Oók mentale problemen zijn op te lossen met voeding
Heb je last van angsten, ADHD, stemmingswisselingen of depressies? Volgens de Amerikaanse psychiater Dr. Georgia Ede kunnen bepaalde voedingsmiddelen onze hersenen beïnvloeden en bijdragen aan mentale problemen. Hoewel medicijnen wellicht verlichting kunnen brengen, ligt de sleutel tot een rustiger hoofd misschien wel in je koelkast.
In haar boek Heel je hoofd laat ze zien wat onze hersenen nodig hebben om mentaal optimaal te functioneren en hoe voeding je geestelijke gezondheid kan verbeteren.
Klinische ervaring
Wist je dat wat je eet direct van invloed is op je hersenen? Dr. Georgia Ede legt uit dat sommige voedingsmiddelen, zoals bewerkte koolhydraten en suikers, de boel in je brein flink kunnen verstoren en zelfs kunnen leiden tot mentale problemen.
Ze is een door Harvard opgeleide psychiater met als specialismen voedingswetenschap, hersenmetabolisme en geestelijke gezondheid. Met haar inmiddels twintig jaar klinische ervaring, was ze de eerste psychiater die op voeding gespecialiseerde therapieën aanbood als aanvulling op of alternatief voor psychiatrische medicatie.
Eet je hoofd gezond
Ede: “Ben je dol op pizza, frisdrank, koekjes of andere ultrabewerkte voedingsmiddelen? Bedenk dan goed wat de voor- en nadelen ervan zijn, vóórdat je ze gedachteloos naar binnen schuift. Ze kunnen je hersenen namelijk serieus van slag brengen.”
Bewerkte voeding en suikerrijke snacks kunnen je bloedsuikerspiegel laten pieken en daarna laten crashen, wat je humeur en energie negatief beïnvloedt. Daarentegen kunnen voedingsmiddelen rijk aan omega-3 vetzuren, zoals vette vis, ontstekingen verminderen en bijdragen aan een stabielere gemoedstoestand.
Insulineresistentie: de stille sluipmoordenaar
Aan de hand van voorbeelden laat Ede in haar boek zien hoe ons moderne dieet bijdraagt aan ontstekingen in de hersenen, hormonale schommelingen, onevenwichtigheden in neurotransmitters. emotionele instabiliteit, depressie, angst en dementie.
Ede waarschuwt ook voor insulineresistentie, een aandoening waarvan je vaak niet doorhebt dat het aanwezig is. Dit zorgt ervoor dat je cellen minder goed reageren op insuline, wat leidt tot hoge bloedsuikerspiegels.
Insulineresistentie kan niet alleen leiden tot lichamelijke klachten, maar dus ook met je brein behoorlijk fucken. Gelukkig kun je door je dieet aan te passen, je hersenen weer de energie geven die ze nodig hebben.
Koolhydraatarm en ketogeen
Ede is een groot voorstander van gematigde koolhydraat- en ketogene diëten. Deze diëten beperken de inname van koolhydraten en verhogen de consumptie van gezonde vetten, waardoor je hersenen een stabiele energievoorziening krijgen. Dit betekent geen bloedsuikerdips meer die je humeur verpesten.
Het ketogeen dieet is daarbij volgens haar een echte gamechanger: het dwingt je lichaam om vet als brandstof te gebruiken in plaats van glucose. Dit leidt tot de productie van ketonen, een superbrandstof voor je brein die ontstekingen vermindert en je hersencellen gelukkig maakt.
Praktische tips en smakelijke recepten
Ede snapt dat het veranderen van je eetgewoonten een flinke uitdaging kan zijn. Daarom biedt ze in haar boek een maaltijdplan en talloze recepten. Daarnaast vind je in een lijst met praktische tips en hulpmiddelen om je te helpen je voedingspatroon aan te passen. Van het organiseren van je keuken en het maken van boodschappenlijstjes tot het herkennen van stressvolle eetmomenten.
Het doel is om je eetpatroon duurzaam te veranderen, zodat niet alleen je lichaam, maar ook je geest profiteert. Let wel op: de recepten bevatten veel vlees en vis, dus voor vegetariërs is haar theorie helaas niet zo toepasbaar.
Waar het op neerkomt
Dus wil je je mentale problemen aanpakken? Wellicht kun je dan eens kiezen voor voedingsmiddelen die je brein ondersteunen en insulineresistentie aanpakken. Het zou je brein gezonder en rustiger kunnen maken.