Geklooi met de menstruatiecup zat? Zó kies je de juiste voor jou (+ gebruikerstips)
Ben je het geklooi met die menstruatiecup zat? Geheel begrijpelijk. Er is immers niets zo vervelend als je niet comfortabel voelen in je lijf én niet zeker weten of je zometeen gaat doorlekken of niet. Daarom is een tampon vaak de veiligste optie, maar niet per se de beste voor jou lijf én het milieu. ? Zó kies je de juiste voor jou.
Dat tampons gebruiken geen ideale manier is om jouw flow op te vangen tijdens je menstruatie, is vast geen nieuws meer. Behalve dat normale tampons ondermeer geparfumeerd zijn en andere chemicaliën bevatten die voor het Toxisch Shock Syndroom (TSS) kunnen zorgen, zijn ze ook niet bepaald goed voor het milieu.
Het is dan ook niets voor niets dat de menstruatiecup reuze populair is. Maar, hoe gebruik je ‘m in hemelsnaam?
De menstruatiecup
In de laatste jaren heeft de menstruatiecup een flinke opmars gemaakt. Menig vrouw of persoon met vagina zweert bij de cup die tampons of maandverband niet nodig zouden moeten maken.
Hoe slim het concept van de menstruatiecup ook is (deze vangt het bloed van je menstruatie op en kan veel langer blijven zitten) waardoor je maar één product nodig hebt en je zorgeloos je dag door kunt gaan, zo ingewikkeld is het inbrengen en gebruiken van de cup voor sommigen ook.
Waar de één zweert bij de cup, vindt de ander *ahum* het nog flink lastig om de cup te gebruiken. Je moet de cup immers binnen brengen en zorgen dat deze goed blijft zitten, zodat je de hele dag of nacht onder de pannen bent. Zit de menstruatiecup eenmaal goed, dan kun je deze wel acht tot twaalf uur inhouden. Natuurlijk is dat helemaal afhankelijk van hoe hevig jouw menstruatie is.
De juiste menstruatiecup voor jou
Alleen, ieder lichaam is anders en dus ook iedere vagina. Dat betekent óók dat niet elke cup even fijn zit of even goed werkt voor iedereen. Zo zijn er verschillende menstruatiecups voor vrouwen die zijn bevallen en vrouwen die niet zijn bevallen. Toch betekent het niet dat je dan meteen de juiste cup voor jou hebt.
Gelukspsycholoog Josje Smeets: hoe beïnvloedt je menstruatiecyclus je geluksgevoel?
Zelf heb ik verschillende cups geprobeerd en nog steeds bleef ik doorlekken. Tot een vriendin me op de cupkiezer wees. Er bestaan namelijk (gelukkig!) verschillende cups in meer maten dan alleen ‘bevallen’ of ‘niet-bevallen’. Elke baarmoedermond ligt immers op een andere hoogte en aan de hand daarvan kun je de juiste cup uitkiezen.
De menstruatiecupkiezer
Hoe? Door de onderstaande stappen van de Cupkiezer te doorlopen. Let wel: het is echt belangrijk elke stap te doorlopen en niet eentje over te slaan, anders lukt het je niet de juiste menstruatiecup uit te kiezen.
- Via de website van de Cupkiezer vul je eerste je leeftijd in.
- Dan vul je in in mm’s hoe hoog je baarmoedermond zit tijdens je menstruatie. Dit kun je voelen met je vinger tot je de zachte ingang voelt. Op de website lees je meer uitgebreide instructies voor deze stap.
- Je vult in hoe hevig je gemiddeld ongesteld bent.
- Je vult in hoe sterk je denkt dat je bekkenbodemspieren zijn aan de hand van hoe veel je sport
- Je vult in of je een allergie hebt voor bepaalde materialen.
Et voilà, na het invullen van jouw gegevens rolt er via de cupkiezer een perfecte menstruatiecup voor jou uit. Het is trouwens niet één merk dat naar boven springt, maar een heuse selectie aan de verschillende cups en merken die perfect bij jouw vagina passen.
Zo gebruik je de menstruatiecup
Nu je eenmaal de juiste menstruatiecup hebt gevonden, wordt het zaak te leren ‘m op de juiste manier in te brengen. Als je eenmaal weet hoe het werkt, wil je waarschijnlijk niet meer terug, maar dan moet je wél even weten hoe het moet.
Daarom delen we aantal belangrijke tips zodat jij zometeen comfortabel je cup kunt gebruiken.
- Kook je menstruatiecup eerst goed uit voor gebruik, zodat je weet dat ‘ie goed schoon is. Dat kan gewoon in een pannetje op het vuur.
- Was je handen.
- Vouw de cup volgens één van deze technieken (de eerste en tweede manier uit de video zijn het meest populair).
- Breng ‘m ‘s ochtends in tijdens het douchen, zo wordt het een zo min mogelijke kliederboel. Zorg ervoor dat je ontspannen bent door te hurken in de douche of boven de toilet.
- Breng de cup nu rustig in tot het steeltje niet meer uitsteekt. De cup hoor je niet zo ver in te brengen als een tampon, maar hij mag net voor je schaambeen zitten.
- Zit de cup eenmaal? Draai ‘m dan eventjes rond om te checken of hij goed zit. Gaat dat makkelijk? Dan zit ‘ie goed. Je kan overigens ook met je vingers voelen rond het randje.
- Blijf je toch doorlekken? Dan zit de cup waarschijnlijk niet goed en wil je het nog eens proberen of een andere vouwtechniek gebruiken.
Was je cup eens of twee maal per cyclus goed door. Daarvoor bestaat zelfs een speciale cup cleanser, omdat je hiervoor geen chemische producten wilt gebruiken!
Door de cup te gebruiken bespaar je in een gemiddeld leven van een vrouw wel 11.000 (!) tampons, dat is zo’n 90 kilo restafval die jij nu bespaart. You go girl!
That time of the month? Zó lek je minder snel door tijdens je menstruatie