Meer geluk ervaren? 7 simpele tips om mentaal fit te blijven
Eigenlijk is het best vreemd dat als we fysiek fit willen worden, we precies weten wat we moeten doen â zoals gezond eten en voldoende bewegen -, maar als het aankomt op onze mentale gesteldheid, we eigenlijk helemaal niet goed weten wat we moeten doen om fit te blijven. Daarom delen we zeven simpele tips om mentaal fit te blijven!
Pas als het écht niet goed gaat en we in een depressie terechtkomen (waar 1 op de 5 volwassen Nederlanders ooit mee dealt), trekken we meestal aan de bel. Hoog tijd om aan onze mentale fitheid te werken, vóórdat we onszelf voorbij hebben gerend.
Mentaal fit blijven: hoe doe je dat?
Goed nieuws: je gedachten kun je gelukkig trainen, net zoals een sixpack. No joke! Goed in je vel zitten en mentaal fit zijn, heeft veel voordelen. Niet alleen ziet je dag (en je leven an sich) er een stuk rooskleuriger uit, je wordt er ook een stuk weerbaarder van voor de moeilijke dingen die op je pad komen.
Positieve gedachten, vrolijkheid en geluk kĂșn voor een groot deel gewoon trainen. En wat blijkt? Dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Door deze simpele oefeningen wordt of blijf jij mentaal fit:
Genoeg slapen
Weinig dingen zijn zo killing voor je mentale gezondheid als niet voldoende slapen. Zorg dat je op tijd op bed ligt en niet te lang doorslaapt, je vergroot zo de kans om met een vrolijk been uit bed te stappen!
Bewegen
Eigenlijk is het heel simpel: bewegen maakt gelukkig. Oké, tijdens de work-out zelf sta je misschien te vloeken als je geen sportfanaat bent, maar beweging zorgt voor de aanmaak van gelukshormonen. Sta jij lekker op tijd op en trek je meteen je hardlopen schoenen aan en spring je erna onder een koude douche, dan begin jij de dag eigenlijk al meteen met 3-0 vóór.
Ontdek wat belangrijk is voor jou
Als mens zijn we gemaakt om iets te doen wat voor zingeving zorgt. Of het nu is om de wereld hoogstpersoonlijk te vergroenen, een baan te hebben die jou zingeving bezorgt of voor kinderen zorgen: ontdek wat jouw vuurtje van binnen laat branden. Hoe?
Soms is juist even uit je bekende omgeving stappen de snelste (Ă©n leukste) manier. Inderdaad, door op reis te gaan en te ontdekken waar je blij van wordt los van wat jouw omgeving doet of denkt.
Slow down
In Nederland â en ĂŒberhaupt in de Westerse maatschappij â zijn we hĂ©Ă©l goed in alles gehaast doen. We plannen onze dag, wat zeg ik: maand, propvol met afspraken en zitten vaker wĂ©l dan niet met haast op de fiets om alle to doâs af te vinken. Op die manier doe je alleen bijna niets met je volle aandacht.
Je krijgt dan misschien wel veel gedaan, maar als je het vervolgens niet echt registreert of onthoud: wat betekent jouw aanwezigheid dan eigenlijk? Liever wil je de dingen dĂe je doet, doen met je volle aandacht. Ofwel: wees mindful en aandachtig. Plan minder dingen en luister, observeer en zie wat er om je heen gebeurt.
Hoe meer aanwezig je bent, hoe beter je dingen dĂe je doet, zult onthouden en waarderen. Je geniet gewoonweg meer van het moment!
Wees lief voor anderen
Niets maakt de mens zo blij als lief zijn voor anderen, ofwel andere mensen helpen. Onderzoek na onderzoek wijst uit dat geluksmaker nummer Ă©Ă©n altijd is: er zijn voor een ander. Mooi, toch?
Dankbaarheid
In de waan van de dag is het soms makkelijk om te vergeten dat er eigenlijk héél veel is in je leven om dankbaar voor te zijn. Van hele grote dingen tot de kleinste geluksmomentjes van de zonnestraal op je gezicht in de ochtend. Schrijf elke ochtend drie dingen op in een boekje waar jij dankbaar voor bent. Je traint je brein er zo vanzelf mee om de mooie dingen in je leven te zien.
Doe nieuwe dingen en ga uit je comfortzone
Ons brein wordt er blij van om nieuwe dingen uit te proberen. Waarom? Wanneer we vaak dezelfde handelingen verrichten, hoeven we er eigenlijk geen moeite meer voor te doen omdat het na een tijdje op de automatische piloot gaat. De weg naar huis bijvoorbeeld of je telefoonnummer.
Dat is natuurlijk heel handig, maar soms wil je de boel in je bovenkamer even flink opschudden om voor een flinke dosis inspiratie en uitdaging te zorgen. Leer een nieuwe taal, ga in je eentje op reis en probeer een nieuwe sport of mindful hobby uit. Je brein zal je dankbaar zijn!
Het is geen hogere wiskunde, maar je moet er simpelweg wél prioriteit aan geven en dan is geluk gewoon binnen handbereik.
Column Carlijn: âWaarom onze korte termijn behoeften vervullen ons vaak niet gelukkiger maaktâ