10 simpele tips van therapeuten voor het beschermen je mentale gezondheid
Hoewel de focus in de gezondheidszorg nog steeds ligt bij fysieke gezondheid, is de aandacht naar mentale gezondheid de laatste jaren gelukkig alleen maar toegenomen. Steeds meer mensen begrijpen dat het beschermen van de mentale gezondheid minstens even belangrijk is als het beschermen van de fysieke gezondheid. Maar hoe doe je dat?
Dat we vaak genoeg onze handen moeten wassen, voldoende moeten slapen en gezond moeten eten voor een fysieke gezondheid is common sense.
Iets minder vanzelfsprekend zijn de dagelijkse dingen die je kan doen om je mentale gezondheid te beschermen. Toch zijn die even belangrijk, en vaak helemaal niet zo moeilijk als je zou denken.
10 tips om je mentale gezondheid te beschermen
Therapeute Alicia Clark tipt 10 eenvoudige dingen die je aan je (dagelijkse) routine kan toevoegen om je mentale gezondheid te onderhouden.
1. Schrijf je gedachten op
Neem dagelijks 5 minuten (of zolang je wil) de tijd om om je gedachten, gevoelens en ideeën neer te pennen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit een doeltreffende manier is om je frustraties los te laten.
Bijkomstig voordeel: een dagboek waar je dingen in opschrijft is een veilige zone om gedachten uit te spreken die je met niemand durft te delen.
Dit vind je vast ook interessant: Waarom schrijven je hoofd rustig maakt (met oefening)
2. Loop dagelijks een paar rondjes
Soms is het enige wat je mentale gezondheid nodig heeft een beetje frisse lucht. Zelfs een rondje van 10 minuten kan tijdens een drukke dag al een wereld van verschil maken. Jezelf verbinden met de wereld, met de buitenlucht en met het leven buitenshuis heeft nu eenmaal een helende werking voor de geest.
3. Maak een lijst van ‘jouw mensen’
Iedereen heeft er wel een aantal: mensen die je altijd kan bellen, appen of mailen wanneer je je even down voelt. Het is belangrijk dat je jezelf bewust bent van het feit dat deze mensen bestaan en dat je daarop kan vertrouwen. Door ze op te schrijven in een lijstje, groeit het besef dat je er niet alleen voor staat. En aarzel vooral niet – op momenten dat je het even moeilijk hebt – om één van deze mensen te contacteren.
4. Schrijf goede dingen op
Zit je vast in een spiraal van negatieve gedachten? Neem dan de tijd om 2 à 3 positieve dingen in je leven op te schrijven. Denk aan kleine of grote dingen die jou blij maken, dingen waar je trots op bent of iemand die van je houdt. Zelfs een warme douche kan soms datgene zijn wat je nodig hebt!
5. Maak een self-care routine
Self-care is voor iedereen anders, maar zorg vooral dat je goed weet welke self-care routine voor jou werkt. Zorg vooral dat jij een self-care handleiding klaar hebt voor wanneer je je minder goed voelt.
Of dat nu gaat om een rondje hardlopen, een warm bad, pizza bestellen of een Netflixmarathon: find what feels good for you!
Tip van de redactie: de ultieme 100% natuurlijke self-care stay at home set
6. Vind je innerlijke stem en praat terug
Iedereen beschikt over een innerlijke stem, dat is de manier waarop je tegen jezelf praat (in je hoofd op hardop). Soms is die innerlijke stem aardig, maar af en toe kan zo’n innerlijke stem best kritisch en hard zijn.
Ben je in een bui waarin je innerlijke stem hamert op wat je slecht gedaan hebt of wat er beter kan? Praat dan terug tegen jezelf alsof je advies geeft aan je beste vriendin. Die ga je toch ook niet onnodig bekritiseren?
7. Vraag jezelf: “en wat dan?”
Piekeren over dingen die je niet in de hand hebt, brengt je nergens. Toch is het vaak moeilijk om een spiraal van piekergedrag te stoppen. Een truucje daarvoor is door jezelf af te vragen wat het ergste is dat er kan gebeuren, “en wat dan?”. Vaak kom je er vanzelf achter dat dat ook weer niet het einde van de wereld is, en dat je piekergedrag misschien wel compleet onterecht is.
8. Reflecteer over je alcoholgedrag
Dat alcohol niet bepaald gunstig is voor je fysieke gezondheid, weet iedereen wel. Maar sta jij weleens stil bij de negatieve impact op je mentale gezondheid? Alcohol zorgt niet alleen voor een dikke vetter kater, het beïnvloedt namelijk ook je gemoedstoestand.
Om te werken aan je mentale gezondheid, is het daarom belangrijk dat je reflecteert over je alcoholinname. Als je merkt dat je nogal snel naar alcohol grijpt, denk dan na over manieren om dat te minderen.
Lees ook: 10 redenen waarom (soms) stoppen met alcohol drinken goed voor je is
9. Creëer een ritueel voor je naar bed gaat
Wie vaak piekert in bed, heeft vaak moeilijkheden met in slaap vallen. Toch is een goede nachtrust van cruciaal belang voor je mentale gezondheid! Wat helpt om in slaap te komen, is het creëren van een rustgevend ritueel. Dat begint meestal bij het wegleggen van je telefoon. De rest kies jezelf: een warm bad, een gezichtsmasker, meditatie, schrijven, lezen of andere dingen waar jij rust in vindt.
10. Vermijd sociale vergelijking
Merk je dat anderen in jouw omgeving succesvol zijn? Gebruik dit dan als motivatie, niet als manier om jezelf neer te halen. Wees je er ook van bewust dat sommige mensen doen alsof ze een perfect leventje hebben (vooral op social media), maar dat dat meestal niet de hele realiteit is.
Voor je mentale gezondheid is het veel beter om op jezelf te focussen en op manieren waarop jij rust, voldoening en creativiteit kan vinden in je keuzes.
Je merkt: moeilijk hoeft dit allemaal niet te zijn. Toch zal je mentale gezondheid je ontzettend dankbaar zijn!
Meer over mentale gezondheid?
- Hoe vraag je naar een vrije dag voor je mentale gezondheid?
- 4 manieren waarop yoga je mentale gezondheid verbetert
- Heb je een vriend(in) met mentale problemen? Zo steun je hem of haar