Leonie Collombon
Leonie Collombon Werk 1 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Met de ‘pickle jar theory’ stel je makkelijker prioriteiten en bespaar je een hoop tijd

Altijd maar druk zijn is de grootste hedendaagse ziekte. Tijd vrijmaken voor vrienden en familie of voor jouw eigen mentale gezondheid lijkt er bij velen niet in te zitten; met de ‘pickle jar theory‘ wordt dat eenvoudiger. Deze theorie laat je namelijk prioriteiten op een rijtje zetten en zorgt ervoor dat je bewuster keuzes maakt.

De ‘pickle jar theory’ om beter prioriteiten te stellen

Én veertig uur per week werken én een druk sociaal leven hebben én voor de kinderen zorgen én elke dag naar de sportschool plus een gezonde maaltijd koken? Knap werk als je dat allemaal voor elkaar krijgt, maar veel mensen ervaren eerder tijdarmoede; niet weten wanneer je al die dingen gedaan krijgt en het liefst een paar uur extra in je dag hebben. Hoe graag we dat echter ook willen, 24 uur blijft 24 uur. Het is dus geen kwestie van meer tijd maken, maar wel van je tijd beter indelen.

En daar helpt de ‘pickle jar theory‘ bij. Deze term werd in 2002 bedacht door auteur Jeremy Wright, maar wordt ook 22 jaar later nog regelmatig aangehaald. Het is een vorm van tijdsmanagement waarbij, jawel, een pot augurken als metafoor wordt gebruikt. Die pot moet een dag van 24 uur voorstellen. De augurken die erin zitten staan symbool voor de grote taken die je op een dag moet uitvoeren: to do’s die grote consequenties hebben als je ze niet doet, zoals die ene belangrijke presentatie of de kinderen naar het dagverblijf brengen.

Daarna visualiseer je de pitjes van augurken, die vaak eromheen zweven. Dit zijn andere taken die zeker moeten gebeuren, maar die dag niet al je aandacht vragen. Denk: het checken van je e-mail, boodschappen doen…

Als laatste voeg je er in gedachten nog water of het sap van de augurken aan toe. Deze activiteiten maken de pot vol, maar zijn eventueel weg te laten wanneer het te druk wordt. Een afspraak met een vriendin, dat bezoekje aan de sportschool: het ‘sap’ staat symbool voor persoonlijke en sociale activiteiten. Deze zijn een goede toevoeging aan een dag, maar kunnen tot op zekere hoogte worden weggelaten wanneer het allemaal even te veel wordt.

Psycholoog over de theorie

Het Britse Stylist onderwierp de pickle jar aan een psychologische test. Therapeut en businesscoach Eloise Skinner ziet de theorie als een effectieve manier om prioriteiten te stellen. Volgens haar draait het hierbij vooral om een stukje bewustzijn: door de grote taken van de kleine te onderscheiden, lukt het beter om structuur in je dag aan te brengen.

Waarom ze vooral over de theorie te spreken is? De augurkenpot gaat niet om méér willen doen en zo veel mogelijk in een dag proppen, maar juist om accepteren dat we niet onbeperkt veel tijd hebben. Wat doet er voor jou écht toe en welke taken zijn op dit moment het belangrijkst? Die vragen staan centraal bij de ‘pickle jar theory‘ en zorgen ervoor dat de rest later wel komt. Alles op z’n tijd!

Moeite met ‘nee’ zeggen? Deze tips helpen je hierbij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️