Menstruatieondergoed: een nieuwe duurzame oplossing voor je moon days
Tampons, maandverband en inlegkruisjes zijn nog steeds de meest gebruikte menstruatieproducten. Maar als je je zorgen maakt over de alsmaar groter wordende plasticsoep in de oceaan, of over de chemicaliën die sommige van deze producten bevatten, ben je misschien aan het twijfelen geslagen. Gelukkig zijn er steeds meer opties die duurzamer zijn dan de doorsnee sanitaire producten.
Naast de menstruatiecup en wasbaar maandverband, zien we dat menstruatieondergoed steeds populairder wordt onder vrouwen die op zoek zijn naar een duurzame oplossing voor hun moon days.
Period panties
Menstruatieondergoed is speciaal wasbaar ondergoed dat je menstruatiebloed opvangt door middel van een absorberende laag. Het ziet eruit als normaal damesondergoed, maar door de speciale materialen waarvan het gemaakt is, kun je het zonder andere bescherming dragen tijdens je menstruatie.
Deze ‘period panties’ zijn in Amerika al wat langer bekend, maar beginnen nu ook in Nederland langzaamaan terrein te winnen. Omdat ze wasbaar zijn, is het een duurzaam alternatief voor wegwerp menstruatieproducten. En dat is fijn, want tampons en maandverband zorgen voor ontzettend veel afval: gemiddeld gebruikt een vrouw zo’n 10.000 tot 17.000 menstruatieproducten in haar leven.
Het is tijd om te stoppen met je schamen voor je ongesteldheid #Period
Vanuit ecologisch oogpunt is het dus een duurzaam alternatief. Daarnaast kun je er ook heel veel geld mee besparen en is het ook nog eens comfortabeler én beter voor je lichaam. Tampons en maandverband bevatten namelijk resten van schadelijke stoffen, zoals bleek en pesticiden. Ieuw!
Wanneer te gebruiken
Je draagt menstruatieondergoed tijdens je moon days, zonder dat je extra bescherming nodig hebt. Maar je kunt het natuurlijk ook als aanvulling op andere menstruatieproducten gebruiken, bijvoorbeeld als je heel hevig ongesteld bent, ‘s nachts of gewoon omdat je wat extra zekerheid wilt. Zo combineren vrouwen menstruatieondergoed soms met de menstruatiecup als ze nog aan het gebruik moeten wennen.
Tevens is het ondergoed geschikt voor vaginale afscheiding, licht urineverlies (incontinentie) of voor ná je bevalling. En sommige merken hebben zelfs speciaal menstruatieondergoed voor tijdens het sporten, zogenaamde ‘active wear’. Helaas is het ondergoed niet geschikt om mee te zwemmen. Daarvoor zul je dus iets anders moeten gebruiken.
Lekvrije technologie
Nou, hoe het precies werkt? Dat verschilt per merk en uitvoering, maar meestal bestaat de slip uit verschillende laagjes. Het bovenste laagje, dat tegen je vajayjay aan zit, bestaat vaak uit een zacht en comfortabel materiaal zoals katoen of bamboe. Het doel van dit laagje is om het vocht door te laten, maar snel weer op te drogen. Dit voorkomt dat het gaat broeien.
Het tweede laagje is vaak antibacterieel, wat ervoor zorgt dat geurtjes worden geneutraliseerd.
Tegelijk ongesteld worden: toeval of is er een wetenschappelijke verklaring voor?
In het derde laagje wordt het vocht opgevangen en vastgehouden. Hoe dikker dit laagje is, hoe meer bloed of urine het kan absorberen. Soms bestaat dat ook weer uit meerdere laagjes. En het onderste laagje is vochtafstotend en zorgt ervoor dat je niet doorlekt.
De absorbtiegraad
Afhankelijk van het model en merk, kan het ondergoed tussen de 2,5 ml en 20 ml menstruatiebloed opvangen. Zo kunnen onderbroeken met een groter oppervlak natuurlijk meer opvangen dan bijvoorbeeld een string. Ook absorberen sommige materialen beter dan andere.
Zo neemt bamboe meer vocht op dan katoen. Daarnaast is de absorptiegraad afhankelijk van de dikte van het absorberende materiaal en uit hoeveel laagjes het bestaat. Een goede richtlijn is:
- 2,5 ml = 0,5 tampon = 0,5 theelepel
- 10 ml = 1-1,5 tampons = 1-2 theelepels
- 15 ml = 1,5-2 tampons = 2 theelepels
- 20 ml = 2 tampons = 3 theelepels
Wil je ondergoed dat meer opneemt? Dan is het slim om te zoeken naar incontinentieondergoed.
De nadelen van menstruatieondergoed
Tot nu toe hebben we het vooral over de voordelen gehad, maar het menstruatieondergoed heeft natuurlijk ook nadelen. Ten eerste is het best een investering om een voorraadje aan te leggen. Daarnaast het is het wassen van menstruatieondergoed wel iets meer werk dan het verwisselen van een tampon of maandverband of het schoonspoelen van je menstruatiecup.
Je moet het ondergoed wassen na ieder gebruik, het is lastiger verschonen als je onderweg bent en je draagt het menstruatiebloed met je mee in je slipje totdat je jezelf kunt verschonen. Ook ervaren sommige vrouwen een psychologische drempel, omdat ze bang zijn door te lekken zonder ‘regulier’ menstruatieproduct.
Verschillende opties
Daarentegen weegt het comfort, de lichaamsvriendelijkheid en de duurzaamheid voor vrouwen toch zwaarder en zien we dat veel vrouwen het graag gebruiken in combinatie met (bijvoorbeeld) de menstruatiecup. Ook komen er steeds meer merken met menstruatieondergoed op de markt, dus de keuze wordt steeds groter.
Zo heeft het organic menstruatiemerk Yoni onlangs haar eerste Period Proof Underwear gelanceerd in samenwerking met Runes Movement, een Nederlands sportkledingmerk dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling van super absorberende stoffen. Ook het bekende merk Libresse heeft duurzaam menstruatieondergoed ontwikkeld, genaamd Intimawear. Deze broekjes gaan wel 8 uur mee en zijn super absorberend, waardoor ze altijd droog en schoon aanvoelen.
Seed cycling: de nieuwste trend uit New York om je menstruatie te verbeteren
Heb je een voorkeur voor luxe ondergoed? Kijk dan eens bij het lingeriemerk Chantelle, die hebben recentelijk de Period Proof Panty gelanceerd. En Thinx is een populair Amerikaans merk dat heel mooi menstruatieondergoed verkoopt, maar helaas zijn deze slipjes vrij prijzig.
Genoeg keus in ieder geval! En remember: het is een investering in de toekomst (voor jezelf en de planeet).