Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 9 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Met deze tips kun je (bijna) alles onthouden wat je wilt

Je hebt mensen die bijna (of helemaal) een fotografisch geheugen lijken te hebben, en je hebt mensen die álles vergeten. Behoor jij tot die tweede groep? Dan ken je ongetwijfeld die situaties waarin je een sterretje op je hand tekent omdat je ergens aan moet denken – waarna je vergeet waar het sterretje voor staat. Jup, jij en je geheugen (welk geheugen?) zijn niet zulke goede vrienden. Maar ondanks dat je je geheugen steeds minder gebruikt door de komst van mobiele telefoons en rekenmachines, zul je het toch nog regelmatig nodig hebben, of het nu is om iemands naam te onthouden of om een toespraak uit je hoofd te leren. QuidCorner maakte een handige infographic met zeven tips om dingen te onthouden – allemaal getest door de wetenschap. Je kunt het op z’n minst proberen.

Link informatie aan een route door je huis

Moet je een presentatie uit je hoofd leren? Link de tekst dan aan een route die je goed kent, bijvoorbeeld een weg door je huis. De woonkamer is de introductie, de keuken het probleem, et cetera. Visualiseer de informatie bij de kamers; hoe vaker je dan een mentaal rondje door je huis loopt, hoe beter je de presentatie kent.

Bedenk een acroniem

Ken je bijvoorbeeld de term SMART? Dat is een aanduiding voor de criteria waar doelen aan moeten voldoen: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Als je zo’n groep woorden hebt waarvan je de beginletters gemakkelijk kunt gebruiken voor een ander woord, kan dat heel erg handig zijn om dingen te onthouden – wel met het risico op een sterretje-op-je-hand-situatie.

Maak er een rijmpje van

Liedjes en gedichten zijn misschien wel de meest voor de hand liggende ezelsbruggetjes om dingen te onthouden, maar dat is natuurlijk niet zonder reden. Deze ‘akoestische codering’ kost al creativiteit om te maken, en hoe langer je bezig bent met het verzinnen van je ezelsbruggetje, hoe groter de kans dat je het onthoudt. Om het nog een extra memorabel te maken, kun je het ook visualiseren in je hoofd.

Maak er een verhaaltje van

De linking-methode is bijvoorbeeld handig voor het maken van boodschappenlijstjes: als je elk item op je lijst relateert aan het volgende item door middel van een visualisatie of verhaaltje, zul je het hele rijtje in één keer onthouden. Stel je bijvoorbeeld een muisje voor dat van het brood naar de kaas kruipt, waar het wordt weggejaagd door een pot Nutella (ik zeg ook maar wat, hè).

Breek informatie in stukken

Sommige mensen vinden het heel vervelend als je een telefoonnummer opnoemt in vier delen (06 123 456 78) in plaats van tien losse cijfers, maar het is wel daadwerkelijk een bewezen methode om bijvoorbeeld lange nummers te onthouden. Eventueel kun je ook daarbij weer ezelsbruggetjes bedenken.

PQRST

PQRST staat voor Preview, Question, Read, State, Test. Dat wordt aangeraden om te gebruiken als manier om een tekst te leren voor bijvoorbeeld een tentamen: eerst scannen, dan vragen stellen, daarna pas goed lezen, vervolgens je eigen vragen beantwoorden en ten slotte jezelf testen.

Schrijf het op

Misschien wel de makkelijkste en bekendste manier om iets te onthouden: schrijf het op! Dat triggert je formatio reticularis, omdat je brein goed moet opletten als je schrijft (meer dan als je typt). Als je een taal leert, kun je bijvoorbeeld onbekende woorden op een kaartje schrijven en dat drie keer per dag herlezen. Het is ook goed om verschillende lettertypes en kleuren te gebruiken, zodat meerdere ‘sensorische zenuwen’ worden gestimuleerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️