Rosa Bertram
Rosa Bertram Maatschappij 15 nov 2024
Leestijd: 3 minuten

Bij mannen over menstruatie praten? Dat vinden ze vaak smerig

Hoe graag we ook willen dan onze mooncycle, ofwel onze menstruatie, geen taboe meer hoeft te zijn anno 2024, toch blijkt dat in de praktijk helaas nog vaak vies tegen te vallen. Bij mannelijke vrienden of je vriend aankomen met hoe sip je je voelt in deze dagen, vertelt over het vervelende doorlekken of de pijn, kan soms nog voor heel wat onbegrip of desinteresse zorgen. Daarom publiceerde WOMEN Inc. onlangs de nieuwe versie van het lied ‘Bloed, Zweet en Tranen’, maar dán over menstruatie.

Het is immers hoog tijd om aandacht te vragen voor het taboe op menstruatie.

Het taboe op menstruatie

Hoe het zit met het taboe op menstruatie, zocht de organisatie WOMEN Inc. – die de positie van vrouwen in Nederland verbetert en streeft naar een samenleving met gelijke kansen voor iedereen, ongeacht gender of sekse- uit en dat resulteerde in dit rapport. Wat blijkt?

Hoewel de helft van de bevolking toch echt menstrueert, heerst er nog altijd een groot taboe op. Zo schaamt 9 van de 10 vrouwen zich als ze doorlekken, voelt bijna de helft van de vrouwen zich vies als ze menstrueren en vindt een groot deel van de mannen en jongens dat menstruatie een privézaak voor meiden en vrouwen is. 

Met een tampon in je hand naar de wc

Ondanks het feit dat er tegenwoordig steeds meer over taboe-onderwerpen wordt gesproken, er aandacht aan wordt besteed in de media, over wordt gepraat door topsporters en reclames voor menstruatieproducten zijn overal te zien, vinden we het dus nog steeds iets om ons voor te schamen. Dat blijkt wel uit de cijfers, want 49 procent van de mensen vindt het nog steeds awkward om zichtbaar met een menstruatieproduct naar de wc te lopen waar collega’s, studiegenoten of kennissen bij zijn.

Dat deze schaamte ook speelt onder jongeren (die toch echt een stuk meer woke zijn dan oudere generaties), blijkt wel uit het percentage mensen dat zich schaamt als ze menstruatieproducten kopen hoger is onder jongeren.

En aan de reclames op tv hebben we alsnog niet veel, want die zijn vaak hartstikke stereotype en juist taboe bevestigend, bijvoorbeeld door geen bloed te laten zien maar in plaats daarvan een blauwe vloeistof. Why?!

De oplossing? Meer praten (of zingen!) over menstruatie

Eén van de grootste problemen als het aankomt op de juiste kennis over menstrueren volgens directeur-bestuurder bij WOMEN Inc, Emma Lok? “Doordat we weinig over menstruatie praten, hebben veel mensen geen idee wat ‘normaal’ is en met welke klachten je naar de dokter kan. Zolang we gesprekken over menstruatie, bijvoorbeeld op werk en op school, niet normaal en stereotype-vrij maken, zal menstruatie een taboe in onze samenleving blijven.”

Hoe we het gesprek over menstruatie open kunnen houden? Door er over te zingen! Daarom zong Sophie Straat een geheel nieuwe versie van ‘Bloed, Zweet en Tranen’ inclusief een video die het taboe op menstruatie écht laat zien.

In de video zie je verschillende manieren van het taboe, zoals iemand die zich schaamt bij het doorlekken op school, maar er wordt ook laten zien hoe het anders kan, zoals een vader en dochter die open zijn over menstruatie.

Lok: “Voor sommige mensen is hun menstruatie bloed, zweet en tranen. En het taboe dat er nog altijd is op menstruatie helpt daar niet bij. Het zorgt voor schaamte en een gebrek aan kennis over iets dat heel gewoon is. Laten we samen menstruatie bespreekbaar maken!”

Bekijk hieronder de video:

Wist je dat er tegenwoord héél fijn menstruatieondergoed bestaat? Dít zijn de voordelen. En deze voeding helft je menstruatieklachten wat verminderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️