Een paar simpele manieren om je mentale gezondheid te beschermen
Wanneer je het over een goede gezondheid hebt, associeer je dit meestal automatisch met een gezond lichaam. Maar een goede mentale gezondheid is minstens zo belangrijk. Helemaal in de stressvolle en onzekere tijd waarin we nu leven. Gelukkig hoeft goed voor je geest zorgen helemaal niet ingewikkeld te zijn.
Daarom delen we 5 simpele manieren om je mentale gezondheid te beschermen.
Gezonde gewoontes tegen mentale klachten
Allereerst is het belangrijk om te weten dat praten over mentale gezondheid belangrijk én oké is. Er zijn allerlei verschillende manieren hoe je last kan hebben van je mentale welzijn. Zo komt een depressie in veel verschillende soorten en maten.
Op het moment dat je met ernstig depressieve klachten rondloopt, is het altijd raadzaam om met een professional contact op te nemen. Heb je dat niet, maar wil je wel je mentale gezondheid beschermen, dan kunnen de volgende gezonde gewoontes je misschien helpen:
1. Voldoende slaap
Slaapproblemen staan in nauw verband met depressie. Volgens neuropsychologisch onderzoek ervaart 83 procent van de onderzochte patiënten ook in enige mate slaapproblemen. Dit komt doordat depressie en slaapproblemen elkaar versterken, omdat ze dezelfde neurochemische basis hebben.
Depressieve gevoelens? Hieraan herken je of kampt met een (opkomende) depressie
Een goede nachtrust is dus een must en met deze slaaptips kom je al een heel eind. Lig je ‘s nachts wakker omdat je aan het piekeren bent? Plan dan dagelijks een piekerkwartiertje in en je zult beter slapen.
2. Lief zijn voor jezelf
Wanneer je veel perfectionistische trekjes hebt of erg kritisch voor jezelf bent, kan dit ervoor zorgen dat je je mentaal niet lekker voelt. Iedereen maakt immers fouten, maar als je dit heel zwaar neemt is het logisch dat je je minder blij voelt.
Het beste middel om perfectionisme te bestrijden is zelfcompassie. Zelfcompassie houdt in dat je jezelf op dezelfde manier behandelt, als je een ander zou behandelen. Je vergeeft je eigen fouten en oordeelt niet zo zwaar over jezelf. Simpel gezegd: je bent lief voor jezelf.
3. Blijf in beweging
Voldoende beweging is belangrijk voor je mentale gezondheid. Een enkele work-out verhoogt al het aantal neurotransmitters in je hersenen, zoals dopamine en serotonine. Dat is waarom je je na een sportsessie altijd beter voelt dan ervoor (en waarom sporten zelfs verslavend kan zijn).
4. Vermijd toegevoegde suikers
Suiker is niet alleen een sluipmoordenaar voor je lichaam, maar ook voor je geest. Suiker zorgt namelijk voor een (tijdelijke) uitputting van belangrijke cellen, metabolieten, in de hersenen. Kynurenine is één van deze metabolieten. Een laag niveau van kynurenine wordt geassocieerd met depressie.
Geen wonder dat je je door een teveel aan suiker neerslachtig en down kunt voelen. Goed om te weten is dat er ook bepaald eten is dat juist antidepressieve effecten op je hersenen heeft. Eet daarom wat vaker mosselen, oesters en groene bladgroente.
5. Geef betekenis aan je leven
Met haar onderzoek ontdekte psycholoog Emily Esfahani Smith dat mensen die last hebben van depressie bijna altijd een gevoel van betekenis missen in hun leven. Gevoelens van geluk zijn namelijk meestal maar vluchtig, maar de betekenis van je leven is iets waar je aan vast kunt houden op het moment dat je in de put zit.
Maar hoe doe je dat, een betekenisvol leven leiden? Dit kan op veel verschillende manieren, bijvoorbeeld door anderen te helpen met vrijwilligerswerk of een betekenisvolle baan. Of door je kinderen liefdevol op te voeden met de juiste normen en waarden. Het hoeft helemaal niets groots en meeslepend te zijn, als het jou maar een reden geeft om je bed uit te komen en ergens voor te gaan.
Er zijn 6 soorten depressies (en die zijn écht allemaal anders)
Leer jezelf deze 5 gezonde gewoontes aan en de kans is groot dat je lekkerder in je vel gaat zitten. Deel dit ook met vrienden en familie van wie je vermoedt dat ze zich mentaal niet goed voelen. Vind je het gesprek hierover starten lastig of ongemakkelijk? Omarm dan het ongemak en open op één van deze manieren het gesprek.