Waarom we mentaal steeds vaker ziek worden
Het aantal mensen dat mentaal ongezond is, is volgens het CBS gestegen. In 2021 was 18 procent van de 12- tot 25 jarigen mentaal ongezond was. De jaren ervoor was dit nog 11 procent. Vooral vrouwen en jongvolwassenen voelen zich vaker somber en neerslachtig.
Hoe kan het toch dat we mentaal steeds vaker ziek worden?
Wat zijn mentale problemen?
Iedereen heeft weleens een slechte dag, is boos of gespannen. Als je niet lekker in je vel zit, kan dit ervoor zorgen dat je slechter slaapt, je angstig voelt of meer gaat piekeren. Na een paar dagen kan dit over gaan, of na een fijn gesprek met familie of vrienden.
Als dit langer aanhoudt, kan er een burn-out of depressie ontstaan. Ruim 4 op de 10 mensen hebben in hun leven een of meerdere psychische aandoeningen gehad.
Symptomen van mentale problemen zijn:
- Vaak huilen
- Slecht slapen
- Snel geïrriteerd zijn
- Niet goed kunnen concentreren
- Meer verdovende middelen gebruiken
Waarom worden we mentaal steeds zieker?
Eoswetenschap.eu komt met een eenduidig antwoord waarom steeds meer jongeren mentaal ziek zijn, en dat is stress. Sociologen melden dat er grote druk heerst om te slagen op school of werk. De verwachtingen van de huidige generatie ligt veel hoger dan de vorige. Deze drang naar perfectie zien we ook terug in het social media gebruik wat voor mentale problemen kan zorgen.
Maar ook het slaapritme van jongeren is veranderd. De laatste 20 jaar gaan 15- tot 25-jarigen 1 a 2 uur later naar bed waardoor ze uiteindelijk minder slaap hebben. Terwijl 8 uur slaap voor jongvolwassenen van 20 jaar toch echt noodzakelijk is. Uit studies blijkt dat 50 tot 70 procent van hen dat niet haalt, en in het bijzonder de studenten.
113 Zelfmoordpreventie noemt stress en slaaptekort ook als belangrijke factoren bij mentale problemen. Zij luidden dan ook de noodklok want volgens hen is het aantal zelfdodingen onder jongeren tot 30 jaar opnieuw toegenomen. In juni en augustus lag het aantal boven de 30, terwijl gemiddeld genomen iets meer dan 20 jongeren per maand door zelfdoding om het leven komen.
Wat kun je tegen mentale problemen doen?
Als je zelf mentale klachten ervaart of vrienden of familie, kan je daar wat aan doen. Belangrijk is om erover te praten, ook al is dat lastig. Het is belangrijk dat niemand er alleen mee rondloopt. Als je het namelijk voor jezelf houdt, kan het steeds grotere vormen aannemen.
Luisteren! De podcast Gedachtegang over mentaal welzijn is een tip
Daarnaast is ook beweging heel belangrijk. Keihard sporten hoeft niet, een half uurtje wandelen of fietsen, is al genoeg. Mentale gezondheid en beweging gaan bijna altijd hand in hand. Daarnaast is het aan te raden om een ritme te hebben. Eet bijvoorbeeld op vaste tijden en stel elke dag een (klein) doel. Een zinvol leven hebben en van betekenis zijn, is belangrijk voor je mentale gezondheid.
Mentale problemen kunnen problematisch worden als ze langer dan 4 tot 6 weken aanhouden. Vaak kun je dan je bed niet meer uitkomen, beleef je geen plezier meer aan de dingen die je eerst zo leuk vond en kun je je niet meer concentreren op werk of je studie.
Blijf er niet te lang mee rondlopen en ga langs bij je huisarts. Diegene kan je eventueel doorsturen naar een psycholoog of andere professional.