Mentaal sterk van jongs af aan: hoe Marina Broeva haar donkerste ervaring omzette in een levensmissie
In ons onderwijssysteem leren we wiskundige principes zoals de stelling van Pythagoras, en horen we in geschiedenislessen hoe het leven in de middeleeuwen eruitzag. Belangrijk, zeker. Maar wat we niet leren, is hoe we met stress moeten omgaan, hoe we ons zelfbeeld versterken en hoe we mentaal sterk worden. De cijfers liegen er niet om: in 2021 gaf 31 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs aan mentale problemen te hebben, waarbij dit percentage bij meisjes zelfs opliep tot 40 procent.
Deze cijfers weerspiegelen een bredere crisis in de mentale gezondheid van jongeren, iets wat ook Marina Broeva, oprichter van Stichting Braive, persoonlijk meemaakte. Toen haar jongere broer een einde aan zijn leven maakte, besefte ze dat hier verandering in moest komen. Ze besloot dat jongeren al op jonge leeftijd de kans moeten krijgen om te leren over zichzelf en over hoe ze mentale problemen kunnen voorkomen. Dit was het begin van Braive, de stichting die jongeren mentaal sterk en veerkrachtiger maakt.
Gedwongen mentaal sterk
Marina weet als geen ander dat het leven uitdagingen met zich meebrengt. Op jonge leeftijd vluchtte ze met haar familie vanuit Georgië naar Nederland. De eerste jaren bracht ze door in een asielzoekerscentrum, waar haar broer Alexander werd geboren. Vanaf het moment dat hij in haar leven kwam, hadden ze een bijzondere band.
Toen Alexander 18 werd, stopte hij met zijn veelbelovende topsportcarrière om zich te richten op zijn studie. Hij voelde de druk om te voldoen aan verwachtingen en dacht dat studeren daarbij hoorde, ook al paste dit helemaal niet bij hem. De druk om iemand te zijn die hij niet was, had een zware tol. Zijn mentale gezondheid ging achteruit en hij belandde in een psychose.
Hij werd opgenomen in een GGZ-kliniek, waar Marina hem dagelijks bezocht. “Ik raakte daar vaak in gesprek met andere jongeren,” vertelt Marina. “Ze waren stuk voor stuk getalenteerd, en toch zaten ze daar. Ze vertelden me dat ze nooit hadden geleerd hoe ze om moesten gaan met hun emoties en dachten dat ze de enige waren die worstelden met uitdagingen.”
Een missie geboren uit verdriet
Uiteindelijk besloot Alexander uit het leven te stappen. Voor Marina was dit een dieptepunt, maar ook een keerpunt. Na een periode van rouw wist ze dat ze iets wilde veranderen. “In onze maatschappij praten we niet over emoties en problemen. Huilen wordt gezien als zwakte en we houden vaak onze zorgen voor onszelf om anderen niet te belasten. Na het overlijden van mijn broer belandde ik zelf in een depressie en moest ik hard werken om daaruit te komen. Ik verzamelde de nodige tools en inzichten om beter te worden. Dat bracht me bij het idee om anderen deze kennis te geven, zodat zij niet dezelfde weg hoeven te bewandelen.”
Preventie boven genezing
Marina richtte Braive op met één duidelijke missie: jongeren op een toegankelijke manier de tools geven om hun mentale gezondheid te onderhouden en mentaal sterk te worden. “Voorkomen is beter dan genezen, vooral als je weet dat de meeste klachten voor het 25e levensjaar ontstaan,” zegt ze. “We wachten vaak tot we klachten hebben voordat we hulp zoeken, maar het is net zo belangrijk om preventief met je mentale welzijn bezig te zijn.” Dit blijkt des te belangrijker uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht, waaruit blijkt dat de mentale problemen onder jongeren in 2022 onverminderd hoog bleven, vooral bij meisjes in het voortgezet onderwijs.
Het taboe doorbreken
Braive biedt trainingen en workshops waarin jongeren leren hoe ze hun mentale balans behouden, hun zelfbeeld versterken en stress verminderen. Ze krijgen praktische tools aangereikt, zoals ademhalingstechnieken en meditatie, om beter met de druk van het leven om te gaan. “Het is belangrijk dat we jongeren leren dat mentale gezondheid iets is waar je actief aan kunt werken, net zoals je naar de sportschool gaat om je lichaam fit te houden.”
Heft in eigen handen
Marina wil met haar verhaal laten zien dat het krachtig is om hulp te zoeken wanneer dat nodig is. “We leven in een maatschappij waar het lijkt alsof je altijd sterk moet zijn, alsof je alles alleen moet kunnen. Op sociale media laten we alleen de mooie momenten zien, waardoor het lijkt alsof iedereen het voor elkaar heeft. Maar dat is een gevaarlijke illusie. Het is juist moedig om te erkennen dat je hulp nodig hebt. Door open te zijn over je gevoelens en te leren hoe je omgaat met prestatiedruk, zelfbeeld en emoties, kun je een wereld van verschil maken.”
Om haar boodschap breder te verspreiden, lanceerde Braive samen met Maybelline de campagne ‘Brave Together’. Hiermee willen ze niet alleen meer aandacht voor het onderwerp genereren, maar ook de programma’s van Braive voor nog meer jongeren toegankelijk maken.
Wist je dat zuchten al werkt als ademhalingstechniek? Mentaal sterk worden kan ook door meer mindfulness toe te passen.
5 podcasts voor je mentale gezondheid: problemen sneller loslaten