “Misschien lijkt het onbelangrijk, misschien merkt niemand het op, maar het is voor mij een manier om te zeggen ‘we zijn ons bewust’.”

Ze vroeg de kijkers naar hun favoriete gebaren van micro-feminisme en de reacties waren hilarisch en subtiel feministisch. Zo vertelde een kijker dat wanneer ‘mensen praten over een grote sportwedstrijd’ ze steevast vraagt of het om een mannelijk of vrouwelijk team gaat. Een juf vertelde dat ze wanneer één van de leerlingen ziek is, ze eerst de vader opbelt en deze vaak een beetje verward is. Ze vraagt hen dan ‘ben jij niet de ouders van …?’. On point!

Subtiele verschillen met een grote impact

Het lijkt er misschien op dat het om subtiele verschillen gaat, maar ogenschijnlijk onbelangrijke nuances kunnen wel degelijk een impact hebben op de manier waarop we naar genderrollen én -verwachtingen kijken.

Hoe ziet micro-feminisme eruit in de praktijk?

Micro-feministische acties kunnen variëren van kleine gebaren tot bewuste keuzes in je communicatie. Een paar voorbeelden zijn:

  • Je communicatie aanpassen: wanneer je praat over sportevenementen, vraag dan wie er speelt: het mannen- of vrouwenteam? Dat benadrukt dat sport niet automatisch mannelijk is.
  • Complimenten geven: meisjes en vrouwen complimenteren op basis van hun vaardigheden of karakter in plaats van hun uiterlijk.
  • Taalgebruik aanpassen: het woord ‘mensen’ gebruiken in plaats van ‘mannen’ om iedereen inclusief te benaderen.
  • Aannemen dat de baas een vrouw is en niet direct een man.
  • Naamgebruik na huwelijk: na het huwelijk je eigen achternaam behouden en reageren met: “Oh, mijn man heeft zijn naam ook niet veranderd” wanneer mensen verbaasd reageren, zoals één van de reageerder deed.

Het mooie van deze kleine acties is dat ze traditionele genderrollen uitdagen en anderen aan het denken zetten over hun eigen aannames en gedragingen.

Waarom is micro-feminisme belangrijk?

Hoewel grote maatschappelijke veranderingen vaak beginnen met grootschalige bewegingen en beleidswijzigingen, zijn het juist de kleine, dagelijkse handelingen die kunnen zorgen voor een blijvende cultuurverandering. Micro-feminisme maakt feminisme toegankelijker en laat zien dat iedereen, ongeacht je positie of achtergrond, makkelijk kan bijdragen aan gendergelijkheid.

Hoe kun je zelf een micro-feminist zijn?

Wil je zelf bijdragen aan micro-feminisme? Met deze tips kan je elke dag aan micro-feminisme doen:

  1. Reflecteer op je eigen gedrag: denk na over de manieren waarop je, bewust of onbewust, bijdraagt aan genderstereotypen en zoek naar manieren om dit te veranderen.
  2. Pas je taalgebruik aan: gebruik genderneutrale termen waar mogelijk en vermijd aannames op basis van gender.
  3. Ondersteun anderen: moedig vrienden, familie en collega’s aan om ook kleine stappen te zetten richting gelijkheid.
  4. Wees je bewust van media-invloed: let op hoe media genderrollen presenteren en bespreek dit kritisch met anderen.
  5. Blijf leren: verdiep je in feministische literatuur en blijf op de hoogte van actuele discussies rondom gendergelijkheid.

Micro-feminisme is dus véél meer dan een trend op TikTok; het is een reflectie van een groeiend bewustzijn dat echte verandering begint bij onszelf. Door kleine, dagelijkse acties kunnen we samen werken aan een wereld waarin gelijkheid de norm is! Dus, ben jij klaar om een micro-feminist te worden?

Hoe de ‘Pink Tax’ vrouwen benadeelt en wat we er tegen kunnen doen.

Bron: BNNVARA, MarieClaire

Gender Guide: voor eens en voor altijd een guide over gendertermen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️