Overweldigd door je eindeloze to-do list? Volg de simpele methode van Leo Babauta
Je werkt je een slag in de rondte, maar aan die eindeloze to-do list lijkt maar geen einde te komen. Daarom wil je 1000 dingen tegelijkertijd doen, maar komt er uiteindelijk niet veel van terecht. Herkenbaar? Focus op de taken die er echt toe doen, kan hierbij de oplossing zijn. Maar ja, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.
Schrijver en mindfulness-expert Leo Babauta heeft de oplossing: een simpele methode waarbij je je focust op de taken die er Ă©cht toe doen. Zo probeer je nooit meer te veel tegelijkertijd te doen en zal je meer gedaan krijgen in minder tijd.
Leo Babauta
Leo Babauta startte Zen Habits, een blog met meer dan een miljoen lezers over het vinden van mindfulness in de dagelijkse chaos die we ons leven noemen. Hij schreef ook de boeken The Power of Less, Zen to Done en Focus.
Op zijn blog Zen Habits deelt hij een simpele methode om gefocust te blijven op de taken die er echt toe doen. Het is een methode die hij zelf al 14 jaar volgt.
Focus op taken die er echt toe doen
Je kunt dit stappenplan âs ochtends voor werk doen, maar natuurlijk ook âs avonds voordat je naar bed gaat of aan het einde van je werkdag. Vaak helpt dat mensen eerder in slaap te komen.
Stap 1: maak een korte to-do list
Met de nadruk op kort. Leo Babauta raadt aan om 3 tot 5 zinvolle en belangrijke taken op je to-do list te zetten. Daarnaast zet je ook wat kleinere taken op de lijst, die je later op de dag kunt doen als je focus is afgenomen.
Stap 2: prioriteiten stellen voor meer focus
Neem een paar minuten de tijd om prioriteiten te stellen wanneer je de deze korte to-do list hebt gemaakt. Dit is enorm belangrijk, omdat je je zo gedurende de dag niet meer afvraagt wat je nu zal oppakken, maar meteen kunt doorknallen.
Tips zodat je je kunt focussen op Ă©cht belangrijke zaken (en niet de dringende)
Welke taak moet vandaag echt af? En is het meest waardevol? Zet er een 1 achter: die krijgt prioriteit. Wanneer je jouw to-do list digitaal maakt, kun je de volgorde natuurlijk gewoon aanpassen. Doe hetzelfde met de andere taken op je to-do list, totdat je uiteindelijk een volgorde hebt.
Stap 3: focus je op de taak en die taak alleen
Het is essentieel bij deze methode (en veel andere productiviteitsmethodes) dat je volledig gefocust aan de slag gaat met een taak. Dat betekent dat je je telefoon hebt weggelegd en je mailbox hebt afgesloten. Wanneer je met een taak bezig bent, doe je niets anders â ook niet even snel tussendoor.
Deze voeding kan zorgen voor een beter geheugen en meer focus
Word je toch afgeleid? Bijvoorbeeld door een belletje van een collega? Of omdat je je opeens bedenkt dat je nog een cadeau voor je broer moet kopen? Zet de bijbehorende taken hiervoor op je to-do list en ga verder met je taak.
Stap 4: Herhaal
Wanneer je een taak hebt afgerond of je niet meer door kunt, omdat je op iemand wacht, ga je gewoon verder met de volgende taak op de lijst. Lukt het je niet meer om te focussen? Ga dan aan de slag met de kleinere en makkelijkere taken die je ook op je to-do list had gezet.
Naast deze korte to-do list, werkt Leo Babauta met een backlog. Dit is een lange lijst met taken die hij ooit wil of moet doen. Zoân backlog is handig om 2 redenen. Ten eerste omdat je zo niets meer kunt vergeten. Wanneer je een taak bedenkt of op je bordje krijgt, zet je âm op de backlog. Ten tweede is dit een prettig systeem, omdat je zo iedere ochtend (of iedere avond) je to-do list kunt maken aan de hand van de backlog.
https://www.bedrock.nl/hoe-minder-werken-ons-productiever-kan-maken/
Wanneer je al je taken afhebt van je korte to-do list, kun je ervoor kiezen om nog iets van je backlog op te pakken. Of om vandaag eens eerder te stoppen.
Waar je tegenaan zal lopen
Deze simpele methode zorgt ervoor dat je nooit meer te veel tegelijkertijd doet. Maar er is Ă©Ă©n ding waar je bij het uitvoeren van de methode tegenaan zal lopen. Je zal namelijk een taak tegenkomen die je eigenlijk niet wil doen. Het resultaat? Je gaat naar afleidingen zoeken of pakt bijvoorbeeld die kleinere en makkelijkere taken op.
Dit uitstelgedrag komt heel vaak voor: het is human nature. Baal dus niet als dit pijnlijk herkenbaar is. Het enige wat je kunt doen de volgende keer is dit gedrag opmerken. Alleen dan kan je jezelf ertoe zetten om de taak ook daadwerkelijk op te pakken.
Je zal zien dat je dit soort taken in je hoofd groter hebt gemaakt dan ze echt zijn. Of dat dit juist de taken zijn waardoor je groeit en leert. Uiteindelijk zijn dit daardoor eigenlijk de meest waardevolle taken.
https://www.bedrock.nl/focus-mark-tigchelaar/
Â